fbpx
közmédia, mtva, székház. fotó: Ladányi András, Media1

Habony Árpádék cikke után, az MTVA húsvétvasárnap emiatt a videó miatt tett feljelentést

Az idén 93 milliárd forint közpénzből működő MTVA szerint kár érte az intézményt, amikor Hollandiában a Judith Sargentinihez köthető párt által megosztott 14 perces videós összeállításban felhasználtak néhány részletet a magyar állami médiavállalat felvételeiből.

„Az MTVA feljelentést tesz Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt” – ezzel a címmel adott ki közleményt a közmédia húsvétvasárnap a nemzeti hírügynökségen, az MTI-n keresztül.

A közlemény arról szól, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büntetőfeljelentést tesz (magyarán a rendőrséghez fordul), amiért (az Orbán-kormány demokrácia elleni lépéseit feltáró) Judith Sargentini pártja, a GroenLinks nevű holland baloldali párt egy olyan videót osztott meg, melyben az MTVA állításai szerint „ellopott” felvételek is láthatók.

A YouTube-on már 27 ezren látták a videót

Arról a videóról van szó, ami The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary címmel jelent meg és 27 ezret meghaladó nézettségnél jár a YouTube-on. A felvétel a magyarországi demokráciaproblémákkal foglalkozik, és egyébként az is látszik benne, hogyan bánt az állami média a külügyminisztériumnál Sargentinivel.

Az MTVA azzal magyarázza a büntetőfeljelentést, hogy a videóban ismeretlenek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot. Az MTVA szerint a videó készítői a csatornák logóit is kitakarták, az állami médiavállalat szerint ebből látszik a szándékosság.

Az MTVA szerint engedélyt kellett volna kérni

Az MTVA arra hivatkozik, hogy a vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző forrásként való megjelölésével lehetséges.

Az állami médiaóriás szerint az MTVA honlapján kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását. Ha bárki a szabad felhasználást meghaladóan kívánja felhasználni a szerzői jogi tartalmat, úgy a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie.

Vagyoni hátrány

Az MTVA-s közlemény szerint a forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak, bár az a közleményből az már nem derül ki, mekkora is az állítólagos kár tényleges mértéke.

A közmédia szerint a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történhetett.

Az ügyet a Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadóval is összefüggésbe hozható, nemrégiben indult, az Orbán-párti médiaholdinghoz tartozó Origo többségi tulajdonában lévő V4NA hírügynökség indította el még pénteken, a hírt persze azonnal átvevő Origo segítségével. A V4NA azt állította, hogy a GroenLinkst akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnák.

A szerzői jog megengedi védett művek felhasználását is, ha…

A nemzetközi gyakorlatban rendszeres, hogy néhány másodpercet felhasználnak más művekből a méltányos használat, azaz az úgynevezett fair use jegyében más művek részeként. A fair use angolszász törvényterületeken használatos fogalom: ez lehetővé teszi védett művek (kép, hang, szöveg) idézhetőségét, felhasználhatóságát megfelelő körülmények között, ha ez a mű kis részét érinti.

Bár a magyar jogszabály némiképp máshogy viszonyul a kérdéshez mint az angolszász jog, a magyar jogszabályok is elismerik a szabad felhasználás fogalmát.

Az erre vonatkozó szabályok alapján a szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges.

Azonban a felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra. A jogszabály alapján a mű részletét – az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven – a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti.

Pár másodpercekért 3 év börtön?

Mindezek alapján, a videót végignézve, igencsak meglepő fordulat lenne, ha a 14 perc időtartamú, ráadásul közérdeklődésre számot tartó témát feldolgozó videóban felhasznált, néhányszor pár másodpercnyi részletek miatt ténylegesen valakit leültetne a bíróság, pláne három évre, ahogy azt Habony Árpádék hírügynöksége a lehetséges maximum említésével sugalmazza.  Ráadásul, ha valaki megnézi a 14 perces videofelvételt, azt is láthatja, hogy a teljes időtartamhoz képest igencsak rövid időre (néhány másodpercekre) köszönnek vissza az MTVA felvételei.

Az is csak részben igaz, hogy nincs feltüntetve a forrás, hiszen például 1:05-nél  jól látszik az M1 logója az ott felhasznált pár másodperces részletnél, bár valószínűleg szerencsésebb lett volna a forrást a többi részletnél, később is feltüntetni a képernyőn, ha a videóban máshol is történt MTVA-s felhasználás.

A felvétel többi részében egyébként más médiumok is szerepelnek forrásként – például a Pestisrácok, az Euronews, Magyar Kormány – , ezeket a forrásokat szövegesen tüntették fel a képernyő jobb alsó sarkában az adott pár másodperces részleteknél, így ezen felhasználások esetében a jogszerűség vitathatatlannak tűnik, hiszen a szabad felhasználás elve miatt még csak engedélyt sem kell kérni ezen részletek ilyen rövid felhasználásért.

Kiemelt kép: A közmédia székháza Budapesten. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások