Apple

Apple lehallgatási botrány: fiatalok százai kerültek utcára

Az alkalmazottaknak műszakonként körülbelül ezer felvételt kellett meghallgatniuk. A botrány következtében végül mindannyian utcára kerültek.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Jókora botrányt okozott korábban, amikor a The Guardian beszámolt róla, hogy többek között a Siri, az Apple digitális asszisztense tökéletesítésével összefüggésben alvállalkozók csoportjainak kell elemezniük az asszisztenssel folytatott beszélgetéseket. A vádakat azóta elismerte az Apple, és megígérte, hogy felhagy a botrányt kavaró gyakorlattal. (Egyébként hasonló, „hallgatózós” botrány robbant ki nemrég a Google és a Facebook körül is.)

Az Apple azt mondta, hogy a Siri által készített hangfelvételek lehallgatásának célja a Siri javítása volt. Bár a cég azzal védekezett, hogy az adatok mindössze egy százalékát adták át feldolgozásra, a dolgozóknak ez így is műszakonként ezer felvétel meghallgatását jelentette.

A hvg.hu most a Phone Arena nyomán arról ír, hogy mióta felfüggesztették a programot, rengeteg alkalmazott vált feleslegessé, akiket nem tudnak áthelyezni a kisebb cégek, így kénytelenek voltak elbocsátani őket. A Globetech nevű ír vállalat például 300 munkavállalótól volt kénytelen elköszönni, akik a hírek szerint többnyire a világ különböző pontjairól érkezett fiatalok voltak.

Az egyik elbocsátott alkalmazottja elárulta, többnyire néhány másodperces utasításokat kellett ellenőrizniük, de néha előfordultak személyes beszélgetések is, amiről a felhasználóknak fogalmuk sem volt. A felvételeket egyébként névtelenül vizsgálták, így szerinte az eljárás legfeljebb a hozzájárulás hiánya miatt lehetett aggályos.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

ITBN 2019

Jön az ITBN, álhírekkel és médiás workshoppal

Az idén már 15. alkalommal megrendezendő Informatikai Biztonság Napján a budapesti Groupama Arénában több ezer érdeklődő gyűlik össze, hogy a kiberbiztonság aktuális kérdéseiről szerezzen információkat. Lesz médiás workshop is.

Steiner Kristóf, a Kristóf’s Kitchen in The Studios leendő műsorvezetője és Nimród Dagan

Steiner Kristóf YouTube-on indít műsort

Tizenegy év után vegán gasztroformátummal tér vissza műsorvezetőként Steiner Kristóf, a címe: Kristóf’s Kitchen in The Studios. A műsort azzal a céggel közösen készíti, amelyik az RTL Klub kutyás műsorát is gyártja.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!