fbpx
mobil, telefon

Olcsóbb lett az internet és a mobilozás

A hírközlési hatóság közzétette a mobiltarifákra és az internet 2018-as áraira vonatkozó elemzését.

Mérséklődött tavaly az internetszolgáltatás és  a mobilhang-előfizetés ára tavaly, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzése, mely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatot vizsgálta.

Az NMHH szerint az internetszolgáltatás áfakulcsának 5 százalékra történő csökkentésének köszönhetően a legnagyobb szolgáltatóknál az önálló internetszolgáltatások döntő többségének bruttó ára – változatlan nettó árak mellett – 11 százalékkal mérséklődött, míg az internetet is tartalmazó szolgáltatáscsomagok árai 1-8 százalék közötti mértékben csökkentek.

Az utóbbi években egyre inkább szétnyílt a nemzetgazdasági és a hírközlési árváltozás ollója: tavaly a hírközlési szektorban az árak 5,4 százalékkal estek, ugyanakkor 2,8 százalékos inflációt mértek a nemzetgazdaság egészében a KSH árstatisztikái szerint, állapította meg az elemzés.

Fogyasztói árindexek
Fogyasztói árindexek, 2009–2018 (%)
Forrás: KSH / NMHH

Áttekinthetetlen a kínálat, folyamatosan új konstrukciókat vezetnek be

Az NMHH szerint nehezen áttekinthető a hírközlési szolgáltatók sokféle díjcsomagot tartalmazó kínálata és annak folyamatos változtatása. 2018 végén összesen 170 előfizethető csomag volt az öt kategóriában: vezetékes telefon, vezetékes internet, mobilinternet, feltöltőkártyás telefon és előfizetéses mobiltelefon.

Mindezekből 88 csomag volt új, azaz 2018 januárja óta bevezetett konstrukció – ez az összkínálat több mint felét, 52 százalékát tette ki.

Az előfizethető tarifacsomagok száma (NMHH)
Az előfizethető tarifacsomagok száma (NMHH)

Sokan még sosem váltottak díjcsomagot

Az elemzés összesen 640 csomagot vizsgált, amelybe beletartoznak a már lezárt, de még előfizetők által használt csomagok is.

Valószínűleg a csomagok nagy mennyisége és gyakori változtatása részben az oka annak, hogy az NMHH megbízásából készült kutatás szerint a mobiltelefont használók és a helyhez kötött internetet előfizető háztartások 60 százaléka még sosem váltott díjcsomagot.

Ez a trend a telefon- és internetszolgáltatások piacán

A telefonszolgáltatások piacán tavaly a Telekom és az Invitel egyaránt szűkítette az újonnan előfizethető vezetékes tarifacsomagjainak számát. Általános tendencia, hogy a mobilszolgáltatások egyre nagyobb benne foglalt adatkeretet tartalmaznak, a roamingolásnál felhasználható adatforgalom is bővül – állapította meg az NMHH.

A szolgáltatók továbbra is nyújtanak rendszeresen adatnövelő akciókat, például nyári adatduplázást. 2018-ban újdonságként jelent meg a piacon a korlátlan nemzetközi hívást és EU-roaminghelyzetben a korlátlan adatforgalmat kínáló szolgáltatás.

2018-ban az internetszolgáltatások kínálatában megjelentek a Szupergyors Internet Program keretében otthoni használatra szánt mobilinternet-ajánlatok, amelyek olyan településeken érhetők el, ahol vezetékes technológiával gazdaságosan nem érhető el szélessávú internet.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások