fbpx
régi rádió

Amerikai szenátorok szerint a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindulását a nagykövet akadályozza

A szenátorok szerint az Egyesült Államok magyarországi nagykövete törvénytelen eszközökkel próbál nyomást gyakorolni.

Levelet írt David Cornstein budapesti nagykövetnek kilenc demokrata szenátor és két képviselő, melyben arra szólítják fel a nagykövetet, hogy képviselje az amerikai értékeket és érdekeket, amikor Orbán Viktor „autokrata” kormányával tárgyal – számolt be a 444.hu. Az aláírók között ott van Bernie Sanders elnökjelölt és Dianne Feinstein kaliforniai szenátor is.

A Mike Pompeo külügyminiszternek is továbbított, a szenátorok által írott szöveg a Szabad Európa Rádió (SZER) magyarországi beindítása kapcsán készült, de egyébként szó esik benne a Nemzetközi Beruházási Bankról (IIB) is.

A Szabad Európa Rádió kapcsán Cornstein állítólagos nyomásgyakorlása a probléma.

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Fotó: Amerikai követség

Az elmúlt időszakban többször is felröppent már a hír, hogy a Szabad Európa Rádió visszatérhet Magyarországra. Legutóbb szeptember elején lehetett arról olvasni, hogy a román és bolgár nyelvű adás újraindítása után az Egyesült Államok Globális Médiaügynöksége szeretné újraindítani a magyar adást, és egy irodát is nyitnának Magyarországon. Ezt az Egyesült Államok kongresszusának még jóvá kell hagynia, de a New York Timesnak meg nem nevezett amerikai tisztségviselők azt mondták, az USA budapesti nagykövete jó előre biztosítékokat akart szerezni, hogy a Szabad Európa Rádió nem csak a magyar kormány kritikájára összpontosít majd, valamint az oknyomozást sem viszi túlzásba.

Mivel a törvények egyértelműen megtiltják az amerikai tisztségviselőknek, így a nagyköveteknek is, hogy beleavatkozzanak a Szabad Európa Rádió ügyeibe, így a szenátorok és képviselők határozottan követelik a választ arra, hogy történt-e ilyen befolyásolási kísérlet.

Borítókép: Régi rádiókészülék azokból az időkből, amikor a Szabad Európa Rádió korábban üzemelt. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások