fbpx
Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője

Magyarországon járt a Szabad Európa Rádió elnöke

Jamie Fly találkozott az Orbán-kormány néhány prominensével, köztük Kovács Zoltánnal is, amiről fotót is posztolt. Twitteren a SZER vezetője azt ígérte, 2020-ra indulhat el a  Radio Free Europe Liberty magyar adása.

Sokat lehet hallani arról mostanában, hogy visszatérne Magyarországra a Szabad Európa Rádió, mely 1950-től 1993. október 31-ig magyar nyelven is elérhető volt. A rádió lehetséges visszatéréséről ITT, meg ITT és ITT írtunk korábban.

Úgy tűnik, a magyar adás ügye egyre jobban konkretizálódik, ugyanis mint kiderült, Magyarországon járt Jamie Fly, a Radio Free Europe Liberty elnöke, aki a civil szféra képviselői mellett kormánytisztviselőkkel, köztük Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárral is találkozót folytatott le.

Erről Jamie Fly a Twitteren számolt be, sőt fényképet is közzétett róla, amint Kovács Zoltánnal beszélget. A Szabad Európa Rádió elnöke azt írta, a SZER jövőre indul el digitális platformon Magyarországon.

A Szabad Európa Rádió elnökének bejegyzése alapján a rádió objektív rádiós újságírói munkát kíván végezni, vagyis a SZER-ben a különböző nézőpontok, ideológiák ütközhetnek egymással, vitákra is sor kerülhet.

Jamie Fly – akit idén augusztustól neveztek ki a Szabad Európa Rádió élére – reményét fejezte ki, hogy a kormánytisztviselők is nyilatkoznak majd a rádiónak. A Twitter-bejegyzés alapján Kovács Zoltán és többi prominens szavai alapján a kormánytisztviselők is nyitottnak bizonyultak az ügyben – legalábbis Fly szerint, aki a találkozókról „good meetings” kifejezést használva számolt be.

A rendszerváltásban nagy szerepet játszó Szabad Európa Rádió jelenleg 20 országban, 25 nyelven közvetít. Jellemzően olyan helyeken, ahol a sajtószabadság veszélyben van, vagy már egyáltalán nem érvényesül. A SZER-t tavaly heti 25,8 millió ember hallgatta, weboldalukat 918 millióan látták. A rádió 2017-ben 117 millió dollárból gazdálkodott, prágai és washingtoni székházában összesen 600 állandó munkatárs dolgozik, munkájukat 750 szabadúszó újságíró segíti.

A rádió magyar adását 1950-től 1993. október 31-ig sugározták, akkor azért kapcsolták le, mert a rendszerváltás és a kiteljesedett sajtószabadság miatt értelmét vesztette.

Most a magyarországi sajtószabadság körüli súlyos problémák miatt vetődött fel a SZER magyar adásának gondolata.

Magyarországon a rádiós frekvenciák túlnyomó többségét mostanra szinte teljesen megszállta a Fidesz, illetve a kormánypárthoz közeli körök. Ráadásul a megyei napilapok is egy kormányközeli holding, a KESMA ellenőrzése alá kerültek. Jó kérdés viszont, hogy ha a Szabad Európa Rádió csak digitálisan (vagyis az interneten) lesz elérhető, akkor hírei, információi eljutnak-e azokhoz a rétegekhez is, akik nem rendelkeznek internetes ellátottsággal.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nevű nemzetközi szervezet szerint Magyarország 64 helyet rontott a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010-es létrejötte óta a nemzetközi sajtószabadság-indexben.

Borító: Cseke László, a Teenager Party, illetve a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője (archív). Fotó: poptarisznya.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások