Petíció a Le Monde függetlenségéért

Mészáros Lőrinc volt üzlettársától féltik a Le Monde függetlenségét

Több mint ötszáz közéleti személyiség írta alá világszerte a szerkesztőség függetlenségének megőrzéséért közzétett petíciót. A Le Monde egyik új résztulajdonosa, Daniel Křetínský cseh milliárdos neve Magyarországon sem ismeretlen, hiszen az ő cégének közvetítésével jutott hozzá Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőműhöz.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Le Monde függetlenségének védelmére indított kampányt támogatta mások mellett Isabelle Huppert színésznő, Salman Rushdie író, Thomas Piketty közgazdász, az amerikai kormány titkos adatgyűjtési programját leleplező Edward Snowden és a Nobel-díjas Lech Wałęsa egykori lengyel államfő is.

A Le Monde szerkesztősége és a többi aláíró arra kéri a lap új részvényesét, Daniel Křetínský cseh milliárdost, hogy szavatolja a szerkesztőség függetlenségét.

Az újságírók aláírási jogot kérnek a tulajdonosváltozások jóváhagyásához, és betekintést szeretnének a lap tőkeváltozásainak ellenőrzésébe.

Ezzel együtt egy úgynevezett függetlenségi pólust is kialakítanának, amiben helye lenne a lap alapítóinak, olvasóinak, dolgozóinak és az újságírói szakszervezeteknek is. A jövőben ez a pólus véleményezhetné minden új többségi tulajdonos belépését a lap tőkéjébe – olvasható az Index összefoglalójában.

A portál emlékeztetett: Daniel Křetínský az ötödik leggazdagabb cseh volt 2018-ban a Forbes összeállítása szerint: ő a többségi tulajdonosa annak az EPH energetikai holdingnak, mely Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos Opus-csoportjával közösen vette meg a Mátrai Erőművet 2017-ben – majd adott túl az üzletrészén az Opus javára alig pár hónappal később.

A francia Xavier Niel már aláírásával támogatta az újságírók beleszólási jogát, de a másik francia részvényes, Matthieu Pigasse és az új tulajdonostárs, Daniel Křetínský még nem írta alá a dokumentumot. Erre keddig adott határidőt a szerkesztőség.

A Le Monde című patinás balközép lapot 1944-ben alapították. 2010-ig az újságíróknak és a szerkesztőknek ellenőrző üzletrészük volt, amit kilenc éve eladtak ugyan, de a Le Monde hagyományainak megfelelően a lap irányvonalát változatlanul ők határozták meg.

Borító: A petíció szövege. Forrás: LeMonde.fr

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

HBO GO – az hbogo.hu nyitólapjának részlete 2019. szeptember 30-án

Drágul az HBO GO

Az áremelés következtében 26%-kal került majd többe az internetes videós tár használata, mint eddig.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!