fbpx
Facebook

A Facebook nem mindenkire volt kíváncsi

A közösségi oldal szóvivője szerint az európai felhasználók telefonbeszélgetéseiről nem készített leiratokat.

Európai felhasználók nem voltak érintettek azokban a kísérleti projektben, amelynek keretében a Facebook lehallgatott és leirattatott bizonyos beszélgetéseket – szögezte le csütörtöki közleményében a közösségi oldal.

„Egyetlen európai uniós felhasználó sem volt érintett” – állította Alex Dziedzan, a vállalat szóvivője a Politico brüsszeli hírportál által ismertetett kommüniké szerint, amelyben azt írták, hogy kizárólag az Egyesült Államokban folytatták le a tesztet.

A híroldal szerint mivel a Facebook európai felhasználói nem érintettek, így nem valószínű, hogy hivatalos vizsgálatot fog indítani az ügyben a dublini nemzetközi  székhelyű vállalat európai adatvédelmi sztenderdjeit ellenőrző ír hatóság.

Az amerikai jogszabályok értelmében az internetes platformok készíthetnek hasonló leiratokat, de csak amennyiben ezt nyilvánvalóvá teszik az általános szerződési feltételeikben, írja az MTI a Politico nyomán.

A Facebook azt közölte, hogy csak olyan felhasználók beszélgetéseit rögzítették, akik ahhoz kifejezetten hozzájárultak. Az ugyanakkor nem világos, hogy ők tisztában voltak-e azzal, hogy mit fognak majd kezdeni ezekkel.

Mint arról korábban a Media1 is beszámolt, a Facebook beismerte, hogy lehallgatta és leiratta bizonyos felhasználóinak beszélgetéseit. A Facebook szóvivője azzal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy már legalább egy hete nem készülnek kéziratok a hangfájlokról, amelyeket a telefonokon lévő applikáció rögzített. A beszélgetéseket mesterséges intelligenciával dolgozták fel, majd a technológia által készített szövegek minőségének ellenőrzésére alvállalkozókat bízott meg a Facebook, vagyis a kéziratokat külső fél is megismerhette.

Azt is közölte a Facebook, hogy a felhasználók beleegyezésével cselekedett.

Az ügy kapcsán a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) tegnap azt közölte, hogy tudomása szerint az írországi adatvédelmi hatóság már vizsgálódik, és a vizsgálatba a NAIH is bekapcsolódik. Péterfalvi Attila azt is kilátásba helyezte, hogy ha nem kapnak garanciákat, hogy a beszélgetéseket nem adja ki a Facebook, akkor megtiltják számára a magyarországi adatkezelését.

További, online hírek találhatók a Media1 online rovatában.

Borító: Glen Carrie, Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások