fbpx
google

A Google titokban felhagyott az androidos adatgyűjtéssel

Csöndben leállt az adatgyűjtésen alapuló hálózatfejlesztéssel a keresőóriás.

Új projektbe vágott a Google 2017 márciusában: a  Mobile Network Insights azzal a céllal indult, hogy a világon elérhető androidos telefonok segítségével tegye jobbá a mobilszolgáltatók nyújtotta hálózat minőségét. Mint kiderült, a Google mindezt adatgyűjtés segítségével végezte.

Ám a cég elmondása szerint az információkat nem a felhasználók követésére, hanem csupán az általuk használt hálózat jelerősségének, illetve a kapcsolat sebességének ellenőrzésére használta, illetve továbbította is a szolgáltatók felé.

Több szempontból is gyanús

A témával a Reuters nyomán foglalkozó hvg.hu szerint a probléma nem is ez, hanem hogy a Google a legnagyobb titokban leállította a projektet, mivel az ügyre rálátó források szerint  adatvédelmi aggályok merültek fel ezzel kapcsolatban. Ezeket viszont nem hozták nyilvánosságra.

A cég a legutóbbi, Európai Bizottság által kiszabott jelentős büntetés után valószínűleg nem akart megkockáztatni még egy büntetést.

Ezt erősíti a hírügynökség másik információja is, amely szerint a Google a felhasználó kifejezett hozzájárulása nélkül szolgáltatott adatokat, ami ellenkezik a GDPR általános rendelkezéseivel is.

A szolgáltatást egyébként idén áprilisban leállította a keresőcég, de annyira hirtelen, hogy az együttműködő szolgáltatókat nem is tájékoztatták annak okairól, csak a tényt közölték, további részleteket nem.

A Facebook is

Ilyen jellegű adatgyűjtést egyébként a Facebook is folytat, ráadásul ehhez demográfiai adatokat is felhasználnak, de a közösségi oldal szerint ezek mind névtelen, vagyis a másik oldalról lekövethetetlen információk, magát a projektet pedig magas szintű biztonsági tervezés után indították csak el.

Néhány napja azonban a Facebook egyik adatgyűjtése is nagy port kavart: kiderült ugyanis, hogy a közösségi oldal nem csak rögzítette egyes felhasználóinak beszélgetéseit, de külső partnerekkel le is íratta azokat.

A cég azzal magyarázta ezt, hogy a mesterséges intelligenciás szövegfelismerőjét fejlesztette. Azt is mondta a cég, hogy már néhány napja felhagyott a tevékenységgel, illetve csak az amerikai felhasználókat figyelte.

Borító: Pexels.com
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások