Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. részlet a Guardian riportjából

Felrobbantott máltai újságíró: Három férfi áll bíróság elé

A Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásával vádolt három férfi ma vette kézhez a vádiratot. A merénylet kiötlői azonban továbbra is szabadlábon vannak.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A máltai legfőbb ügyész keddi döntésének értelmében bíróság elé kerül a Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíró meggyilkolásával vádolt három férfi – jelentette a helyi sajtó kedden.

Peter Grech legfőbb ügyész a Malta Today című lapnak nyilatkozva megerősítette, hogy a vádlottak kedden kézhez kapták a vádiratot. A lap szerint ez egyúttal azt jelenti, hogy a vádlottak, Alfred Degiorgio, George Degiorgio és Vince Muscat esetében óvadék nem jöhet szóba.

A három férfi elleni per előkészületei, a bizonyítékok gyűjtése 2017 decembere óta zajlik. A tárgyalást megelőző eljárás során egyik vádlott sem vallotta bűnösnek magát.

A korrupcióellenes blogot vezető Daphne Caruana Galiziát a gépkocsijára rejtett pokolgép ölte meg 2017. október 17-én a máltai főváros, Valletta közelében. Az újságírónő politikai ügyekkel foglalkozott, épp Joseph Muscat miniszterelnök korrupciógyanús ügyleteiről írt.

A gyilkosság megrázta egész Európát, és megkérdőjelezte földközi-tengeri szigetország jogállamiságát.

A három férfit azzal vádolják, hogy ők készítették, helyezték el és hozták működésbe azt a robbanószerkezetet, amely Daphne Caruana Galizia autóját felrobbantotta. Az eddigi bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a pokolgépet egy mobiltelefon segítségével aktiválták.

A máltai jog szerint az ügyészségnek innentől számítva 20 hónap áll rendelkezésre, hogy kihirdessék a tárgyalás pontos időpontját.

A merénylet kitervelői szabadlábon vannak

A meggyilkolt újságírónő családja, valamint támogatói sérelmezik a késlekedést – hogy a feltételezett elkövetők még nem kerültek bíróság elé – ahogyan azt is, hogy a merénylet kitervelői továbbra is szabadlábon vannak.

Nemrég az Európa Tanács is foglalkozott a máltai gyilkossággal, ahol határozatot, illetve ajánlást fogadtak el az ügyben. A határozatot a Fidesz képviselői nem támogatták, ami miatt magyarázkodni kényszerült a párt.

(Malta Today / MTI)

Borító: Daphne Caruana Galizia, a meggyilkolt máltai újságírónő. Részlet a The Guardian róla szóló riportjából

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Kiemelt kép: Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírona meggyilkolása után még hónapokkal is gyertyákkal emlékeznek Pozsonyban. Fotó: Szalay Dániel, Media1 (a mobiltelefonos felvétel 2018.12.30-án készült)

Kuciak-gyilkosság: Tovább duzzad a botrány

A szlovák hatóságok nagy erőkkel nyomoznak azon rendőrségi és igazságügyi alkalmazottak ellen, akik információkkal segítették Marián Kočner nagyvállalkozót, akit azzal vádolnak, ő adott megbízást Ján Kuciak oknyomozó újságíró megölésére. Ám a besúgók segítségével eddig rendre kisiklott a nyomozók keze közül.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!