fbpx
M5, Ez itt a kérdés

Homoszexuálisok gyógyítása a köztévében – Nem büntet a Médiatanács

A Médiatanács elmondta, miért nem lép fel a melegeket meggyógyítani kívánó Ez itt a kérdés című köztévés műsor ellen. Mutatjuk azt is, milyen egyéb ügyekkel foglalkozott még a testület e heti ülésén.

Hiába érkezett a médiahatósághoz több bejelentés az állami M5 tévécsatornán idén január 16-án sugárzott, nagy port kavart, Ez itt a kérdés… című műsorral kapcsolatban, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának e heti ülésén úgy döntött, nem indít eljárást a műsor miatt.

Nem vizsgálható a tudományos megalapozottság a jog eszközeivel

A Médiatanács azt állapította meg, hogy az Ez itt a kérdésben elhangzottak tudományos megalapozottságát nem vizsgálhatja a testület médiaigazgatási jogi eszközökkel, hanem csak a feldolgozásmód, a lehetséges hatás, a sugallt üzenet vethet fel jogsértést.

A testület szerint a hatósági vizsgálat eredménye szerint a műsorszám, bár a széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben, és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen mellett* sem.

(*A hatóság összefoglalójában az ellen kifejezést használták, de feltételezhetően a mellett kifejezést szerették volna írni, ezt jeleztük az áthúzással.)

Az NMHH szerint maga a témaválasztás – a feltétel nélküli elfogadás helyett az önkéntes változni akarás segítése –, nem vet fel jogsértést. A hatóság azt írta, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata az, hogy a szólás védelme nem tagadható meg azon az alapon, hogy az sérti mások érzékenységét, nézeteit, vagy azt egyesek bántónak, megalázónak érezhetik, mert az Alaptörvény a szólást annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi.

A melegek betegek, meg kell őket gyógyítani?

Az Ez itt a kérdés című műsorban arról esett szó, hogy hogyan lehetne „meggyógyítani” a melegeket. Ide kattintva érhető el a műsor.

A Magyar Liberális Párt korábban azt közölte, szerintük a műsorban elhangzottak kimerítik a közösségi elleni uszítás fogalmát, hiszen sértik a meleg közösség emberi méltóságát és gyűlöletre szítanak az LMBTQ-közösséggel szemben. A párt korábbi közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Büntetőtörvénykönyv 322. §-a alapján három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen szexuális irányultságra tekintettel erőszakra vagy gyűlöletre uszít. A Liberálisok ez alapján szólították fel a Médiatanácsot, hogy vizsgálják ki az adást, és tegyék meg a szükséges lépéseket.

A testületnél egyébként a Liberálisokon kívül az LMP is panaszt tett a műsor kapcsán.

Frissítés (13:19)

Ez történt még a Médiatanács ülésén

A Médiatanács e heti üléséről szóló összefoglalóból az derül még ki ,hogy a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Székesfehérvár 106,6 MHz-es és a Dabas 93,4 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban egy-egy ajánlat érkezett, amelyek alaki vizsgálata után a Médiatanács nyilvántartásba vette az első két frekvencia esetében a Karc FM Média Kft.-t, utóbbinál pedig a Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft.-t. Az eljárások a tartalmi vizsgálattal folytatódnak.

Halasztás Fehérváron és Kaposváron

Hozzájárult a testület, hogy a VLNC FM Rádió Kft. két hónap halasztással kezdje meg a médiaszolgáltatását a Székesfehérvár 101,8 MHz helyi frekvencián. A Best FM néven sugározni kívánó cégnek a halasztás után április 28-ig van ideje arra, hogy teljesítse a vállalását, ami eddig nem sikerült neki.

A tanács engedélyezte a Mambó Rádió Kft. hasonló halasztást kérő kérelmét is, amely így a Kaposvár 99,9 MHz hullámsávon legkésőbb június 2-án kezd műsort sugározni.

Nincs miért eljárni a Life TV melegrandis műsora kapcsán

Állampolgári bejelentésre vizsgálta a Médiatanács a Life TV február 1-i Szerelem első látásra című reality műsorát, amelyben két férfi vakrandiját mutatták be – a panasz szerint „a nyugalom megzavarására alkalmas módon”, „a homoszexualitást propagálva”, korhatár-besorolás nélkül. A Médiatanács megállapította, hogy az egyébként 12-es kategóriában közzétett műsorszám témaválasztása önmagában nem indokolja a magasabb kategóriába sorolást; az egyes alkotásokat mindig egészében, összehatásában kell értékelni, figyelemmel azok feldolgozásmódjára és az általuk közvetített üzenetre. Miután a műsorban a szexualitás vagy egyéb káros tartalom sem képekben, sem verbális formában nem jelent meg, és az az ismerkedést, az alakuló kapcsolatot a 12 és 16 éves kor közötti korosztály érettségi szintjének megfelelő módon mutatta be, így a Médiatanács nem indít eljárást a szolgáltatóval szemben.

Hiába jelentették fel a TV2 műsorát, az Exatlon Hungary-t

A Médiatanács nem indít eljárást állampolgári bejelentés alapján az Exatlon Hungary TV2-n látható január 22-i adása miatt sem, amelyben az egyik csapat két szereplője indulatosan kérte számon egy harmadikon a játékhoz való hozzáállását.

A hatóság megállapította, hogy a konfliktust megfelelően ellensúlyozta a műsorvezető, a többi csapattárs és az ellenséges csapat tagjai egyaránt: mindannyian rosszallásukat fejezték ki az esettel kapcsolatban. A műsorszám korhatári besorolása is megfelelő volt – 12 éven aluliaknak nem ajánlott –, és nem sértette meg az emberi méltósághoz való jogot sem.

Büntetés kis helyi rádióknak

A Rádió Törökszentmiklós szolgáltatójára 10 ezer forintos, a székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatójára 30 ezer forintos, a ceglédi Mária Rádió szolgáltatójára pedig 100 ezer forintos bírságot rótt ki a Médiatanács.

Az indoklás szerint a rádiók egy-egy év végi adáshéten számos pontban eltértek a hatósági szerződésükben rögzített vállalásaiktól, illetve a vonatkozó törvényi előírásoktól. Mindhárom rádió a vállaltnál kevesebb szöveget tett közzé, két rádió kevesebb közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő műsorszámot sugárzott a szükségesnél, de volt olyan rádió is, amely egyáltalán nem közölt hírműsorokat a vizsgált adáshéten törvényi kötelezettsége ellenére.

Pénzt kapnak a rádiók

Huszonöt sikeres pályázattal kisközösségi, kereskedelmi és közösségi rádiók összesen 77,7 millió forint támogatást kapnak a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését ösztönző 2018-as pályázatának negyedik, utolsó fordulójában.

Hírműsor kategóriában eredményesen pályázott a kecskeméti Gong Rádió; a miskolci Európa Rádió, a debreceni, a kiskunfélegyházi és a salgótarjáni Rádió 1; az Érd FM 101.3; a Gyula és a Sárvár Rádió, a hódmezővásárhelyi Rádió 7; az FM7 Eger; a karcagi Aktív Rádió 93,8; a kisvárdai Friss FM, a szentesi Rádió 451; a gyomaendrődi Rádió Sun, valamint a nyíregyházi 99,4 Sunshine FM.

Szolgáltató magazinműsorok gyártására támogatáshoz jutott a fővárosi Karc FM, a komlói és a soproni Rádió 1, a kiskőrösi Kunság Rádió, a nyíregyházi Best FM, a Bajai Rádió, a Berettyó Rádió, a tatabányai Forrás Rádió és a kalocsai Koronafm100. Tematikus magazinműsorokat készíthet a kiskunfélegyházi Rádió Smile.

Filmfesztiválokra 12,1 millió forint

A testület összesen hat hazai filmes fesztivál támogatásáról döntött.

A tanács a március végi 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon három kategória nyerteseinek 500-500 ezer forintot, az áprilisi Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztiválon a magyar rövid gyermekfilm kategória legjobbjának szintén félmillió forintos pénzdíjat ajánlott fel. A Médiatanács közreműködik a szombathelyi VI. Savaria Filmszemlén is májusban, ahol négy kategória dobogós helyezettjeit összesen kétmillió forinttal támogatja. Az augusztus végi szatmárcsekei V. Kulturális Filmek Fesztiválján a legjobb alkotást készítő filmeseket 800 ezer forinttal, a 16. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál három versenykategóriájának legjobbját összesen hárommillió forinttal díjazza a tanács. Az október közepi szolnoki Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál három díjához és a fesztivált népszerűsítő logófilmpályázat elismeréséhez a testület összesen 4,3 millió forinttal járul hozzá.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások