fbpx
hvg360

Elindult a hvg360, a HVG fizetőkapus online tartalomszolgáltatása

Az első három hónapban havi 360 Ft-ot kérnek az új online hírmagazin használatért. Videóban foglalták össze, mit érdemes tudni az új oldalról, valamint Nagy Iván Zsolt felelős szerkesztő részletesen is beszámolt a HVG digitális újdonságáról.

Az előzetes, a Media1-en közölt értesüléseknek megfelelően elindult ma, szerdán 8 óra 30 perckor a HVG Zrt. új, fizetős digitális szolgáltatása, a hvg360 online hírmagazin.

Az indulást élő Facebook-videóban is közvetítették.

3 hónapig 360 Ft, utána 1490 Ft

A Media1 által korábban már megírt információkhoz képest az induláskor még néhány új konkrétum is kiderült. Ilyen, hogy a hvg360.hu használata havi 360 Ft-ba kerül az első három hónapban, ezt követően emelkedik egy mozijegy árára, 1490 Ft-ra a havi előfizetési díj.

„Van még pár ötletünk, mondtuk többször az elmúlt másfél évben, amikor hetilap-előfizetők, hvg.hu-olvasók, a szerkesztőségbe látogató pártoló tagok, általában a független magyar sajtóért aggódók azt kérdezgették, merre megyünk tovább, mit teszünk azért, hogy hosszú távon tudjunk olyan lapot készíteni, amilyet ők is, mi is szeretnénk. Most akkor itt vagyunk: ez volt az egyik tervünk. Újabb HVG. És újabb hvg.hu. Igazából mindkettő egyben, de mégis egyik sem, hanem valami más, új, ami kiegészíti a tartalmakat és teljes képet ad. És főként: valami olyasmi, amilyen még nem volt a magyar sajtóban. A hvg360 ugyanis az első előfizetéses rendszerű magyarországi hírmagazin – kezdődik az az írás, mellyel Nagy Iván Zsolt, a hvg.hu és a hvg360.hu közös felelős szerkesztője bejelentette a hvg360 indulását.

Nagy Iván Zsolt ezután arról írt, hogy bár a hvg360 tartalmait csak azok tudják olvasni, akik előfizetői lesznek, de szerinte a havi előfizetési díj nem magas. Nagy Iván Zsolt hozzátette: elérkezettnek látják az időt arra, amit tőlünk nyugatra, de már a közvetlen szomszédságunkban is sokan megtettek, vagyis a saját tartalmak egy részét fizetőfal mögé vinni.

Kell is a túléléshez, meg nem is

Arra, hogy ez azért kell-e, hogy ez szükséges a túléléshez, azt írta, nem, pontosabban: nem csak. „Egyfelől úgy gondoljuk, hogy Magyarországon is mind többen vannak, akik fizetős szolgáltatásokat vesznek igénybe, ezzel lényegében elismerve, hogy a digitális térben van olyan minőségi tartalom, amelyiknek az elkészítése komoly befektetést igényel.

És a kutatásaink azt mutatták, hogy egyre nagyobb az a csoport, amelynek a tagjai úgy gondolják, ők készek ezt megtenni egy sajtótermék esetében is, ha kedvükre való tartalmat kapnak. Másfelől: persze, mint minden cégnek a HVG Kiadónak is szüksége van a bevételekre. Főként olyan piacon, mint a magyar sajtóé, ahol közvetett vagy közvetlen kormányzati beavatkozások torzítják a viszonyokat, és önmagában a független médiumok megtartása is kihívásnak számít.”

Hátrább a hírverseny zajától

Arra, hogy miben lesz más a hvg360, mint a hvg.hu vagy a HVG, a felelős szerkesztő azt írta: a hvg360-at kicsit hátrább vonják a hírverseny zajától, mégis benne lesz minden, ami fontos. „Nem hírportált készítünk, hanem hírmagazint, amely részben HVG, részben hvg.hu, és ehhez jön a tartalom, ami csak ide készül.”

A hvg360 honlap megjelenése az induláskor
A hvg360 honlap megjelenése az induláskor

Csak itt lesznek elérhetők a HVG hetilap tartalmai digitálisan

A HVG hetilap változatlanul előfizethető és kapható lesz mindenhol a jövőben is, de a tartalmát digitálisan csak itt lehet majd elérni, mégpedig két módon is. Egyrészt csütörtök reggel a teljes hetilapot elolvashatja az, aki ezt szeretné, másfelől a cikkeket a digitális térhez igazítva (több képpel, hátteret adó grafikonokkal, hivatkozásokkal, ha a helyzet úgy kívánja, akkor aktualizálva) napi bontásban is közlik.

Feldolgozzák a HVG archívumát, és ezt szintén elérik az előfizetők, valamint lesznek exkluzív sorozatok, kifejezetten a hvg360-ra készített tartalmak, amelyek csak itt találhatók majd meg. Ezenkívül más HVG print kiadványok (Pszichológia, Business Extra, Fenntartható fejlődés, Gasztro és utazás) írásainak egy része ugyancsak megjelenik a hvg360-on.

A hvg360 tartalmi logikája
A hvg360 tartalmi logikája

A hvg.hu is marad

A hvg.hu kapcsán azt írta: az megmarad annak, ami volt: ingyenesen elérhető hírportálnak, mely a hét összes napján, gyakorlatilag nonstop közli és követi a híreket.

„Nem szűnnek meg vagy alakulnak át rovatok, továbbra is az a célunk, hogy a hvg.hu megkerülhetetlen legyen azoknak, akik gyorsan és befolyásolás nélkül szeretnének tisztában lenni azzal, ami Magyarországon és a világban történik.”

A hvg360 animációs hírösszefoglalókat, sorozatokat és dokumentumfilmeket is kínál majd

A felelős szerkesztő írásából kiderül, hogy a hvg360-on napi kétszer lesznek láthatók rövid, animációkra, illetve fotókra épülő hírösszefoglalók, ennek a neve egyébként Radar360.

Az én hetem című sorozatban asszociációs játékra kértek fel öt írót (Karafiáth Orsolyát, Krusovszky Dénest, Lackfi Jánost, Parti Nagy Lajost, Péterfy Gergelyt), akik kulcsszavakat kapnak minden pénteken, és vasárnap estére megírják azt, ami ezekről, illetve ezekhez kapcsolódva az elmúlt hétről eszükbe jut.

A Dumaszínház Duma Aktuál című estjei ezután kizárólag a hvg360-on lesznek láthatók, a „Szeretettel…” sorozatban külföldön élő magyar újságírók jelentkeznek olyan történetekkel, amelyek a hírügynökségek figyelmét talán elkerülik, az ott élőknek, kiváltképpen az ott élő magyaroknak, de talán éppenséggel nekünk, Magyarországon is fontosak lehetnek. Több videós formátum is lesz – elemzések, hírmagyarázatok, amelyek pont az célozzák, hogy az előfizetők valóban nyugodtabb, de összetett képet kapjanak az aktuális eseményekről. Tartalmunk fontos elemei lesznek részletekben közölt dokumentumfilmek is.  „Ezeken felül számos újdonságot szeretnénk az olvasóknak bemutatni az indulást követő hónapokban” – tette hozzá a hvg360 felelős szerkesztője.

A hvg360 tartalmai a hvg.hu/360 és a hvg360.hu cím mellett a hvg.hu-ról is elérhetők lesznek, de aki az ingyenes hírportálon nyitja meg a tartalmakat, szintén csak egy rövid részletig éri el ezeket, amennyiben nem rendelkezik még hvg360 előfizetéssel.

A hetilap éves előfizetői is kapnak hozzáférést

Fontos információ lehet még az is, hogy azok, akik november elseje után éves előfizetést vásárolnak a HVG hetilapra, vagy megújítják a már meglévő éves előfizetésüket, választhatják, hogy a lap mellé megkapják pluszban a hozzáférést a hvg360-hoz is.

Mi lesz a hvg.hu Pártoló Tagság programjával?

Ami a  hvg.hu Pártoló Tagság programját illeti, ez megmarad, nem változik: célja a közösségformálás a HVG körül, ennek keretében a tagok közelebbi kapcsolatba kerülnek kiadóval, szerkesztőkkel, újságírókkal. Ők továbbra is megkapják az exkluzív hírleveleket, programokra hívják őket, kedvezményekkel vehetnek részt a HVG rendezvényein, találkozókat szerveznek nekik a szerkesztőségben. A pártoló tagság Patrónus csomagját megvásárlók automatikusan előfizetői lesznek a hvg360-nak, de a többi pártoló tag csak akkor tudja olvasni a hvg360 anyagait, ha fizet a tartalomért.

Nagy Iván Zsolt sorait végül azzal zárta, hogy szerinte nem kis lépést tesznek most meg, és hiszik, hogy mind többen tartanak majd velük. „Új fejezetet nyitunk a magyar sajtóban, és meggyőződésünk, hogy jó irányba haladunk.”

A felelős szerkesztő hozzátette: „fő feladatunk továbbra is a minőségi hírszolgáltatás, a lehető legjobb, minél változatosabb tartalom elkészítése olvasóinknak. Ez partnerség köztünk, és azok között, akik szerint szükség van Magyarországon is független sajtóra. Azokkal, akik Yuval Noah Hararival és velünk együtt komolyan veszik azt a gondolatot, amely a hvg360 jelmondata is lett: A tisztánlátás hatalom.”

Az indulás alkalmából a hvg360 működését bemutató videó is készült.

A Media1 hvg360-nal kapcsolatos korábbi írását ide kattintva érhetik el.

Borító: a hvg360 radart ábrázoló logója
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások