régi rádió

Amerikai szenátorok szerint a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindulását a nagykövet akadályozza

A szenátorok szerint az Egyesült Államok magyarországi nagykövete törvénytelen eszközökkel próbál nyomást gyakorolni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Levelet írt David Cornstein budapesti nagykövetnek kilenc demokrata szenátor és két képviselő, melyben arra szólítják fel a nagykövetet, hogy képviselje az amerikai értékeket és érdekeket, amikor Orbán Viktor „autokrata” kormányával tárgyal – számolt be a 444.hu. Az aláírók között ott van Bernie Sanders elnökjelölt és Dianne Feinstein kaliforniai szenátor is.

A Mike Pompeo külügyminiszternek is továbbított, a szenátorok által írott szöveg a Szabad Európa Rádió (SZER) magyarországi beindítása kapcsán készült, de egyébként szó esik benne a Nemzetközi Beruházási Bankról (IIB) is.

A Szabad Európa Rádió kapcsán Cornstein állítólagos nyomásgyakorlása a probléma.

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Fotó: Amerikai követség

Az elmúlt időszakban többször is felröppent már a hír, hogy a Szabad Európa Rádió visszatérhet Magyarországra. Legutóbb szeptember elején lehetett arról olvasni, hogy a román és bolgár nyelvű adás újraindítása után az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége szeretné újraindítani a magyar adást, és egy irodát is nyitnának Magyarországon. Ezt az Egyesült Államok kongresszusának még jóvá kell hagynia, de a New York Timesnak meg nem nevezett amerikai tisztségviselők azt mondták, az USA budapesti nagykövete jó előre biztosítékokat akart szerezni, hogy a Szabad Európa Rádió nem csak a magyar kormány kritikájára összpontosít majd, valamint az oknyomozást sem viszi túlzásba.

Mivel a törvények egyértelműen megtiltják az amerikai tisztségviselőknek, így a nagyköveteknek is, hogy beleavatkozzanak a Szabad Európa Rádió ügyeibe, így a szenátorok és képviselők határozottan követelik a választ arra, hogy történt-e ilyen befolyásolási kísérlet.

Borítókép: Régi rádiókészülék azokból az időkből, amikor a Szabad Európa Rádió korábban üzemelt. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Klubrádió

Ismét a Médiatanács kezében a Klubrádió sorsa

Kérelmet adott be pár hete az éppen ma a 18. születésnapját ünneplő, pár éve a Médiatanács által majdnem teljesen elnémított rádió a 2021 elején lejáró médiaszolgáltatási jogosultságának meghosszabbítása ügyében a grémiumhoz. Stock Richárd vezérigazgatót erről kérdezte a Media1.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!