Apple

Apple lehallgatási botrány: fiatalok százai kerültek utcára

Az alkalmazottaknak műszakonként körülbelül ezer felvételt kellett meghallgatniuk. A botrány következtében végül mindannyian utcára kerültek.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Jókora botrányt okozott korábban, amikor a The Guardian beszámolt róla, hogy többek között a Siri, az Apple digitális asszisztense tökéletesítésével összefüggésben alvállalkozók csoportjainak kell elemezniük az asszisztenssel folytatott beszélgetéseket. A vádakat azóta elismerte az Apple, és megígérte, hogy felhagy a botrányt kavaró gyakorlattal. (Egyébként hasonló, „hallgatózós” botrány robbant ki nemrég a Google és a Facebook körül is.)

Az Apple azt mondta, hogy a Siri által készített hangfelvételek lehallgatásának célja a Siri javítása volt. Bár a cég azzal védekezett, hogy az adatok mindössze egy százalékát adták át feldolgozásra, a dolgozóknak ez így is műszakonként ezer felvétel meghallgatását jelentette.

A hvg.hu most a Phone Arena nyomán arról ír, hogy mióta felfüggesztették a programot, rengeteg alkalmazott vált feleslegessé, akiket nem tudnak áthelyezni a kisebb cégek, így kénytelenek voltak elbocsátani őket. A Globetech nevű ír vállalat például 300 munkavállalótól volt kénytelen elköszönni, akik a hírek szerint többnyire a világ különböző pontjairól érkezett fiatalok voltak.

Az egyik elbocsátott alkalmazottja elárulta, többnyire néhány másodperces utasításokat kellett ellenőrizniük, de néha előfordultak személyes beszélgetések is, amiről a felhasználóknak fogalmuk sem volt. A felvételeket egyébként névtelenül vizsgálták, így szerinte az eljárás legfeljebb a hozzájárulás hiánya miatt lehetett aggályos.

Szóljon hozzá!