okostévé, tv

Megfigyelhetik az okostévék a felhasználókat

Két független tanulmány is kimutatta, hogy a Samsung, az LG és az Apple eszközei is felhasználói adatokat továbbítanak harmadik fél felé.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Az okos asszisztensek lehallgatási botránya után újabb van kibontakozóban, írja a hvg.hu a Financial Times által idézett két, egymástól független tanulmány alapján, melyek megállapításai szerint a tévékészülék „látja”, amit a felhasználó művel rajtuk.

A Northeastern University és az Imperial College London is azt találta, hogy számos gyártó, köztük a Samsung, az LG és az Apple márkájú eszköze is adatokat továbbít harmadik fél számára a felhasználóiról. Köztük valamilyen fizetős szolgáltatásnak, például a Netflixnek.

Az elküldött adatok között az IP-cím és a lokációval, azaz a felhasználók pillanatnyi tartózkodási helyével kapcsolatos információk is szerepelnek – derül ki a cikkből, illetve a hivatkozott tanulmányokból.

Felhatalmazás nélkül

A Northeastern összesen 81 eszközt ellenőrzött. Ezek többsége rendszerint kapcsolatba lépett valamely iparági óriás, például a Google vagy a Microsoft szervereivel.

A kutatás szerint ráadásul az adattovábbítás akkor is zajlik, ha a felhasználó soha nem regisztrált a Netflixre, azaz nincs is fiókja a szolgáltatáshoz.

A Washington Post szintén foglalkozott a témával. Azt írják, a helyzet komoly, bizonyos okostévék ugyanis mindent észlelnek, ami a kijelzőn történik, ráadásul függetlenül attól is, hogy valaki dvd-lemezről, kábelről, esetleg valamilyen alkalmazás segítségével fogyasztja a tartalmat.

A félelmek nem most kezdődtek

A hvg.hu emlékeztetett: az okostévék körüli félelmek nem újak, hiszen már 2012-ben is érkeztek információk arról, hogy új, tömeges megfigyelésre alkalmas kártevőhullám megindulását idézhetik elő az okostelevíziók.

2015-ben pedig a Samsung Smart eszközei kerültek be a hírekbe, miután kiderült, hogy a tévék hallják, amit a felhasználó mond előttük.

Külön érdekesség, hogy a probléma miatt korábban maga a gyártó adott ki figyelmeztetést és kérte a felhasználóktól, hogy lehetőleg ne a vállalat okostévéi előtt beszéljék meg személyes dolgaikat.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!