fbpx
Szabad Pécs

Felfüggeszti működését a Szabad Pécs hírportál

Elfogyott a pécsi médium pénze, mivel nem érkezik elegendő olvasói hozzájárulás. A szerkesztőség azonban reménykedik, hogy a mostani, azonnali hatályú felfüggesztés ellenére később még visszatérhetnek, de ehhez az olvasóik segítségére szorulnak.

Felfüggeszti működését a 2017-ben elindított Szabad Pécs hírportál. A felfüggesztésre vonatkozó döntést az oldal szerkesztősége maga jelentette be hétfőn.

Azt írják, hogy szabad és független sajtóra mindenkor, minden időben szükség van: mindegy, ki van hatalmon az országban vagy szűkebb környezetünkben. A sajtó dolga tájékoztatni, és ellenőrizni a mindenkori hatalmat.

Csakhogy az oldalt működtető nonprofit kft. nem jutott elegendő forráshoz, és a tartalom előállítása pénzbe kerül, mert az újságírás bár hivatás és felelősség, de egyben munka is.

Ha nem jön össze pénz, a végleges bezárás sem elképzelhetetlen

Hozzátették, hogy a Szabad Pécs működése már rövid távon sem képzelhető el jelentős, új forrás bevonása nélkül, így ha ez nem sikerül, a Szabad Pécset véglegesen is be kell zárni, vagy radikálisan átalakítani, szűkíteni a működési kereteit.

„Lapunk nem erre készül, hanem stabil és kiszámítható működésre, sőt bővülésre, fejlődésre. Egyik sem lehetséges azonban jelentős számú új előfizető (adományozó) nélkül – írja a bajban lévő oldal szerkesztősége.

A Szabad Pécs szerkesztősége hozzátette: bízik olvasóiban, sőt elsősorban az olvasóikban bíznak. „Azt gondoljuk, hogy az optimális és ideális állapot az, ha a független sajtót elsősorban az olvasók finanszírozzák. A legjobb persze, ha kizárólag ők finanszírozzák.”

Legalább 500 támogatóra lenne szüksége a Szabad Pécsnek

A Szabad Pécs működtetéséhez legalább 500 rendszeres adományozóra lenne szüksége. A hírportál látogatottsága naponta ennek ugyan húszszorosa, sőt van, amikor naponta ennél többen is megnyitják az oldalt, de a lapnak eddig csak kevesen utaltak támogatást.

„A célunk az, hogy a következő hetekben, a jövő év legelejére a Szabad Pécs jelentősen növelni tudja az a munkánkat rendszeres adománnyal segítő olvasóink számát. Minden forint számít, akár havi ezer forint rendszeres utalás beállítása is nagyon fontos lehet, de azt kérjük, hogy aki csak teheti, legalább havi 2000 forintos utalással segítse a Szabad Pécset.”

Ha összejön a pénz, nyomtatott újságot is készítenek

Azt ígérik, hogy amennyiben a Szabad Pécsnek sikerül elérnie a kitűzött minimális célt, esetleg többet is, akkor a plusz bevételt a megyei és a régiós hírek számának a növelésére használják majd. Sőt, egy az optimálisnál is jobb esetben módjuk lenne a kistelepüléseken ingyenesen terjesztett nyomtatott újság kiadására is, amellyel olyan helyekre is eljuttatnák a híreiket, ahová jelenleg a Szabad Pécs szava nem ér el.

Most mindenesetre a forráshiányos működés miatt egy ideig azonnali hatállyal felfüggeszti működését a Szabad Pécs.

A Szabad Pécset a Dunántúli Napló volt munkatársai nem sokkal azután hozták létre, hogy Mészáros Lőrinc felvásárolta a Mediaworks médiavállalatot.

További, online médiával kapcsolatos hírek találhatók a Media1 online rovatában, ahol arról is beszámolunk, hogy a Mérce nevű baloldali hírportál csődközelbe került, mivel jelentősen visszaestek az olvasói támogatásaik.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások