sajtó, média, újság

Közzétette a magyar médiát is érintő támogatási pályázatát az amerikai külügy

7 közép- és kelet európai ország, köztük Magyarország független sajtójának támogatására Washington összesen 198 millió forint összegű támogatást hirdetett meg.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Idén februárban a Media1-en már beszámoltunk róla, hogy Michael Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása alkalmával ígéretet tett egy független médiumokat támogató médiaprogram elindítására, amellyel korrupcióról szóló oknyomozásokat segítene. (Pompeo a találkozója során civilekkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott.)

Az akkori bejelentés során az hangzott el, hogy az Egyesült Államok programot indít Magyarországon és 3 másik közép-európai országban független helyi médiumok támogatására, valamint az, hogy a Michael Pompeo által bejelentett program egyik kiemelt célja az Oroszországból érkező korrupciós pénzekkel kapcsolatos oknyomozások támogatása, valamint a növekvő kínai befolyásolási kísérletek bemutatása lesz.

Végül 7 ország osztozik a pénzen

A friss fejlemény azóta most az, hogy mint azt a Népszava észrevette, 700 ezer dolláros (nagyjából 198 millió forintos) pályázatot írt ki az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodája Közép-és Kelet Európai Újságíró Ösztöndíjprogram címmel.

A programra végül nem 3, hanem 7 országból, Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Lengyelországból, valamint Romániából lehet pályázni, a cél pedig a független médiumok támogatása. A Népszava kérdésére az Egyesült Államok nagykövetségének budapesti képviselete megerősítette, hogy erről a pályázatról tett említést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter február 11-i budapesti látogatásakor.

Június 24-ig lehet beadni a pályázatot

A médiapályázat idén május 24. óta érhető el az amerikai külügyminisztérium felhívásában és június 24-ig lehet rá jelentkezni. A pályázati leírás alapján a független sajtó támogatása mellett cél a szakképzettség fejlesztése is a közép-kelet-európai régióban.

A pályázat nyertesei egy minimum két hónapos mentorprogramon vehetnek részt az Egyesült Államokban, ahol a szakmai eszköztárukat bővíthetik, főként a digitális média és az oknyomozó újságírás területén. A résztvevőknek arra is lehetőségük lesz, hogy szakmai tapasztalatot szerezzenek valamelyik amerikai médiumnál.

A program segíti majd egy pénzügyi szempontból fenntartható médiaszektor kialakítását a hirdetési szektor, a piackutatás és közönségkutatás és szponzorprogram révén
– olvasható a honlapon. A pályázat győzteseit 2019 októbere és 2020 márciusa között választják majd ki.

Az amerikai külügy egyszer már visszalépett

Az Amerikai Egyesült Államok egyébként 2017 végén egyszer már bejelentett egy programot a magyar független vidéki sajtó támogatására. Abban a programban is mintegy 200 millió forintot osztottak volna ki, és bár meghirdették a pályázatot a weben is, később mégsem nyilvánítottak senkit sem győztesnek, így végül egyetlen pályázó sem jutott forráshoz.

A program leállítására hivatalos magyarázatok nem voltak, így a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy a fordulathoz köze lehetett-e annak, hogy a program elindítását hevesen támadta a Fidesz-KDNP kormány.

Szimbolikus összeg a KESMA-milliárdokkal szemben

A mostani, 198 millió forint keretösszegű pályázat is inkább szimbolikusnak tekinthető, hiszen ez több, a sajtóhelyzet szempontjából ugyancsak problémás ország között oszlik meg.

Ráadásul Magyarországon  mostanra olyannyira torz lett a médiapiac, hogy a jobboldali sajtónál landoló pénzek, vagy például a KESMA milliárdjai köszönőviszonyban sincsenek az összeggel. Ugyanakkor a médiapályázat mégis fontos, hiszen a sokszor komoly nehézségekkel küzdő szerkesztőségek számára minden támogatási pénz segítség lehet a működésük szempontjából.

Borító: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Story4 TV

A Story4 tulajdonosa Luxemburgból (is) szolgáltatna műsort, de a helyi médiahatóság nem támogatja

Egyelőre kérdéses, megadja-e az engedélyeket a luxemburgi kormány, miután a Story4, a Film4, a TV4, az Arena4 és a Galaxy4 tévécsatornákat működtető Network4 luxemburgi médiaszolgáltatási jogosultságot igénylő dokumentációját az északnyugat-európai ország médiahatósága nem találta kellően alaposnak. A Media1 arról kérdezte Borsány-Gyenes Andrást, a vezérigazgatót, mik a szándékaik Luxemburgban.