Google Russia, google, orosz

Engedelmeskedik a Google az orosz hatóságnak

A Google megkezdte az orosz médiahatóság által kifogásolt tartalmak blokkolását és a Krím félszigetet is javítják a térképen. A médiahatóság helyettes vezetője korábban a Google elérhetetlenné tételét is kilátásba helyezte. Jelenleg az orosz BBC ellen is vizsgálat van.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Megkezdte kiszűrni a keresési eredmények közül az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor által kifogásolt tartalmakat a Google – közölte az MTI a Vedomosztyi című orosz napilap által idézett, az amerikai keresőóriásnál dolgozó alkalmazottra hivatkozva.

A Vedomosztyi című lap másik informátora szerint a blokkolás nem automatikusan történik, a Google minden internetes oldal esetében külön mérlegeli a tilalom megalapozottságát.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság a nap folyamán közölte, hogy elégedett a Google-lal folytatott konstruktív párbeszéddel és az együttműködés eredményével.

A hatóság korábban kétszer is felszólította a céget az Oroszországban tiltott tartalmak kiszűrésére, valamint az orosz szövetségi állami információs rendszerhez (FGISZ) való csatlakozásra, és jelentős bírságot is kiszabott rá, sőt a médiahatóság helyettes vezetője kilátásba helyezte azt is, hogy Oroszország akár le is kapcsolná a Google-t, ha nem engedelmeskedik, illetve ha nem fizeti ki a bírságot.

A Roszkomnadzor azt követelte, hogy a Google keresőjében tiltsa le a kalózoldalakat, valamint szűrje ki a gyermekpornográfiára, az öngyilkosságra, a kábítószerekre, a szerencsejátékra, az alkoholárusításra utaló linkeket.

A Krím félszigetről is szólt a vita

Vaszilij Piszkarjov, az orosz parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke csütörtökön, a Google illetékes képviselőjével folytatott moszkvai megbeszélése után közölte, hogy a cég ki fogja javítani térképein a Krím félsziget területi hovatartozásának „nem korrekt” ábrázolását. Mint mondta, a Google műszaki hibára hivatkozott, és az orosz képviselők arra számítanak, hogy a probléma egy hónapon belül megoldódik.

Azt, hogy a Google térképalkalmazása nem Oroszország részeként mutatta a Krímet, a parlament alsóházának január 24-i ülésén felvetette Vjacseszlav Vologyin házelnök is. A bizottságnál ez követően indult vizsgálat az ügyben.

A Krímet 2014-ben annektálta Oroszország a félszigeten megtartott népszavazás eredményére hivatkozva. Ezt az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el – idézi fel az MTI tudósítása.

Vizsgálat a BBC Russia ellen

A témával foglalkozik a The Moscow Times is, hozzátéve, hogy az orosz médiahatóság a BBC Russiát is vizsgálja jelenleg, illetve korábban a korrupciós ügyeket feltáró ellenzéki oknyomozó aktivista,  Alexei Navalny nyomozásának eredményét bemutató oldalt is letiltotta.

(MTI nyomán)

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

RTL Klub

Átalakulnak az RTL Klub estéi

Az új műsorrend életbe lépése szinte az összes hétköznap esti műsort érinteni fogja, többek között a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy is érintett.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!