régi rádió

Amerikai szenátorok szerint a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindulását a nagykövet akadályozza

A szenátorok szerint az Egyesült Államok magyarországi nagykövete törvénytelen eszközökkel próbál nyomást gyakorolni.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Levelet írt David Cornstein budapesti nagykövetnek kilenc demokrata szenátor és két képviselő, melyben arra szólítják fel a nagykövetet, hogy képviselje az amerikai értékeket és érdekeket, amikor Orbán Viktor „autokrata” kormányával tárgyal – számolt be a 444.hu. Az aláírók között ott van Bernie Sanders elnökjelölt és Dianne Feinstein kaliforniai szenátor is.

A Mike Pompeo külügyminiszternek is továbbított, a szenátorok által írott szöveg a Szabad Európa Rádió (SZER) magyarországi beindítása kapcsán készült, de egyébként szó esik benne a Nemzetközi Beruházási Bankról (IIB) is.

A Szabad Európa Rádió kapcsán Cornstein állítólagos nyomásgyakorlása a probléma.

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Fotó: Amerikai követség

Az elmúlt időszakban többször is felröppent már a hír, hogy a Szabad Európa Rádió visszatérhet Magyarországra. Legutóbb szeptember elején lehetett arról olvasni, hogy a román és bolgár nyelvű adás újraindítása után az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége szeretné újraindítani a magyar adást, és egy irodát is nyitnának Magyarországon. Ezt az Egyesült Államok kongresszusának még jóvá kell hagynia, de a New York Timesnak meg nem nevezett amerikai tisztségviselők azt mondták, az USA budapesti nagykövete jó előre biztosítékokat akart szerezni, hogy a Szabad Európa Rádió nem csak a magyar kormány kritikájára összpontosít majd, valamint az oknyomozást sem viszi túlzásba.

Mivel a törvények egyértelműen megtiltják az amerikai tisztségviselőknek, így a nagyköveteknek is, hogy beleavatkozzanak a Szabad Európa Rádió ügyeibe, így a szenátorok és képviselők határozottan követelik a választ arra, hogy történt-e ilyen befolyásolási kísérlet.

Borítókép: Régi rádiókészülék azokból az időkből, amikor a Szabad Európa Rádió korábban üzemelt. Fotó: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding. A HírTV (Bakos Lívia közreműködésével) ma délután többfős stábjával hívatlanul újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immáron csengetéssel is megzavarták a 24.hu kisgyermekes újságírónőjének és családjának nyugalmát. Felhívtuk a HírTV munkatársát, mit szólna hozzá, ha őt is a magánlakásán zargatná egy tévéstáb és bemondanák adásban a lakcímét. Egy jogász eközben azt mondja, a műsorban elhangzottak miatt az újságírónak érdemes lenne személyiségi jogi pert indítania, azt is elmondta, miért.

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.