Gergely Márton (hvg.hu) és Lukács Csaba (Magyar Hang)

Íme a Minőségi Újságírásért Díj díjazottjai

A Főszerkesztők Fóruma a hvg.hu és a Magyar Hang munkatársának ítélte a legjobb cikkért járó 200 ezer forintos díjat, valamint szokás szerint néhány más munkát is kiemelt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Gergely Márton (hvg.hu) nyerte az áprilisi, Lukács Csaba a májusi Minőségi Újságírásért Díjat – közölte közösségi-oldalán a Főszerkesztők Fóruma vasárnap este.

Az áprilisi díjazott, a hvg.hu munkatársa A Fidesz gyilkos kampánygépet csinált a Facebookból, és most retteg, hogy elveszíti című cikke a Facebook és a hazai választások közötti kapcsolatot boncolgatta, a zsűri tetszését az információk logikus adagolása, felépítettsége és alapossága miatt nyerte el.

A zsűri prilisban Gergely Márton cikke mellett több más újságíró munkáját is kiemelte:

  • Stubnya Bence (Index) közérthetően, gazdag adatvizualizációval cáfolta Matolcsy György MNB-elnök és Patai Mihály MNB-alelnök a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos nyilatkozatait;
  • Zsilák Szilvia (Abcúg) Ő még rosszabb, mint a többi cigány, ő intézetis cigány címmel megjelent figyelemfelkeltő cikkét a gyermekotthonban nevelkedő diákok helyzetéről;
  • Simor Dániel, Szilli Tamás, Nagy Roland és Somogyi Péter kétrészes (I. rész, látványos videósorozata az üresen kongó, elhagyatott magyarországi gyárakról.
  • Gulyás Márton Rablópártok című, másfél órás filmje újságírói eszközökkel feszeget egy fontos, valós problémát: annak jár utána, kik állnak a sajtóban csak kamupártokként elhíresült rablópártok mögött. Terjedelme, műfaja és az alkotó stáb miatt ugyan némileg feszegeti a hagyományos újságírói kereteket, a zsűri azért döntött a kiemelés mellett, mert a film mögött lévő tényfeltárói munka mindezek ellenére elvitathatatlan.

A májusi díjazott, Lukács Csaba a Magyar Hang oldalán megjelent anyagában azt boncolgatta, milyen trükkel ugrotta meg az EP-választások küszöbét az RMDSZ. A zsűri Lukács cikkében a komoly tényfeltárói munka mellett azt is értékelte, hogy képes volt arra, hogy port kavarjon, az RMDSZ küszöbátlépése a megjelenést követően sok ideig komoly téma maradt.

Májusban további négy munkát emeltek ki:

  • Kolozsi Ádám (Index) Nyugat-magyarországi igázókról szóló cikksorozatát (I. rész, II. rész), mert egy ismert témában is tudott újat mondani;
  • Pető Péter (24.hu) cikkét, mely azt térképezi fel a zsűri szerint alaposan és informatívan, hogyan keresnek titokban bizonyos orvosok a kórházi gyógyszerkísérleteken;
  • Nyilas Gergely és Szilágyi Máté (Index) videóját, mely azt mutatja meg, hogyan vélekednek a helyiek a migrációról Anglia legbrexitesebb városában, Bostonban; valamint
  • Domschitz Mátyás (Index) írását arról, hogyan kezdik el az egyházi iskolák átvenni a magániskolák szerepét az állami támogatások miatt.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Dudás Gergely, Nyáry Krisztián, Pistyur Veronika, Sonnevend Júlia, Veiszer Alinda és Weyer Balázs.

A nyertes írások szerzői 200 ezer forint jutalomban részesülnek. A júniusi díjra július 8-ig várják a nevezéseket a [email protected] e-mailen.

A Minőségi Újságírásért-díjat 1997-ben alapította Dávid Péter egykori újságíró, a Philip Morris Magyarország akkori kommunikációs vezetője.

Borító: Gergely Márton (hvg.hu) és Lukács Csaba (Magyar Hang)
Szóljon hozzá!