fbpx
youtube

A YouTube illegálisan gyűjtötte gyerekek adatait, megbírságolták a Google-t

A történtek miatt a YouTube tulajdonosa, a Google 50 milliárd forintnak megfelelő összegű bírságról kötött megállapodást az Egyesült Államokban.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

170 millió dollár, átszámítva mintegy 50 milliárd forint összegű pénzbírságot kénytelen fizetni a Google, amiért a tulajdonát képező YouTube videómegosztó portál gyerekek személyes adatait gyűjtötte reklámcélokra szüleik belegyezése nélkül.

Az összegről peren kívüli megállapodást kötött az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az FTC és a Google, számolt be a The New York Times, valamint számos más amerikai hírforrás.

A YouTube videómegosztó oldal cookie-k (sütik) segítségével gyűjtött be olyan adatokat, amelyek követik a felhasználót a honlapok böngészése során.  Az adatokat gyerekeknek szánt YouTube-csatornákon gyűjtötték be, előzetes szülői tájékoztatás és beleegyezés hiányában. Ezután a YouTube / Google jelentős összeget keresett oly módon, hogy célzott reklámokat nyújtott számukra.

A YouTube az FTC szerint a gyerekek személyiségi jogainak online védelméről szóló, COPPA néven ismert szabályozást sérthette meg, amely alapján 13 évesnél fiatalabbak adatait csak szülői engedély megléte esetén lehet gyűjteni.

A Google és a YouTube közölte, hogy a jövőben bizonyítható módon kérik majd el a szülők engedélyét.

Szóljon hozzá!