A Microsoft new york-i üzlete

Mégis nyomoz a Microsoft korrupciós ügyében az ügyészség

Különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a magyarországi Microsoft-ügyben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Keresztes Imre főügyész által jegyzett, az MTI-hez is eljuttatott pénteki közleményben a Központi Nyomozó Főügyészség azt írta, az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet dokumentumokat hozott nyilvánosságra a Microsoft Magyarország által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról .

Ezután a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje meg részére.

Most már minden adott a nyomozáshoz

Mint arról két héttel ezelőtt a Media1 már beszámolt, az ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely ennek nyomán feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának válasza időközben megérkezett, és megtörtént a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzése is.

A mostani tájékoztatás szerint, mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

Manipulált közbeszerzések, vesztegetések Magyarországon

Ismert: a Microsoft az Egyesült Államokban beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben Magyarországon.

A beismerésen túl a Microsoft redmondi anyavállalata az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött peren kívüli egyezség keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését is kénytelen volt vállalni.

A korrupciós ügylet lényege az volt, hogy a Microsoft Magyarország viszonteladói árkedvezményeket kaptak szoftverlicencekre, ők azonban áron felül adták azokat tovább különböző állami szerveknek (például a NAV-nak és a rendőrségnek).

Borító: Microsoft üzlet New York City-ben. Fotó: Microsoft sajtószoba
Szóljon hozzá!