fbpx
gép, tiltás, tartalomblokkolás

Eljárás indul a Főpolgármesteri Hivatal ellen tartalomblokkolás miatt

Az intézmény melegjogi civil szervezetek és sajtótermékek honlapjait tette elérhetetlenné.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a Tarlós István főpolgármester vezette Főpolgármesteri Hivatal ellen, jelentette be a Háttér Társaság, a Szivárvány Misszió Alapítvány és a Labrisz Leszbikus Egyesület kedden.

A panaszosok azért fordultak az hatósághoz, mert sajtóhírek szerint Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolta LMBTQI civil szervezetek és sajtótermékek honlapját.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nyilatkozattételre hívta fel a Főpolgármesteri Hivatalt. Ennek során most azt kell bizonyítania, hogy nem diszkriminált szexuális irányultság vagy nemi identitás alapján azáltal, hogy elérhetetlenné tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szervezetek honlapját.

Korábban a Háttér Társaság felhívta rá a figyelmet, hogy ezeknek a szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során. Ráadásul a Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.

A Főpolgármesteri Hivatalban használt szoftver fejlesztője nyilvános közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gay or Lesbian or Bisexual Interest kategóriába sorolt oldalak (ebbe tartoznak a korlátozás alá eső civil szervezeti oldalak) nem tartalmaznak pornográf tartalmakat, és alapból nincsenek letiltva. A tiltást tehát  szoftver felhasználójának (jelen esetben a Főpolgármesteri Hivatalnak) kifejezetten be kellett kapcsolnia.

Kiemelt kép: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások