okostévé, tv

Megfigyelhetik az okostévék a felhasználókat

Két független tanulmány is kimutatta, hogy a Samsung, az LG és az Apple eszközei is felhasználói adatokat továbbítanak harmadik fél felé.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Az okos asszisztensek lehallgatási botránya után újabb van kibontakozóban, írja a hvg.hu a Financial Times által idézett két, egymástól független tanulmány alapján, melyek megállapításai szerint a tévékészülék „látja”, amit a felhasználó művel rajtuk.

A Northeastern University és az Imperial College London is azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple márkájú eszköze is adatokat továbbít harmadik fél számára a felhasználóiról. Köztük valamilyen fizetős szolgáltatásnak, például a Netflixnek.

Az elküldött adatok között az IP-cím és a lokációval, azaz a felhasználók pillanatnyi tartózkodási helyével kapcsolatos információk is szerepelnek – derül ki a cikkből, illetve a hivatkozott tanulmányokból.

Felhatalmazás nélkül

A Northeastern összesen 81 eszközt ellenőrzött. Ezek többsége rendszerint kapcsolatba lépett valamely iparági óriás, például a Google vagy a Microsoft szervereivel.

A kutatás szerint ráadásul az adattovábbítás akkor is zajlik, ha a felhasználó soha nem regisztrált a Netflixre, azaz nincs is fiókja a szolgáltatáshoz.

A Washington Post szintén foglalkozott a témával. Azt írják, a helyzet komoly, bizonyos okostévék ugyanis mindent észlelnek, ami a kijelzőn történik, ráadásul függetlenül attól is, hogy valaki dvd-lemezről, kábelről, esetleg valamilyen alkalmazás segítségével fogyasztja a tartalmat.

A félelmek nem most kezdődtek

A hvg.hu emlékeztetett: az okostévék körüli félelmek nem újak, hiszen már 2012-ben is érkeztek információk arról, hogy új, tömeges megfigyelésre alkalmas kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók.

2015-ben pedig a Samsung Smart eszközei kerültek be a hírekbe, miután kiderült, hogy a tévék hallják, amit a felhasználó mond előttük.

Külön érdekesség, hogy a probléma miatt korábban maga a gyártó adott ki figyelmeztetést és kérte a felhasználóktól, hogy lehetőleg ne a vállalat okostévéi előtt beszéljék meg személyes dolgaikat.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

A DIGI budapesti, Váci úti bejárata

Beadta a DIGI az NMHH elleni keresetét

Tegnap óta a bíróságon van a holland DIGI Communications N.V. a távközlési óriást az 5G pályázatból kizáró NMHH-döntés jogszerűtlenségének megállapítására irányuló keresete. A cég az 5G-frekvenciaaukció felfüggesztését kérte a jogvitát lezáró jogerős bírósági ítélet megszületéséig.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!