gép, tiltás, tartalomblokkolás

Eljárás indul a Főpolgármesteri Hivatal ellen tartalomblokkolás miatt

Az intézmény melegjogi civil szervezetek és sajtótermékek honlapjait tette elérhetetlenné.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárást indított a Tarlós István főpolgármester vezette Főpolgármesteri Hivatal ellen, jelentette be a Háttér Társaság, a Szivárvány Misszió Alapítvány és a Labrisz Leszbikus Egyesület kedden.

A panaszosok azért fordultak az hatósághoz, mert sajtóhírek szerint Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala blokkolta LMBTQI civil szervezetek és sajtótermékek honlapját.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nyilatkozattételre hívta fel a Főpolgármesteri Hivatalt. Ennek során most azt kell bizonyítania, hogy nem diszkriminált szexuális irányultság vagy nemi identitás alapján azáltal, hogy elérhetetlenné tette a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex szervezetek honlapját.

Korábban a Háttér Társaság felhívta rá a figyelmet, hogy ezeknek a szervezeteknek a honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Főpolgármesteri Hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során. Ráadásul a Háttér Társaság által nyújtott támogató szolgáltatások, például az egyesület Információs és Lelkisegély-, illetve Jogsegélyszolgálata a Főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek.

A Főpolgármesteri Hivatalban használt szoftver fejlesztője nyilvános közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Gay or Lesbian or Bisexual Interest kategóriába sorolt oldalak (ebbe tartoznak a korlátozás alá eső civil szervezeti oldalak) nem tartalmaznak pornográf tartalmakat, és alapból nincsenek letiltva. A tiltást tehát  szoftver felhasználójának (jelen esetben a Főpolgármesteri Hivatalnak) kifejezetten be kellett kapcsolnia.

Kiemelt kép: Ladányi András, Media1
Szóljon hozzá!