Google Russia, google, orosz

Engedelmeskedik a Google az orosz hatóságnak

A Google megkezdte az orosz médiahatóság által kifogásolt tartalmak blokkolását és a Krím félszigetet is javítják a térképen. A médiahatóság helyettes vezetője korábban a Google elérhetetlenné tételét is kilátásba helyezte. Jelenleg az orosz BBC ellen is vizsgálat van.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Megkezdte kiszűrni a keresési eredmények közül az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor által kifogásolt tartalmakat a Google – közölte az MTI a Vedomosztyi című orosz napilap által idézett, az amerikai keresőóriásnál dolgozó alkalmazottra hivatkozva.

A Vedomosztyi című lap másik informátora szerint a blokkolás nem automatikusan történik, a Google minden internetes oldal esetében külön mérlegeli a tilalom megalapozottságát.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság a nap folyamán közölte, hogy elégedett a Google-lal folytatott konstruktív párbeszéddel és az együttműködés eredményével.

A hatóság korábban kétszer is felszólította a céget az Oroszországban tiltott tartalmak kiszűrésére, valamint az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ) való csatlakozásra, és jelentős bírságot is kiszabott rá, sőt a médiahatóság helyettes vezetője kilátásba helyezte azt is, hogy Oroszország akár le is kapcsolná a Google-t, ha nem engedelmeskedik, illetve ha nem fizeti ki a bírságot.

A Roszkomnadzor azt követelte, hogy a Google keresőjében tiltsa le a kalózoldalakat, valamint szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra utaló linkeket.

A Krím félszigetről is szólt a vita

Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke csütörtökön, a Google illetékes képviselőjével folytatott moszkvai megbeszélése után közölte, hogy a cég ki fogja javítani térképein a Krím félsziget területi hovatartozásának „nem korrekt” ábrázolását. Mint mondta, a Google műszaki hibára hivatkozott, és az orosz képviselők arra számítanak, hogy a probléma egy hónapon belül megoldódik.

Azt, hogy a Google térképalkalmazása nem Oroszország részeként mutatta a Krímet, a parlament alsóházának január 24-i ülésén felvetette Vjacseszlav Vologyin házelnök is. A bizottságnál ez követően indult vizsgálat az ügyben.

A Krímet 2014-ben annektálta Oroszország a félszigeten megtartott népszavazás eredményére hivatkozva. Ezt az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el – idézi fel az MTI tudósítása.

Vizsgálat a BBC Russia ellen

A témával foglalkozik a The Moscow Times is, hozzátéve, hogy az orosz médiahatóság a BBC Russiát is vizsgálja jelenleg, illetve korábban a korrupciós ügyeket feltáró ellenzéki oknyomozó aktivista,  Alexei Navalny nyomozásának eredményét bemutató oldalt is letiltotta.

(MTI nyomán)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Budai László, Hankiss Ágnes, Szadai Károly és Meszleny László, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának újonnan megválasztott tagjai (b-j) leteszik esküjüket az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Kínosan indított a 9 évre megválasztott új Médiatanács-tag

Az hagyján, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik új, Fidesz-delegált tagjának a parlamenti eskütételre sem sikerült megfelelően elsajátítania a szervezet nevét, de még megismételnie sem sikerült az előolvasott szöveget.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!