fbpx
Andy Vajna és felesége, Vajna Tímea interjút ad Körmendi Gábornak

Vajna Tímea lett a Rádió 1 tulajdonosa, illetve sokmilliárd forint örököse, legalábbis egy cégbírósági dokumentum szerint

Mivel a volt filmügyi kormánybiztos és médiaoligarcha eredeti végrendelete egyelőre nem lett meg, így Vajna Tímea lett az örökös, legalábbis ezt állítja a hvg.hu cégbírósági dokumentumokra hivatkozva. Vajna Tímea azonban pénteken a 24.hu-nak kijelentette, hogy nem tűnt el a végrendelet, és törvényes öröklés útján lett örökös.

Több dokumentum is érkezett az idén januárban elhunyt Andy Vajna vagyonával kapcsolatban a cégbírósághoz. A hvg.hu az egyik ilyen dokumentumból idéz, melyben ez áll:

„A közjegyző az örökhagyó hagyatékát öröklés jogcímén, az (sic) törvényes öröklés rendje szerint teljes hatállyal átadja: 1/1-ed arányban Vajna Tímea az örökhagyó házastársa részére.”

Ez a fontos mondat az AV Perfect nevű cég irataiban szerepel. A dokumentumból a hvg.hu beszámolója szerint kiderül, hogy bár Andy Vajna még tavaly március 7-én végrendeletet írt, annak eredeti példánya „nem volt fellelhető”, a hagyatéki tárgyaláson az eredeti példányt nem mutatták be, a felek a hagyatéki tárgyaláson nem rekonstruálták a végrendeletet, ezért azt a közjegyző a hagyatéki eljárás során nem tudta figyelembe venni.

„A közjegyző a hagyatéki eljárásban elhangzott nyilatkozatok és a rendelkezésre álló iratok alapján a rendelkező részben írtak szerint állapította meg az örökhagyó hagyatéki vagyonát és a hagyatéki tartozásokat. Az örökhagyó hagyatékából az örökhagyó házastársa az őt megillető örökrészre igényt tartott, a hagyaték átadását a törvényes öröklés rendje szerint kérte. A fénymásolatban rendelkezésre álló végrendeletben végrendeleti végrehajtóként kijelölt személy az eljárásban az öröklés rendjét nem vitatta. Az örökhagyó házastársának az örökhagyó hagyatékával szemben házastársi vagyonközösségi igénye nem volt”

– áll a dokumentumban.

A Vajna Tímea által megörökölt AV Perfect közvetett tulajdonosa a Rádió 1-nek

A hvg.hu cikke szerint hagyatéki vagyonként az AV Perfect nevű céget határozzák meg, amelynek értéke 123 millió 376 ezer dollár, vagyis mai árfolyamon körülbelül 37,3 milliárd forint. A többi hagyatéki vagyonhoz nincs érték írva. Ezek többek között a következők:

  • az AV Holdings nevű cég
  • egy Bentley
  • három bankszámla
  • egy 1994-ben létrejött produceri szerződésből származó díjazás
  • műkincsek

Vannak hagyatéki tartozások is, az AVI Jersey Limited, továbbá a Cinergi Pictures felé. Az nem derült ki, hogy ezek mekkora értéket képviselnek.

Az AV Perfect a céges dokumentumok szerint október 1-jén lett Vajna Tímeáé. Mivel az AV Perfect Kft. a tulajdonosa a delaware-i Cinergi cégnek, így ezen keresztül Vajna Tímea tulajdonosa lett a Nobu étteremnek, a Rádió 1-nek (Radio Plus Kft.) és az annak a reklámidejét értékesítő cégnek (Mediatime Kft.). Tavaly év végén egyébként papíron közvetve ez a társaság volt a TV2-t birtokló cégháló végén is, igaz, a kereskedelmi tévé valójában akkor már másé volt. Az AV Perfect tulajdonos Vajna Tímea egyes vállalkozásaiban, például a fánkos cégben is.

Ha csak a 123 millió dolláros vagyont nézzük, akkor Vajna Tímea ezzel – a Napi.hu leggazdagabb magyarokat felsoroló listájának adataiból kiindulva – a 31. leggazdagabb magyar lett, éppen megelőzve Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt. Végösszeget ugyanakkor csak akkor lehet mondani, ha kiderül, hogy mekkorák az iratban feltüntetett tartozások.

Vajna Tímea szerint nem tűnt el a végrendelet

A hvg.hu cikkét követően Vajna Tímea a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy „egyelőre semmit sem mondhatok”, később viszont annyit mégis elmondott, hogy

„a végrendelet nem tűnt el, törvényes öröklés útján lettem örökös itthon, de az amerikai procedúra még csak most kezdődik.”

Vajna Tímea hozzátette:

„Nagyon bonyolult ez a folyamat. Jelen pillanatban még nem jutok az örökségemhez. Nagyon kimerült vagyok. Még nem zajlott le teljesen a hagyatéki eljárás, Amerikában még egy bonyolult procedúra vár rám.”

Vajna Tímea nem válaszolt érdemben azokra a kérdésekre, hogy marad-e Magyarországon, illetve milyen tervei vannak a megörökölt AV Perfect céggel. Előbbire mindössze azt mondta, hogy „Andy szerette volna, ha én is megszerzem az amerikai állampolgárságot, emiatt huzamosabb időt Amerikában kell töltenem”, utóbbiról pedig az amerikai hagyatéki tárgyalás miatt nem tudott mit mondani.

Borító: Andy Vajna és felesége, Vajna Tímea interjút ad Körmendi Gábornak

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások