youtube

A YouTube illegálisan gyűjtötte gyerekek adatait, megbírságolták a Google-t

A történtek miatt a YouTube tulajdonosa, a Google 50 milliárd forintnak megfelelő összegű bírságról kötött megállapodást az Egyesült Államokban.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

170 millió dollár, átszámítva mintegy 50 milliárd forint összegű pénzbírságot kénytelen fizetni a Google, amiért a tulajdonát képező YouTube videómegosztó portál gyerekek személyes adatait gyűjtötte reklámcélokra szüleik belegyezése nélkül.

Az összegről peren kívüli megállapodást kötött az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az FTC és a Google, számolt be a The New York Times, valamint számos más amerikai hírforrás.

A YouTube videómegosztó oldal cookie-k (sütik) segítségével gyűjtött be olyan adatokat, amelyek követik a felhasználót a honlapok böngészése során.  Az adatokat gyerekeknek szánt YouTube-csatornákon gyűjtötték be, előzetes szülői tájékoztatás és beleegyezés hiányában. Ezután a YouTube / Google jelentős összeget keresett oly módon, hogy célzott reklámokat nyújtott számukra.

A YouTube az FTC szerint a gyerekek személyiségi jogainak online védelméről szóló, COPPA néven ismert szabályozást sérthette meg, amely alapján 13 évesnél fiatalabbak adatait csak szülői engedély megléte esetén lehet gyűjteni.

A Google és a YouTube közölte, hogy a jövőben bizonyítható módon kérik majd el a szülők engedélyét.

Szóljon hozzá!