fbpx
Netrisk.hu és Biztositas.hu fúzió

Bekebelezheti a Netrisk a legnagyobb konkurensét

A Gazdasági Versenyhivatal meghozta határozatát arról, hogy a Biztositas.hu online alkuszcég új tulajdonosa lehet-e a Netrisk.hu.

A főként online biztosításközvetítéssel foglalkozó Netrisk közvetlen egyedüli irányítást kívánt szerezni az ugyancsak ezzel foglalkozó Biztosítás.hu felett – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapjáról, ahol a hatóság bejelentette, hogy a GVH-hoz korábban a felvásárlás engedélyezéséhez szükséges kérelem érkezett a felektől, a GVH pedig mostanra meghozta döntését.

A döntés az lett, hogy a GVH nem emel kifogást az ügylet elé. Vagyis a Biztositas.hu új tulajdonosává válhat a Netrisk.

A két legnagyobb online piaci szereplőről van szó

Mivel a Netrisk és a Biztositas.hu a legnagyobb online piaci szereplők, a GVH részletes, úgynevezett teljes körű eljárásban vizsgálta az összefonódás lehetséges káros versenyhatásait. A hatóság a felek által benyújtott adatok elemzése mellett számos további biztosításközvetítő és biztosítótársaság, valamint szakmai szervezet és biztosítási informatikai megoldásokat nyújtó vállalkozás véleményét is kikérte az eljárásban.

A Versenyhatóság elsősorban az online biztosításközvetítés piacát, illetve a fúzió utóbbira gyakorolt várható hatásait vizsgálta, de figyelembe vette a hagyományos (személyes vagy telefonos) biztosításközvetítés, valamint a biztosítók saját online felületei által támasztott versenynyomást is.

A GVH szerint nincs káros hatása az összefonódásnak

A hivatal arra a következtetésre jutott, hogy még a szűkebb (online) piacon sem valószínűsíthető káros hatások kialakulása a Netrisk és a Biztositas.hu közötti összefonódás következtében. A biztosítások árát ugyanis a biztosítók határozzák meg, így a biztosításközvetítők, alkuszok közvetlenül nem tudják megemelni az árakat, és közvetett áremelő hatás (az alkusz által adott esetleges kedvezmények csökkenése révén vagy a biztosítási díjon felüli további díjak bevezetése formájában) sem várható. A biztosítók jelentős alkuereje folytán a GVH valószínűtlennek tartotta, hogy a tranzakciót követően az összefonódással létrejövő vállalkozás(csoport) a biztosítások díját is befolyásoló jutalékemelést tudna érvényesíteni.

A GVH úgy véli: a szolgáltatás minőségének romlása sem várható a Netrisk-Biztositas.hu fúzió következtében, mert a kibővült szolgáltatónak az összefonódást követően is érdeke lesz az online platformok további fejlesztése és a minél szélesebb biztosítói kínálat fenntartása. Digitális szolgáltatásokról lévén szó, a versenyhatóság a vállalkozások rendelkezésére álló adatbázisok egyesítésének lehetséges hatásait is elemezte, azonban arra jutott, hogy az adatok hasznosíthatóságát a bővülés nem befolyásolja érdemben, így nem biztosít versenyelőnyt az összefonódással létrejövő vállalkozás(csoport) részére a többi alkuszhoz, biztosításközvetítőhöz képest.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások