Szabad Európa Rádió 1956-ban

Újra szól a Szabad Európa Rádió, de csak pár hétig

Bár a SZER magyarországi visszatérésére várhatóan 2020-ig még várni kell, a következő hetekben az Első Pesti Egyetemi Rádió a legendás Szabad Európa Rádió 1956-os adásait újra sugározza a nap 24 órájában, méghozzá mindent pont úgy, ahogy az eredetileg is elhangzott a forradalom és szabadságharc kitörésének idején.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Tegnaptól november 12-ig újra hallgatható a Szabad Európa Rádió (SZER) 1956-os magyar nyelvű műsora. Az annak idején rövidhullámon, külföldi adókon keresztül közvetített adás most online vált elérhetővé, méghozzá napi 24 órában.

A 24 órás adásnak köszönhető, hogy minden műsor pontosan akkor szólal meg, amikor – 63 évvel ezelőtt – elhangzott. Így hitelesen követhetők az 1956-os forradalmi események.

A felvételeket az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történeti Interjúk Tára digitalizálta, műsoronként állította helyre, és tette közkinccsé a www.magyaroktober.hu honlapon, majd az ELTE-s Első Pesti Egyetemi Rádió (EPER)restaurálta és állította vissza az eredeti adásmenetet.

A SZER56 „ismétlés” kiterjed a forradalom előtti négy napra is. Ez az egyetlen fennmaradt adásfolyam-felvétel, mely az 1950-es évek „hétköznapi” műsorait megőrizte.

Az október 19-21-i műsorokat a nagyközönség most először hallhatja ebben a formában. A műsorok között a politikai adásokon túl hangjáték, zenei összeállítás és még vetélkedő is szerepel.

Egy pince őrizte a kor hangzó emlékét

A Szabad Európa magyar adásának 1956-os műsorait az átjátszóállomásokon rögzítették és fennmaradásuk annak köszönhető, hogy a német kormány a forradalom után vizsgálatot indított a Szabad Európa forradalomban betöltött szerepéről és ehhez bekérették a folyamatosan rögzített adásfelvételeket.

A vizsgálat lezárulta után egy pincében maradtak évtizedekig, míg a lappangó, 60 szalagból álló anyagot a 90-es években felfedezték, átjátszották kazettára, majd digitalizálták. Az Első Pesti Egyetemi Rádió SZER56 hangemlékezeti projektje keretében ezeket a kalandos sorsú hangfelvételeket hallhatjuk – ki először, ki másodszor.

Az „élő” adás (azaz a SZER56) az eper.elte.hu honlapról érhető el november 12-ig.

Audio stream: http://radio.elte.hu:8000/szer56
YouTube stream: https://www.youtube.com/watch?v=cxR2Axc3q4s

Nem örül a NER, hogy jövőre feltámad a SZER

A tervek szerint egyébként várhatóan jövőre a Szabad Európa Rádió friss adásokkal is jelentkezik majd Magyarországon, azonban sokan úgy gondolják, a hatása jóval kisebb lehet a várakozásoknál, hiszen a SZER csupán internetes rádióként tervezi a visszatérését, vagyis FM-frekvenciájuk nem lesz, ami jelentősen behatárolja a lehetőségeiket. A Szabad Európa Rádió egyik volt munkatársa, Stephen Elekes, aki Pocakosgondolatok néven vezet blogot, azt írta a blogjában, szerinte ha lesz is magyar SZER, abban sokan csalódni fognak, az ugyanis nem az egykori rádió újraindítását jelenti.

Jamie Fly, a SZER jelenlegi elnöke egyébként szeptember végén a magyar kormány prominenseivel, köztük Kovács Zoltán államtitkárral egyeztetett a visszatérésről. A Fly a találkozóról fotót is posztolt, és a Twitteren bejelentette, hogy 2020 tavaszán indul a rádió.

Azonban a barátságos légkörűnek tűnő találkozó után néhány nappal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban egy interjúban már támadta a rádió visszatérésének ötletét, mondván, szerinte sértő, hogy egy olyan országban, ahol szerinte „teljes a médiaszabadság”, a SZER-t újra beüzemelik. (Szijjártó szavainak ellentmond, hogy Magyarországon valamennyi megyei napilap a Fidesz közelébe került, és a rádiós frekvenciák nagy többsége is a Fideszhez tartozik, különösen Budapesten kívül kormánykritikus hangok nem jutnak megszólalási lehetőséghez.)

Egyébként szeptember végén amerikai szenátorok levélben támadták az Egyesült Államok budapesti nagykövetét, mivel szerintük David Cornstein akadályozni próbálta a SZER budapesti visszatérését.

A SZER 1950-től 1993. október 31-ig volt elérhető magyar nyelven. A rádió lehetséges visszatéréséről ITT, meg ITT és ITT írtunk korábban.

További rádiós hírek találhatók a Media1 rádió rovatában.

Borító: A SZER egykori adásának néhány hallgatója.

Szóljon hozzá!

Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő Central Médiacsoporthoz tartozó 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding hírcsatornája. Bakos Lívia HírTv-s munkatárs ma délután többfős stábjával hívatlanul újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immáron csengetéssel is megzavarták a 24.hu kisgyermekes újságírónőjének és családjának nyugalmát. Felhívtuk megkérdezni a HírTV munkatársát, mit szólna hozzá, ha őt is a magánlakásán zargatná csöngetéssel egy tévéstáb és bemondanák adásban a lakcímét. Egy jogász eközben azt mondja, a műsorban elhangzottak miatt az újságírónak érdemes lenne személyiségi jogi pert indítania, azt is elmondta, miért.

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.