fbpx
NMHH Médiatanács

Bírság a TV2-nek, frekvenciák a Gong Rádiónak, újabb 5 év a Rádió 1-nek Fehérváron

A Médiatanács arról is döntött, nem indít eljárást a közmédia Lomniczi-riportja miatt.

A fideszes Gong Rádió nyert

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának csütörtök délben tett bejelentése szerint a Baja 88,7 MHz és a Solt 94,1 MHz helyi rádiós frekvenciák pályázatain a mindkét eljárásban az egyedüli pályázó Gong Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek . A médiaszolgáltató kereskedelmi jelleggel, Gong Rádió néven tervezi majd műsorsugárzását, derül ki a tájékoztatásból. (A Gong Rádió egy ideig Mészáros Lőrinc volt felcsúti polgármesteré volt, de a milliárdossá vált egykori gázszerelő nemrég elajándékozta a cégbeli tulajdonrészét a Közép Európai Sajtó és Médiaalapítványnak, azaz a fideszes médiaholdingnak, a KESMA-nak.)

Hosszabbítják a Rádió 1 jogosultságát Székesfehérváron

A Médiatanács e heti ülésén a médiaszolgáltató kérelmére további öt évvel megújította a Székesfehérvár 94,5 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságot, így a frekvencián 2024. május 17-ig továbbra is a 94.5 Rádió 1 szólhat majd.

Pár perccel több helyi tartalmat adnak majd a Rádió 1 tagok

A Médiatanács az LB Rádió Kft. és a Radio Plus Kft. (a Rádió 1 üzemeltetőjének) közös kérelmére engedélyezte, hogy a Keszthely 99,4 MHz mint hálózatba kapcsolódó médiaszolgáltatás az eddigi napi 4 óra 23 perc helyett 4 óra 40 percben szolgáltathassa saját műsorát a keszthelyi 99,4 Rádió 1-en. A médiaszolgáltatók kérelmüket azzal indokolták, hogy a Radio Plus Kft. minden hálózatba kapcsolódó partnerével egységesíteni szeretné a műsorstruktúrát, így a műsoridőt is

Formai hibás pályázatok

A Médiatanács elvégezte a Budaörs 104,8 MHz-es, a Székesfehérvár 106,6 MHz-es, a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Tardos 95,5 MHz-es és a Zalaegerszeg 88,3 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázataira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatait. A tardosi pályázati eljárásban egyedüli pályázó Tardosi Vörösmárvány Alapítvány alakilag érvénytelen ajánlatot nyújtott be a testület közlése szerint. A többi pályázat esetében hiánypótlást kért be a hatóság: a székesfehérvári és a tatabányai eljárásban az egyetlen pályázótól, a Karc FM Média Kft.-től, a zalaegerszegi pályázat esetében a szintén egyedül pályázó Lánchíd Rádió Kft.-től, a budaörsi eljárásban pedig a Hunicom Stúdió Kft.-től és a Buda Környéki Médiaszolgáltató Kft.-től – amely eljárásban egy pályázó ajánlata alakilag érvénytelen volt.

Kétmilliós bírság a TV2-nek

A Médiatanács beszámolt arról is, hogy állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a TV2 médiaszolgáltatójával szemben a csatornán tavaly október 27-én 18 óra 55 perctől sugárzott A kém című film korhatári besorolása miatt. A filmet durva, obszcén nyelvezete miatt csak a 21 és hajnal 5 óra közötti sávban lehetett volna vetíteni, a 12-es kategória helyett 16 éven aluliaknak nem ajánlottként, állapította meg a médiahatóság, mely szerint jogsértő volt az akcióvígjáték előzetesének napközbeni vetítése is, amire huszonhárom alkalommal került sor, miközben a médiatörvény szerint azokat csak a filmmel megegyező sávban lehetett volna közzétenni. Mindezek miatt a Médiatanács összesen kétmillió negyvenezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra.

Megúszta a Lomniczi-ügyet az M1

Állampolgári bejelentésre a Médiatanács vizsgálatot folytatott, de úgy döntött, hatáskör hiányában nem indít eljárást a 444.hu cikkében bemutatott, szerkesztésbe nem került videó miatt, amelyet az M1 csatorna készített ifj. Lomnici Zoltánnal január 14-én. A  testület azt állapította meg, hogy a médiatörvény alapján a testület hatásköre a műsorkészítés folyamatának ellenőrzésére nem terjed ki, azaz nem vizsgálhatja, hogy milyen körülmények között, hogyan jött létre egy adott tartalom. A Médiatanács kizárólag a már adásba került vagy sajtótermékben megjelent médiatartalmakat ellenőrizheti a médiaigazgatási szabályoknak való megfelelés szempontjából.

A Médiatanács egyébként e eheti ülésén sem írt ki a 89,5 MHz-es budapesti kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatot, így a Music FM-nek ideiglenes frekvenciára sincs esélye. Immáron 100%-ig biztos: fél nap múlva megszűnik a Music FM.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások