Európa

Európánkért – új díjat hozott létre a MÚOSZ külügyi szakosztálya

Azokat szeretnék elismerni, akik kiemelkedően sokat tesznek az európai eszmék, törekvések, folyamatok, értékek és együttműködések megismertetéséért, megértetéséért.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Európánkért elnevezéssel új díjat alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztálya. A díj alapításának célja, hogy hogy adományozásával elismerjék azokat, akik a szakosztály tagjainak megítélése szerint kiemelkedően sokat tesznek azért, hogy az európai, ezen belül elsősorban az uniós eszméket, törekvéseket, folyamatokat, értékeket és együttműködést megismertessék és megértessék a hazai közvéleménnyel.

Azokat díjazzák, akik tevékenységükkel számottevően hozzájárulnak a népek egymáshoz közeledéséhez, együttműködésének erősítéséhez az Európai Unióban.

Nem csak újságírók kaphatják

A díjat újságírók, szerkesztőségek, kiadók, valamint civil szervezetek, továbbá intézmények is megkaphatják. Az újságírók díjazásának nem feltétele a MÚOSZ-tagság. Az újságírói hivatást tágan értelmezik, így beleértik a nyomtatott sajtón túl az elektronikus sajtóban dolgozókat, fotósokat, valamint bloggereket és más internetes szerzőket is, műfaji és médiumot illető megszorítás nélkül. A díj odaítélői jelezték azt is, hogy nem életműdíjról van szó, és évente háromszor adnak át díjakat.

A díjazottra a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztályának tagjai tehetnek javaslatot, részletesen megindokolva a jelölést. A kuratórium tagjainak is van javaslattételi joga.

A díjra jelölés feltételei: részletes indoklás, illetve a tevékenység ismertetése, méltatása, társadalmi fontosságának hangsúlyozása.  Újságíró jelölése esetén a hivatkozott írások elektronikus úton való beküldése (korlátozott mennyiségben) hasznos kiegészítése lehet az ajánlásnak. Egy szakosztályi tag több jelöltet is ajánlhat. A jelölések elektronikus levélben történő leadásának határideje minden évben március 20.

A jelölést és indoklást a kuratórium titkárának, Kulcsár Lászlónak kell elküldeni e-mailben: kulcsar.laszlo@infovilag.hu A jelöléseket egy 7 tagú kuratórium bírálja el, melynek összetételéről, elnökéről és titkáráról a MÚOSZ kül- és biztonságpolitikai szakosztályának vezetősége döntött. A testület elnöke:

  • Balázs Péter, a CEU professzora, korábbi nagykövet, külügyminiszter, EU biztos
  • titkára: Kulcsár László, az Infovilág hírportál alapítója és felelős szerkesztője

tagjai:

  • Gyárfásné dr. Fekete Judit kommunikációs szakértő, szerkesztő, az NGKM, az ITDH és a Külügyminisztérium egykori kommunikációs vezetője,
  • Koroncz Ágnes, újságíró, a Magyar Rádió Külföldi Adások Szerkesztőségének volt főmunkatársa, riporter, szerkesztő,
  • Vámos Éva, újságíró, a Journal Francophone de Budapest főszerkesztője, a Frankofón Újságírók Szövetsége magyar szekciójának alelnöke, a MÚOSZ kulturális szakosztálya és a Magyar Dipló Baráti Klub elnöke,
  • Inotai András professzor emeritus, az MTA KRTK Világgazdasági Intézetének kutató professzora, az Európa Klub elnöke
  • Trom András, a MÚOSZ alelnöke, a kül- és biztonságpolitikai szakosztály elnöke, a PoloniaPress Sajtószolgálat alapító-főszerkesztője.

A díjakat ünnepi körülmények MÚOSZ székházában, először az idén, aztán a tervek szerint minden évben, május 9-én, az Európa-napon, vagy az ahhoz legközelebbi munkanapon.

Nem csak EU-ügyek

A díj kiírói hangsúlyozták, hogy a alapítók Európán nem csupán az Európai Uniót értik, tehát kérik a tagságot, hogy a díjra jelölés mérlegelésekor ne kizárólag az EU-ban gondolkozzanak. Habár a jelölésre csak a szakosztály tagjainak van lehetőségük, a díjat a MÚOSZ teljes tagságának a figyelmébe ajánlják, felhívva a kollégákat, hogy konzultáljanak a kül- és biztonságpolitikai szakosztályba tömörült tagtársaikkal, és bátran javasoljanak nekik jelöltet.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Dévényi István a Kötöttfogás műsorvezetőjeként

Kiszáll a Kötöttfogás szerkesztő-műsorvezetője

Dévényi István az európai uniós választási eredmények kapcsán jelentette be, hogy kiszáll. Hogy a műsor tovább megy-e, illetve ki veszi át Dévényi feladatait, arról a Konok Péter-Csintalan Sándor-Pörzse Sándor hármasnak kell döntenie.