Calibra, a Facebook digitális pénztárcája

Jön a Libra, a Facebook és sok más nagy szereplő közös kriptovalutája

2020-ra valósulhat meg a nagy terv, mely forradalmasítaná a fizetést. Az új globális kriptovalutát kezelő Libra Association összesen 27 tagot számlál, a Facebook mellett olyan cégeket mint a Mastercard, a PayPal és a Vodafone, sőt további tagokkal is bővülhet az összefogás.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója kedden bejelentette, hogy Libra néven a Facebook új kriptovalutát hoz létre.

Ennek célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt az 1,7 milliárdnyi embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz, illetve csökkenteni szeretné a pénzügyi nemzetközi pénzküldés költségeit és nehézségeit.

Vagyis azt szeretnék áthidalni, hogy ma még sokszor egy nemzetközi pénzügyi átutalás általában 3-5 munkanapot vesz igénybe, és nem csak hosszadalmas, de drága is.

A Libra kriptovalutát egy Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely máris 27 tagot számlál, köztük olyan cégeket mint a Mastercard, a PayPal, a PayU, a Stripe, az eBay, a Spotify és az Uber, de beszállt például a Vodafone Group is is. (A teljes taglista itt.)

A Librával előreláthatólag 2020-tól lehet majd fizetni, alapját blokklánc-alapú (blockchain) hálózat jelenti, de az árfolyama mögött valós érték fog állni, ugyanis a dollárral azonos értékű lesz.

A blockchain teszi lehetővé, hogy csökkenjen a hagyományos bankrendszerektől való függés. Az adatok különböző megbízható szervezetek által kezelt adatközpontokban oszlanak meg, köztük a Vodafone Csoport adatközpontjában. A szervezetek így képesek lesznek alacsony költségű pénzügyi szolgáltatások nyújtására a Libra blockchain-en és a Libra kriptovaluta használatával: például fizetési tárcák, megtakarítási számlák vagy nemzetközi pénzátutalási megoldás.

A Facebook egy Calibra nevű alrendszert is létrehoz, ami lehetővé teszi majd, hogy a WhatsApp és a Messenger platformok mellett a fejlesztők a különböző egyéb online megoldásokba is beépíthessék a pénzküldés lehetőségét. Ezenkívül egy digitális pénztárca applikáció is érkezik majd.

A Libra Associationben résztvevő cégek mindegyike legalább 10 millió dolláros befektetéssel szállt be a szövetségbe, de a tervek szerint a 2020-as indulásra még többen, akár százan is csatlakozhatnak.

Borítókép: a Calibra, a Facebook Libra alapú digitális pénztárca alkalmazásának előnézete

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Emberek a koronavírus ellen védőruhában

Óriásit ugrott a magyar híroldalak látogatottsága a koronavírus-világjárvány hatására

A koronavírus hazai megjelenése és az ennek kapcsán bevezetett, az élet egyre több területét érintő kormányzati korlátozások látványos hatása a hírek iránti lázas érdeklődés, ami a hírsite-ok oldalletöltéseinek közel 90 százalékos növekedéséhez vezetett – derül ki a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) és a Gemius közös, a Media1-hez eljuttatott kutatásából.