fbpx
Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án.

Indul a Hvg360 online hírmagazin

Napokon belül elérhetővé válik a nagyközönség számára is a HVG Zrt. új önálló, prémium tartalmakat kínáló, fizetős online hírmagazinja, melynek neve a Media1 értesülése szerint Hvg360 lesz. Az új szerkesztőség már összeállt, a felhasználói tesztek is befejeződtek, sőt a háttérben már dolgoznak az indulást követő hetek cikkein. Íme néhány információ az új termékről.

A Media1 június elején már beszámolt arról, hogy a HVG Zrt. a meglévő termékei, köztük a HVG Hetilap és az ingyenesen elérhető hvg.hu mellé, egy új, prémium online oldal elindítását tervezi.

Erről annak apropóján írtunk, hogy a HVG Kiadó megkezdte az új, részben a Google DNI pályázat keretében megvalósuló prémium oldalának egyhónapos teszteltetését az arra kiválasztott felhasználói csoportokkal, összesen 200 emberrel, akik különböző változatokat próbálhattak ki egy úgynevezett A/B teszt keretében.

Rendszeres olvasóink értesülhettek már arról is, hogy a HVG új digitális terméke paywallos, azaz fizetős lesz, vagyis tartalmai azok számára lesznek teljes mértékben elérhetők, akik valamelyik felkínált konstrukcióban hajlandók előfizetni az új szolgáltatásra.

Hvg360 lesz a név, napokon belül élesedik

A friss fejlemény most az, hogy a Media1 megtudta: az új oldal neve Hvg360 lesz, és a hvg360.hu internetes címen napokon belül, még szeptember folyamán a nagyközönség számára is elérhetővé válnak a tartalmai.

(A honlapon jelenleg még csak angol nyelvű szerverüzenet érhető el kívülről.)

Szorosan együtt a hvg.hu-val, de önálló szerkesztőséggel

A Hvg360 tartalmai a továbbra is ingyenesen használható hvg.hu híroldal felől is elérhetők lesznek, de a Hvg360 radart ábrázoló logójával ellátott cikkek teljes terjedelemben ebben az esetben is csak akkor lesznek végigolvashatók, ha a felhasználó rendelkezik Hvg360 előfizetéssel.

Technikailag ez úgy néz majd ki, hogy a Hvg360-os cikkek megnyílnak, de csupán néhány bekezdésnyit tud lejjebb gördíteni a felhasználó, ha még nem fizetett elő a prémium szolgáltatásra.

Ennyibe kerül a Hvg360-előfizetés

A Media1 nem hivatalos forrásból arról is értesült, hogy a Hvg360 üzleti konstrukcióját úgy tervezték meg, hogy annak havi előfizetési díja ne haladja meg egy átlagos mozijegy árát.

A szolgáltatást kezdetben bevezető akciós árral is igyekeznek megkedveltetni a közönséggel.

Exkluzívabb témák, nagyobb kidolgozottság

A hvg360.hu tartalmai többek között abban különböznek majd a hvg.hu híroldal kínálatától, hogy a Hvg360 exkluzívabb témákkal jelentkezik majd, és azok részletessége is magasabb lesz, több lesz az elemzés és az olyan tartalom, amire egy klasszikus hírportál esetében nem mindig van lehetőség.

A Hvg360 tartalomkínálata és annak kidolgozottsági foka leginkább talán a HVG Hetilapéhoz lesz hasonlítható, kiegészülve a digitális világ adta plusz lehetőségekkel.

A HVG Hetilap archívuma is a Hvg360 alá kerül

Úgy tudjuk, a Hvg360 tartalomkínálatához nagy mértékben járul majd hozzá a HVG Hetilap is.

Ezzel összefüggő fontos tény, hogy a HVG Hetilap archívuma és a hetilap friss tartalmai az eddigi gyakorlattal ellentétben alapvetően csak az új fizetős oldalon, a Hvg360-on lesznek elérhetők.

HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain néhány héttel ezelőtt. Hamarosan lehet, hogy már nem lehet ilyen, pedig 40 éven át hirdettek így. Fotó: Ladányi András / Media1
HVG címlap a Mahir hirdetőoszlopain korábban, még azelőtt, hogy a Mahir Cityposter felbontotta a médiavállalat reklámszerződését. Fotó: Ladányi András / Media1 (archív)

Új formátumok

A Media1 megtudta azt is, hogy a Hvg360-on különböző új formátumokat is használ majd a HVG. Erről egyelőre annyit tudtunk meg, hogy ezek a formátumok mostanáig nem voltak még jellemzők a magyar internetes szférában.

Nem hírportál, hírmagazin

Fontos az is, hogy a Hvg360-t a médiavállalat nem hírportálként, hanem inkább hírmagazinként pozicionálja majd, ezzel is az olvasók tudtára adva, hogy nem a napi szokásos hírversenyben vesz rész az oldalt.

A Hvg360 mögött külön szerkesztőségi csapat áll

A HVG Zrt. egy kizárólag a Hvg360 tartalmainak előállításával foglalkozó, dedikált szerkesztői csapatot is létrehozott. A Media1 információi szerint a Hvg360 szerkesztősége már gőzerővel dolgozik az oldalra az indulást követően kiélesítendő tartalmak előállításán, ellenőrzésén.

A külön csapat ellenére a Hvg360 stábjának munkáját a HVG Zrt. többi termékétől, így például a hvg.hu-tól és a HVG Extra magazinoktól is segítik majd szerkesztők. A Hvg360 állandó stábja által előállított tartalmakat házon kívüli szerzők (újságírók mellett az adott témákban elismert szakértők) anyagai is kiegészítik majd.

hvg.hu
A hvg.hu címlapja mostanában

A felelős szerkesztő Nagy Iván Zsolt lesz

Bár a hvg360.hu saját csapattal is dolgozik majd, a Media1 értesülése szerint a Hvg360 felelős szerkesztője ugyanaz a Nagy Iván Zsolt lesz, aki a hvg.hu-t is irányítja. A kettős szerep esetében azzal indokolható, hogy így szorosabb együttműködés alakítható ki a két digitális szerkesztőség között.

Az azonos felelős szerkesztő személye teszi lehetővé azt, hogy az esetleges tartalomduplikálás elkerülhető legyen, illetve Nagy Iván Zsolt fogja koordinálni, hogy az adott tartalom fizetős formában az új prémium oldalon, mélyreható feldolgozás mellett, vagy inkább a hvg.hu-n, egyszerűbb tálalásban legyen-e elérhető.

Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu és a hvg360.hu felelős szerkesztője
Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu és a hvg360.hu felelős szerkesztője

Úgy gondolják, megérett erre a magyar piac

A Hvg360 logójában a pásztázó radar is arra utal majd, hogy az új oldal sokféle témával foglalkozik, és igyekszik minél alaposabban, elmélyültebben beszámolni Magyarország és a világ történéseiről. A médiavállalat eközben nem hanyagolja el a hvg.hu-t sem, sőt ennek stábját ugyancsak megerősítik.

A Media1 kereste a HVG Zrt.-t is a Hvg360-nal kapcsolatos információk kapcsán, de azt a választ kaptuk, hogy az új oldallal kapcsolatban csak annak elindításakor szeretnének tájékoztatást adni.

Nem hivatalosan, egyik belsős informátorunk annyit azonban elárult, hogy a HVG-nél úgy gondolják, a HVG Hetilap, a hvg360.hu és a hvg.hu egymást jól kiegészítheti. Informátorunk azt mondta, hogy a médiavállalat szerint a fizetős üzleti modell egyre inkább teret nyer az online világban, és ehhez mostanra elég érettnek gondolják a magyar piacot is. A HVG tehát abból indul ki, hogy van egy olvasói csoport, amelyik hajlandó pénzt áldozni egy megbízható termékért, amely számukra részletes háttérinformációkat nyújt, elmagyaráz dolgokat.

Hogy ez valóban így van-e, az a hvg360.hu napokon belül bekövetkező elindítása utáni időszakban kiderül majd.

Frissítés 2019.09.18.

Elindult ma a hvg360, melynek indulása kapcsán további részletek is kiderültek. További részletek az új fizetős oldal indulása kapcsán ide kattintva érhető el.

Borítókép: A HVG stábjának flashmobja a Széll Kálmán téren Budapesten 2019.04.18-án. Fotó: HVG/Máté Péter
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások