fbpx
A Mondelez Philadelphia nevű sajtjának reklámja

Reklámokat tiltottak be Nagy-Britanniában

Azok ugyanis nemi sztereotípiákat közvetítettek. Ezek az első ügyek azóta, hogy életbe lépett be egy új reklámjogi szabályozás.

Míg idehaza a CBA Piros Icukája körül alakult ki társadalmi vita és a CBA kénytelen volt visszavonni a reklámját, Nagy-Britanniában is probléma akadt két televíziós reklámmal, tulajdonképpen nagyon hasonló okok miatt. Ezekről a brit önszabályozó reklámtestület megállapította, hogy nemi sztereotípiákat közvetítettek, ezáltal pedig nem felelnek meg az erre vonatkozóan június óta életben lévő szabályoknak.

A szerdai bejelentés szerint ez az első eset, hogy érvényesítették az új irányelveket.

A Mondelez reklámjában futószalagra helyezték a gyereket

Az egyik reklámban, amely a Philadelphia krémsajtot népszerűsíti, két figyelmetlen apuka látható. Az egyikük egy éttermi futószalagra ülteti a kisfiát, a másik pedig a babahordozóban lévő gyerekét teszi fel a szalagra, és ott is felejtik őket, miközben a sajtot majszolják. (A jelenet látszik a borítóképünkön látszik.)

A brit reklámfelügyelethez (Advertising Standards Authority, ASA) csaknem 130 panasz érkezett a krémsajtot gyártó Mondelez amerikai élelmiszeripari óriás hirdetése miatt. A kifogások szerint a reklám azt a káros sztereotípiát közvetíti, hogy a férfiak képtelenek gondoskodni a gyerekekről és annyira felelőtlenek, hogy veszélyeztetnék őket.

A Volkswagen reklámjában a férfiak nagy teljesítményt értek el, míg a nők csak ültek a babakocsi mellett

A másik hirdetésben, amely a Volkswagent népszerűsíti, a férfiak mind nagyratörő teljesítményt érnek el, a reklámban szereplő nő pedig egy babakocsi mellett ül a padon.

A Volkswagen német autógyár eGolf autóját népszerűsítő hirdetés ellen hárman emeltek panaszt. A reklámban egy nő és egy férfi látható egy sziklaszirten felállított sátorban, továbbá két férfi űrhajós, egy férfi parasportoló távolugrás közben, majd az utolsó jelenetben egy padon ülő nő babakocsival. A bírálatok szerint a hirdetés azt sugallja, hogy a férfiak merész dolgokra vállalkoznak, a nők dolga pedig a gondoskodás.

Az ASA egyik szakértője, Jess Tye a BBC-nek azt mondta, az ilyen típusú hirdetések valós károkat tudnak okozni, és különösen oda kell figyelni rájuk.

A Mondelez nagy-britanniai vállalata szerint reklámjuk pozitív képet sugároz a férfiakról, felelősségteljesnek és úgy ábrázolva őket, mint akik kiveszik a részüket a gondoskodásból. Az ASA szerint a reklám bár mókás hangulatúnak készült, mégis szerencsétlennek és figyelmetlennek ábrázolja a két férfit.

A Volkswagen brit egysége szerint az ő reklámjuk nem utal arra, hogy a gyerekgondozás csak a nők feladata lenne és az, hogy a hirdetésben a padon ülő nő nyugalomban olvas, szembemegy a reklámokban látható szülők rendszerint ideges és zaklatott beállításával.

Az ASA által két hónapja bevezetett szigorítások nemcsak a televíziós reklámokra, hanem a minden hirdetési felületre kiterjednek, beleértve az internetes reklámokat és a közösségi hálót is.

(MTI nyomán)

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások