fbpx
Mérce Bajométer

Csődközelben a Mérce hírportál, felére esett az egyszeri olvasói támogatás

Arról, hogy nagy bajban vannak, épp a Szabad Pécs bizonytalan ideig történő azonnali hatályú felfüggesztéséről szóló hír után adott ki közleményt és egy ábrát a Mérce.

Bajban van a Mérce! – ezzel a felkiáltójeles címmel adott ki segélykiáltó sajtóközleményt a merce.hu baloldali hírportál hétfőn, nem sokkal azután, hogy a Media1 beszámolt róla: azonnali hatállyal felfüggeszti működését a Szabad Pécs, a 2017-ben, az akkoriban Mészáros Lőrinc által megkaparintott Dunántúli Napló volt munkatársai által elindított kormányfüggetlen Baranya megyei hírportál. (A Szabad Pécs pénzügyi nehézségekre hivatkozik, de szándékában áll folytatni a működést a későbbiekben, ha találnak ehhez legalább 500 rendszeres támogatót.)

A Mérce által kiadott hétfői sajtóközlemény szövege szerint hiába emelkedett nagyot honlapjuk, a merce.hu látogatottsága az elmúlt években, mivel idén január óta a rendszeres támogatásaik összege 22 százalékkal csökkent, az év első tíz hónapjában pedig fele annyi egyszeri támogatás érkezett be hozzájuk mint tavaly. A Mérce egy Bajométernek elnevezett barométert is eljuttatott a Media1-hez, amin azt ábrázolják, hogy a Mérce nagy bajban van, a Bajométer mutatója nem messze áll a csődtől.

„Most az a tét, hogy meg tudjuk őrizni azt a Mércét, amit megszoktatok, sőt akár bővülni, fejlődni is tudunk-e” – írja a Mérce szerkesztősége.

„A Mérce minden híre teljes terjedelemben ingyenesen érhető el, az oldalon nincsenek fizetett reklámok és befektetők sem állnak mögöttünk” – említi az egyesületi formában működő szerkesztőség, hozzátéve, hogy a függetlenségük garanciáját az olvasóik támogatása jelenti.

A közleményben ezután arról írnak, hogy amióta blogból professzionális hírportállá alakultak 2015-ben, eddig összesen 3867 cikket és 1401 percről-perce tudósítást készítettek. Az idei évben 333 anyaguk volt eddig. Hogy ezt folytatni tudják, most 11 millió forint egyszeri adományra és havi másfél millió forintnyi rendszeres támogatásra lenne szükségük, kérik az olvasóikat, fizessenek be támogatást.

A Mérce élén egyébként decembertől vezetőváltás lesz, új főszerkesztő és főszerkesztő-helyettes áll munkába. Jámbor András, az eddigi főszerkesztő azt nyilatkozta pár napja, fizikálisan és mentálisan is elfáradt az elmúlt kemény időszakban.

További online médiával kapcsolatos hírek olvashatók a Media1 online rovatában,

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások