Lakatos Zsófia, az MPRSZ elnöke

Tenderajánlást készített a Magyar PR Szövetség

A szakmai szövetség célja annak elősegítése, hogy az ügynökségi pályázati folyamatok alapját egymás tisztelete és megismerése adja.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az ügynökségi pr-tenderekre vonatkozó ajánlást tett közzé a Magyar PR Szövetség. Az ajánlás nem kötelező érvényű, egyfajta útmutatóként szolgál. A szövetség felhívja a figyelmet a szakma mindenkori etikai normáinak betartására, amelyet a nemrégiben aktualizált MPRSZ Etikai Kódex tartalmaz.

Az MPRSZ közleményében idézi Lakatos Zsófiát, a Magyar PR Szövetség elnökét, aki elmondta:

„Egy többéves folyamat végére került most pont ezzel az ajánlással. A tender-folyamatokkal még az előző elnökségi ciklusban kezdtünk el foglalkozni, majd több alkalommal egyeztettük a szövegtervet piaci szereplőkkel, így mára egy széles körben elfogadott ajánlást adhatunk közre.”

Az ajánlás kitér a tenderfolyamatok meghirdetésének lépéseire és javasolt szabályozására, rögzíti például, hogy a szakma érdekképviseleti szerve hány ügynökség meghívását tartja elfogadhatónak. Szabályozzák a tenderfolyamat lépéseit, onnantól, hogy milyen mélységű munkát volna szabad kérni egy-egy ügynökségtől, odáig, hogy mely adatokat javasolt megadni egy briefben.

Ne dolgozzanak ingyen az ügynökségek

Kifejezetten elhatárolódik a szakmai szövetség attól, hogy az ügynökségek munkáját olyan mennyiségi mutatókkal mérjék, mint a sajtómegjelenések száma, a rendezvényeken megjelenő újságírók száma, a leszervezett interjúk száma vagy a közösségi média követők és csatlakozók száma. Ezek a mutatók a széles körben elfogadott etikai elvek szerint önmagukban nem alkalmasak az ügynökségek eredményességének mérésére.

A Magyar PR Szövetség javasolja azt is, hogy az ajánlatkérők minden olyan ügynökség részére fizessenek díjat, amely próbafeladatot készít, ennek mértékét nettó 100 ezer, illetve nettó 200 ezer forintban határozzák meg, a feladat összetettségétől függően.

A 15 pontos ajánlást kiegészíti egy külön dokumentum, amely az ajánlások indoklását tartalmazza.

„Égető szükség volt már erre az ajánlásra. Bízom benne, hogy tényleges útmutatóként szolgál majd a pr-ügynökségek és a megbízók számára és idővel eltűnnek azok a tenderek, amelyek nem felelnek meg a szakmai elvárásoknak. El fogjuk érni, hogy komoly ügynökség ne induljon olyan tenderen, ahol ezen alapvető szabályok és az MPRSZ Etikai Kódexében lefektetett szakmai etikai normák betartását nem látja biztosítottnak” – nyilatkozta Lakatos Zsófia.

Az ajánlás letölthető innen: http://www.mprsz.hu/wp-content/uploads/2019/10/MPRSZ_tender-ajanlas_20191018.pdf

Az ajánlás indoklása letölthető innen: http://www.mprsz.hu/wp-content/uploads/2019/10/MPRSZ-tender-ajanlas-indoklasa_20191018.pdf

Borító: Lakatos Zsófia, az MPRSZ elnöke

Szóljon hozzá!