fbpx
Facebook

Sok munkáltató korlátozza a munkavállalók Facebook-használatát

Sok munkavállaló önmagát cenzúrázza. Elkészült a Profession.hu a közösségi média használatát is érintő friss felmérése.

Van, ahol pontos irányelvek szabják meg például, ki mit posztolhat a kollégák a közösségi médiában, míg másoknak rendszeresen átvizsgálják a csomagját a munkahelyre be- és kilépéskor – derül ki a Profession.hu 1000 fős online, a legnagyobb hazai állásportál felhasználóira nézve reprezentatív felmérésének adataiból.

A friss felmérés során minden ötödik válaszadó mondta azt, hogy teljes szabadságot élvez a munkájával és munkaidejével kapcsolatban, míg a megkérdezettek 8 százaléka úgy érzi, hogy minden lépését figyeli a munkáltatója.

Ki mikor pihenhet?

A válaszadók 41 százaléka nap közben akkor tart szünetet, amikor akar. A válaszadók 32 százaléka ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a felettesei annyira rugalmasak a munkaidő tekintetében, hogy csak az a fontos számukra, hogy minden feladat el legyen végezve, és nem az a tény, hogy a bent üljenek a kollégák az irodában.

A munkavállalók 12 százalékával fordult viszont már elő, hogy főnöke szóvá tette, ha túl hosszúra nyúlt az ebédszünete.

Kamerák, alkoholszondák, átvizsgált csomagok

Ennél akadnak jóval szigorúbb munkakörülmények is: a válaszadók 17 százalékának munkavégzését biztonsági kamerákkal figyelik, 13 százalékuknak rendszeresen vagy alkalmanként alkoholszondát kell megfújnia munkakezdés előtt.

kamera
Sok helyen kamerákkal is ellenőrzik az alkalmazottak munkavégzését. Fotó: Freeimages

Azonos arányban, 13 százalékuk esetében fordul elő, hogy a csomagjukat a munkahelyre be- és kilépés előtt rendszeresen átvizsgálják. Három százalékuk pedig azt vallotta, munkahelyén még azt is ellenőrzik, hogy igazat állít-e, amikor családi vagy egészségügyi okokra hivatkozva marad ki a munkából.

A cenzúra mellett az öncenzúra is megjelenik a közösségi médiában

A céges számítógép használatát is sok helyen korlátozzák: a válaszadók ötöde csak a munkájához elengedhetetlen dolgokra használhatja a számítógépét. Azt viszont, hogy a munkavégzéshez kapott számítógépét magáncélra is használja-e a tiltás ellenére, csak 8 százalékuk esetében ellenőrzik.  A válaszadók 4 százalékának a munkahelyi e-mailjeit is rendszeresen átnézi munkáltatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 6,6 millió magyar felnőtt internetezik, ebből 5,8 millióan rendelkeznek Facebook-profillal, vizsgálatok szerint átlagosan 6,5 percenként pillantunk a telefonunkra. A munkahelyek dolgozóik közösségi média használatába is beleszólnak. A válaszadók 6 százaléka egyáltalán nem posztolhat semmit a közösségi médiában, mert a munkahelye megtiltotta azt.

facebook
Fotó: Con Karampelas, Unsplash

A Profession-kutatás válaszadóinak 16 százalékuk számára nincs megtiltva, de pontos irányelvek vannak a munkahelyén a közösségi média használatára vonatkozóan. 27 százalék használja arra a közösségi médiát, amire akarja, mert a munkahelyén nincsenek erre nézve megszorítások.

Ugyanakkor a munkavállalók 22 százaléka saját magát cenzúrázza: „ugyan nem szól bele a munkahelyem, hogy mit posztolok, de azt érzem, jobb, ha a munkámról egyáltalán nem osztok meg tartalmat” – vélekednek.

Elbocsátás a problémásnak ítélt bejegyzésekből

A kutatás alapján 100-ból 5 emberrel előfordult már, posztolt valami olyat a közösségi médiában, amit a munkáltatója azután problémásnak ítélt.

Ez csak negyedük esetében volt privát jellegű, a többieké olyan tartalom volt, ami a munkahellyel, a konkrét munkával, a főnökükkel vagy a munkatársakkal volt kapcsolatos. A következménye legtöbbször annyi volt, hogy megkérték, törölje a posztot, de többeknek az állásába került az átgondolatlan posztolás.

Borítófotó: Con Karampelas / Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások