okostévé, tv

Megfigyelhetik az okostévék a felhasználókat

Két független tanulmány is kimutatta, hogy a Samsung, az LG és az Apple eszközei is felhasználói adatokat továbbítanak harmadik fél felé.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az okos asszisztensek lehallgatási botránya után újabb van kibontakozóban, írja a hvg.hu a Financial Times által idézett két, egymástól független tanulmány alapján, melyek megállapításai szerint a tévékészülék „látja”, amit a felhasználó művel rajtuk.

A Northeastern University és az Imperial College London is azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple márkájú eszköze is adatokat továbbít harmadik fél számára a felhasználóiról. Köztük valamilyen fizetős szolgáltatásnak, például a Netflixnek.

Az elküldött adatok között az IP-cím és a lokációval, azaz a felhasználók pillanatnyi tartózkodási helyével kapcsolatos információk is szerepelnek – derül ki a cikkből, illetve a hivatkozott tanulmányokból.

Felhatalmazás nélkül

A Northeastern összesen 81 eszközt ellenőrzött. Ezek többsége rendszerint kapcsolatba lépett valamely iparági óriás, például a Google vagy a Microsoft szervereivel.

A kutatás szerint ráadásul az adattovábbítás akkor is zajlik, ha a felhasználó soha nem regisztrált a Netflixre, azaz nincs is fiókja a szolgáltatáshoz.

A Washington Post szintén foglalkozott a témával. Azt írják, a helyzet komoly, bizonyos okostévék ugyanis mindent észlelnek, ami a kijelzőn történik, ráadásul függetlenül attól is, hogy valaki dvd-lemezről, kábelről, esetleg valamilyen alkalmazás segítségével fogyasztja a tartalmat.

A félelmek nem most kezdődtek

A hvg.hu emlékeztetett: az okostévék körüli félelmek nem újak, hiszen már 2012-ben is érkeztek információk arról, hogy új, tömeges megfigyelésre alkalmas kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók.

2015-ben pedig a Samsung Smart eszközei kerültek be a hírekbe, miután kiderült, hogy a tévék hallják, amit a felhasználó mond előttük.

Külön érdekesség, hogy a probléma miatt korábban maga a gyártó adott ki figyelmeztetést és kérte a felhasználóktól, hogy lehetőleg ne a vállalat okostévéi előtt beszéljék meg személyes dolgaikat.

Borító: Unsplash

Szóljon hozzá!

Bakos Lívia, a HírTv munkatársa, még az Echo TV weboldalán

A HírTV stábja másodjára is kivonult a 24.hu újságírónőjének magánlakása elé, be is mondták a lakcímét és csengetéssel zavarták meg a kisgyermekes család nyugalmát

Folytatja a Varga Zoltán üzletember tulajdonában lévő 24.hu újságírónőjéről, Kovács Angel Mariannáról szóló, az újságíró lakcímét is közzétevő lejáratósorozatát a fideszes médiaholding. A HírTV (Bakos Lívia közreműködésével) ma délután többfős stábjával hívatlanul újra kivonult a 24.hu újságírójának magánlakása elé, majd ott immáron csengetéssel is megzavarták a 24.hu kisgyermekes újságírónőjének és családjának nyugalmát. Felhívtuk a HírTV munkatársát, mit szólna hozzá, ha őt is a magánlakásán zargatná egy tévéstáb és bemondanák adásban a lakcímét. Egy jogász eközben azt mondja, a műsorban elhangzottak miatt az újságírónak érdemes lenne személyiségi jogi pert indítania, azt is elmondta, miért.

Vaszily Miklós, a TV2 elnöke, az Indamedia társtulajdonosa, a MEME alelnöke, a Pesti TV társtulajdonosa

Vaszily Miklós: Szeptemberben indulhat a Pesti TV

A Media1 érdeklődésére a TV2 elnöke és egyben az induló Pesti TV társtulajdonosa megosztott néhány információt a tervezett tévécsatornával kapcsolatban, például azt, hogy miért a TV2 Róna utcai székházába jegyezték be az új médiavállalatot.