fbpx
antenna

Eldőlni látszik, ki szórhatja az országos földfelszíni digitális tévécsatornákat Magyarországon a következő 12 évben

Csak az állami Antenna Hungária adott be pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság földfelszíni műsorszóró pályázatára. A majdani győztes egyébként nem köteles továbbítani a meglévő országos kereskedelmi tévéket, például az RTL Klubot és a TV2-t, csak ha erről meg tudnak egyezni a felek.

Az Antenna Hungária jelentkezett egyedül az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró jogosultságért – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán. Mindez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a digitális földfelszíni (azaz tető- és szobaantennával fogható) tévécsatornák terjesztésével jelenleg is megbízott AH maradhat nyeregben 2020 után is..

A hatóság tájékoztatása szerint május 14-én, azaz tegnap bontották ki a pályázati ajánlatot, és vették nyilvántartásba a műsorszórást is jelenleg is végző, 2014-ben ismét állami tulajdonba került műsorszóró céget, az Antenna Hungáriát.

Az NMHH ezután pályázati nyilvántartásba vette az Antenna Hungáriát. A hatóság most megkezdi az AH pályázati ajánlatának tartalmi vizsgálatát.

Eredményhirdetés júniusban várható, de miután csak egyetlen pályázó van, így aligha lehet kétséges a győztes befutó kiléte, és legfeljebb az okozhatna fordulatot, ha esetleges tartalmi hibák miatt az egyetlen pályázót kizárnák.

Lejár az Antenna Hungária meglévő jogosultsága 2020-ban

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által közzétett pályázati felhívás szerint – amelynek tervezetét március 7-én bocsátotta szakmai véleményezésre a hatóság – április 30-án lehetett beadni az ajánlatokat a műsorszóró pályázatra.

Az országos földfelszíni digitális televízió-műsorszóró hálózatokat jelenleg is az Antenna Hungária Zrt. üzemelteti és a MinDig TV nevű szolgáltatáscsaládon keresztül hasznosítja. Az AH 2008-ban megszerzett jogosultsága 2020 szeptemberében jár le.

Tizenkét éven át szolgáltathat a pályázat győztese

A pályázat nyertese a lejárattól számított tizenkét éven át üzemeltetheti majd a jelenlegivel megegyező technológiájú hálózatot.

A pályázat nyertesének a közszolgálati televízió- és rádiócsatornákat változatlan minőségben és vevőberendezéssel, minimum 98 százalékos lakossági lefedettséggel 2020 után is folyamatosan, előfizetés nélkül kell biztosítania.

A jogosultnak öt hálózatot (két a jelenlegivel megegyező technológiájú DVB-T MPEG4 AVC-hálózatot és három új technológiájú DVB-T2 HEVC-hálózatot) kell kiépítenie és üzemeltetnie 2020. szeptember 6-ától tizenkét éven át.

Nem köteles továbbítani az RTL Klubot és a TV2-t az új műsorszóró cég

Egy néhány héttel ezelőtti sajtóeseményen – ahová a Media1 csak némi csellel juthatott be, miután az NMHH elutasította a regisztrációját – kiderült az is, hogy az NMHH a győztes műsorszóró céget nem kötelezi majd rá, hogy szerződjön az országos kereskedelmi televíziós csatornák szolgáltatóival (például az RTL Klub és a TV2 médiaszolgáltatójával). Vagyis ennek kapcsán a felek megállapodása lesz mérvadó.

Frekvenciákkal összefüggő másik mai hír, hogy a Telenor tesztcélú 5G mobilhálózatot avatott Győrben.

Borítókép: 123rf
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások