fbpx
Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese. Fotó: RTL sajtószoba

Átalakul az RTL Gold csatorna

Kolosi Péter egy interjúban árulta ezt el. Azt is mondta, szünetelni fog egy darabig a Survivor az RTL Klubon, illetve egy új napi telenovellával is készülnek és még idén év elején elindul a Mellékhatás és az Alvilág.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Megjelent a szokásos évértékelő interjú a SorozatWikin Kolosi Péterrel, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettesével. Az interjú jelentős részében Kolosi és az őt kérdező szerző közösen a tavalyi év műsorain haladnak végig időrendi sorrendben, kielemezve a nem túl sikeres tavalyi évkezdetéstől az őszi nagy sikereken át az X-Faktorig kimerítő részletességgel szinte minden számottevő produkciót, ami képernyőn volt. Ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy Kolosi az X-Faktor kapcsán arról beszélt, helyesnek bizonyult a megújítási stratégia és az, hogy csökkentették az élő műsorok számát, ugyanis az élő adások – azok didaktikus jellege miatt – kevésbé voltak nézettek, mint az előre felvettek. Ezért is volt 2018-ban csupán 5 élő X-Faktor adás.

Szóba került a Szenzációs négyes című műsor is, melyről Kolosi azt mondta, valóban kevésbé volt sikeres, ugyanakkor szerinte érdemes megnézni, hányan nézték a Szenzációs Négyest, szemben a TV2 hasonló műsorával, mivel ebben az összefüggésben nem bukott meg a műsor. Kolosi egyébként a műsorról megjelent kritikákat többnyire megalapozatlannak találta. Azzal sem értett egyet, hogy a műsor technikai hibái olyan nagyon komolyan problémát okoztak volna, szerinte ez inkább csak a műsor készítőinek okozott kellemetlenségeket.

Kolosi: Néha belefér veszíteni

Szóba került a tavaly év eleji, TV2 A Piramis és az RTL Klub A Fal közötti háború is, amiről a programigazgató vezér-helyettes azt nyilatkozta, nem örült neki ami ez ügyben történt a két csatorna között. Elismerte, hogy A Piramisnak köszönhetően jelentősen javulni tudott a TV2 nézettsége, sőt felőrlődött az RTL előnye, de hamar túlléptek ezen, és így sem veszítették el januárban a piacvezető pozíciójukat. Kolosi azt is elismerte, februárban hiába indult el A Fal, A Piramis erősebb műsor volt, de hozzátette:

„Az RTL Klub hónapról hónapra erősödött a főműsoridőben. Nyilván fontos két produkció eredményének az összehasonlítása is, de a mi szempontunkból a 18-49-ben mért főműsoridős közönségarány a lényeg, hogy ott legyünk jobbak. Ebbe néha belefér, hogy egy-egy műsor veszítsen. Arra viszont tényleg nem számítottam, hogy készül egy olyan másolat A Falról, ami mondhatni szolgai módon követi az eredetit. Az pedig, hogy az év első hónapjaiban ilyen sokat volt képernyőn ez a két műsor, meg is ölte magát a formátumot. Világosan lehetett látni, hogy ez a párhuzamosság mind a kettőnek rosszat tett. Nem vagyok híve ennek a fajta műsorkészítésnek, ez nem is televíziózás, és a szakmának semmiképpen sem az a része, amelyet jóérzésű televíziósként az ember szerethet. Viszonylag hamar azonban minden a helyére került.”

Arra, hogy ha most indítanának hasonló körülmények között egy műsort, vagy most kezdődne A Fal, akkor mindent ugyanígy csinálnának-e, Kolosi azt mondta, már ő is gondolkodott ezen, és nyilván nem ugyanígy indítanák el el.

„A 2017 év végi premier előtti adásokat nem bánom, az viszont nem volt jó, hogy A Piramis kapott egy hónapot, amíg ellenfél nélkül futhatott. Tudtuk ezt akkor is, de anyagi kérdés volt, hogy nem hoztuk előre A Falat. Az év végére kiderült, hogy nem jártunk olyan rosszul, és hogy annak, amit tulajdonképpen a TV2 csinált, üzletileg nem sok értelme volt”.

Új telenovella

Az interjú második részéből a múltidézés után kiderül néhány részlet az RTL Magyarország idei terveiről is. Az egyik ilyen, hogy mivel az Oltári csajok című sorozatuk jól teljesített, ezért úgy döntöttek, készítenek még egy telenovellát, illetve új heti szériákat is terveznek.

„Tervezünk új heti szériákat, melyekből lesz, ami még idén el is indul. Új napi is indul majd, az Oltári csajok után készítünk egy új magyar telenovellát. Az a fikciós építkezés, amit elkezdtünk kicsit több, mint három éve, és amelybe belehúztunk az elmúlt másfél évben, folytatódik”

– említette Kolosi, majd azt hangsúlyozta, milyen nagyon pozitív folyamat a magyar televíziózás szempontjából is, hogy ennyit sorozatot gyártanak.

„Hiszen azzal, hogy a magyar dráma visszatér a képernyőre, mindenki csak nyerhet. A mostani pedig nagy előrelépés ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt gyakorlatilag nem beszélhettünk magyar sorozatgyártásról a nagy kereskedelmi csatornákra nézve, ugyanis hiába voltak napi sorozatok, új nem készült. Mi azt gondoltuk, már a Válótársak, és aztán az Oltári csajok elindításakor, hogy nyilván nem maradunk egyedül és mások is belefognak utánunk a gyártásba. Érdemes megnézni, hány heti sorozat van, nem csak országos tévéken, és a hazai telenovellák megjelentek máshol is”.

Parkoltatják a Survivort, Istenes Bence pihenőt kért

Az interjúban szóba került A mi kis falunk című sorozat is, amelyről Kolosi elárulta, hogy nem kell már nagyon sokat várni rá, mivel még a tavasz folyamán adásba kerülnek belőle új epizódok. Rossz hír viszont a Survivor rajongóinak, hogy bár ez Kolosi szavai alapján egy nagyon értékes és fontos márkája az RTL-nek, és épp ezért Kolosi biztos is benne, hogy látható lesz a későbbiekben is, de ez mégsem 2019-ben lesz.

Kolosi a Survivor szüneteltetését több okkal is magyarázza. Ezek közül az egyik, hogy „Istenes Bence, aki nagyon sokat dolgozott tavaly, két műsorunkat is vezette, kért egy kis szünetet. Az elkövetkezendő időszakban nem dolgozik nálunk, most született a második gyereke és a családjára szeretne koncentrálni, amely azt gondolom, hogy egy érthető kérés”. Kolosi hozzátette, „emellett nagyon sok jó műsorunk van, így megengedhetjük magunknak azt, hogy amelyet Bence vezet, az legyen szüneten. Ezért 2019-ben nem lesz Survivor, de lesz sok minden más, és a nézők nem maradnak műsor nélkül”.

Az RTL Gold visszavesz a vetélkedőkből

A SorozatWiki rákérdezett arra is, hogy bár a Film+, az RTLII és a Cool továbbra is a legnézettebb kábelcsatornák között van, a Film+2 csatorna átalakításával létrejött RTL Gold egy év alatt megfelezte az eredményeit és mára kevesebben nézik, mint az átalakítás előtti, megszűnt Film+2-t. Kolosi erről azt mondta, az átalakítás így is megérte, mivel nem volt szükség még egy filmcsatornára, így pedig a Film+2 lecserélése egy fontos lépés volt. A programingért is felelős vezérigazgató-helyettes ugyanakkor elismerte, hogy az RTL Gold által sugárzott két műfaj, a talkshow és a gameshow közül csak előbbi működik jól az RTL Goldon, utóbbi kevésbé, valószínűleg azért, mert a nézők nem annyira kedvelik, hogy nem friss adásokat láthatnak a vetélkedőkből, ráadásul az előző években nagyon sok vetélkedő volt képernyőn, ami megnehezítette egy ilyen csatorna működését. Kolosi ezek után bejelentette, hogy a koncepciónak ezt a részét megváltoztatják és a talkshow-kat fogják erősíteni a jövőben az RTL Goldon.

Kolosi egyébként a 2018-as év kapcsán úgy összegzett, hogy alapvetően nagyon sikeres évet zárt az RTL Magyarország:

„Az őszi szezon messze a várakozásaink fölött teljesített és büszkénk lehetünk arra, amit nyújtottunk 2018-ban.”

A 2019-es tervekről még hozzátette, többek között azt várja, hogy továbbra is nagyon jelentős, talán a legjelentősebb szereplői legyenek a magyar sorozatgyártásnak.

„Ez a cél elérhető, és nagyon remélem, hogy az új szériáink mind sikeresek lesznek. Ilyen sok sorozat után viszont számítunk arra, hogy itt is becsúszhat egy olyan produkció, ami kevésbé fog működni, hiszen ez a dolgok rendje. A sorozatok mellett néhány nap múlva lesz pár nagyon fontos bejelentésünk a tavaszra nézve, melyek szintén meghatározzák majd a 2019-es évünket.”

Kolosi azt is hangoztatta, több fronton is komoly építkezést vár, és nem szeretné közben azt sem elfelejteni, hogy lesz X-Faktor, és megjelenik majd néhány egyéb olyan műsor is a képernyőn, ami szintén fontos része lehet az RTL-nek, és egyben a magyar televíziózásnak.

Az interjúból ezenkívül kiderül még, hogy a Mellékhatás, akárcsak az Alvilág című saját gyártású RTL-es sorozat, még 2019 első felében elindul.

Kiemelt kép: Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese. Fotó: RTL sajtószoba
Szóljon hozzá!