fbpx
Gergely Márton (hvg.hu) és Lukács Csaba (Magyar Hang)

Íme a Minőségi Újságírásért Díj díjazottjai

A Főszerkesztők Fóruma a hvg.hu és a Magyar Hang munkatársának ítélte a legjobb cikkért járó 200 ezer forintos díjat, valamint szokás szerint néhány más munkát is kiemelt.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

Gergely Márton (hvg.hu) nyerte az áprilisi, Lukács Csaba a májusi Minőségi Újságírásért Díjat – közölte közösségi-oldalán a Főszerkesztők Fóruma vasárnap este.

Az áprilisi díjazott, a hvg.hu munkatársa A Fidesz gyilkos kampánygépet csinált a Facebookból, és most retteg, hogy elveszíti című cikke a Facebook és a hazai választások közötti kapcsolatot boncolgatta, a zsűri tetszését az információk logikus adagolása, felépítettsége és alapossága miatt nyerte el.

A zsűri prilisban Gergely Márton cikke mellett több más újságíró munkáját is kiemelte:

  • Stubnya Bence (Index) közérthetően, gazdag adatvizualizációval cáfolta Matolcsy György MNB-elnök és Patai Mihály MNB-alelnök a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos nyilatkozatait;
  • Zsilák Szilvia (Abcúg) Ő még rosszabb, mint a többi cigány, ő intézetis cigány címmel megjelent figyelemfelkeltő cikkét a gyermekotthonban nevelkedő diákok helyzetéről;
  • Simor Dániel, Szilli Tamás, Nagy Roland és Somogyi Péter kétrészes (I. rész, látványos videósorozata az üresen kongó, elhagyatott magyarországi gyárakról.
  • Gulyás Márton Rablópártok című, másfél órás filmje újságírói eszközökkel feszeget egy fontos, valós problémát: annak jár utána, kik állnak a sajtóban csak kamupártokként elhíresült rablópártok mögött. Terjedelme, műfaja és az alkotó stáb miatt ugyan némileg feszegeti a hagyományos újságírói kereteket, a zsűri azért döntött a kiemelés mellett, mert a film mögött lévő tényfeltárói munka mindezek ellenére elvitathatatlan.

A májusi díjazott, Lukács Csaba a Magyar Hang oldalán megjelent anyagában azt boncolgatta, milyen trükkel ugrotta meg az EP-választások küszöbét az RMDSZ. A zsűri Lukács cikkében a komoly tényfeltárói munka mellett azt is értékelte, hogy képes volt arra, hogy port kavarjon, az RMDSZ küszöbátlépése a megjelenést követően sok ideig komoly téma maradt.

Májusban további négy munkát emeltek ki:

  • Kolozsi Ádám (Index) Nyugat-magyarországi igázókról szóló cikksorozatát (I. rész, II. rész), mert egy ismert témában is tudott újat mondani;
  • Pető Péter (24.hu) cikkét, mely azt térképezi fel a zsűri szerint alaposan és informatívan, hogyan keresnek titokban bizonyos orvosok a kórházi gyógyszerkísérleteken;
  • Nyilas Gergely és Szilágyi Máté (Index) videóját, mely azt mutatja meg, hogyan vélekednek a helyiek a migrációról Anglia legbrexitesebb városában, Bostonban; valamint
  • Domschitz Mátyás (Index) írását arról, hogyan kezdik el az egyházi iskolák átvenni a magániskolák szerepét az állami támogatások miatt.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Dudás Gergely, Nyáry Krisztián, Pistyur Veronika, Sonnevend Júlia, Veiszer Alinda és Weyer Balázs.

A nyertes írások szerzői 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A júniusi díjra július 8-ig várják a nevezéseket a [email protected] e-mailen.

A Minőségi Újságírásért-díjat 1997-ben alapította Dávid Péter egykori újságíró, a Philip Morris Magyarország akkori kommunikációs vezetője.

Borító: Gergely Márton (hvg.hu) és Lukács Csaba (Magyar Hang)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások