fbpx
temetés, halál

Kelen Károly: Megírni jöttem, nem dicsérni

A Népszabadság volt újságírója ezúttal arról ír publicisztikájában, szabad-e a halottól búcsúzva a bűnöket emlegetni.

Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni.

(Antonius gyászbeszéde, Shakespeare: Julius Caesar)

Vártam néhány napot, mert sokak szerint vigyázni kell az elhunyt szeretteinek-híveinek érzéseire, ráér később a tárgyilagos értékelés. Halottról jót, vagy semmit.

Igazából: De mortuis nil nisi bene. Halottakról jól, vagy sehogy.

Tudni kell, hogy a nekrológ a legolvasottabb műfaja az újságoknak. A New York Times külön rovatot – hazai mértékkel: külön szerkesztőséget – tart fönn a halottakról való megemlékezésre. Általában a szerző és a kontrollszerkesztő nevét is odaírják a gondosan megírt nekrológhoz. Csak tessék megnézni, kikről emlékeztek meg tegnap (amikor ezt írom, még éjjel van odaát, a mai nekrológokat később kell keresni). https://www.nytimes.com/section/obituaries

Gyakran előfordul, hogy gyorshírben közlik a halál tényét, majd hosszabb cikkben térnek vissza rá. Hosszabb méltatás, írtam először, és ez lett volna a pontos, még akkor is, ha bőven belefér az elhunyt esetlegesen kifogásolható tetteinek emlegetése is.

Így történt Andy Vajna esetében is. https://www.nytimes.com/aponline/2019/01/20/world/europe/ap-eu-hungary-obit-andy-vajna.html

A nekrológban benne van, ki mindenki búcsúzik tőle megrendült barátként – Schwarzenegger, Stallone, Orbán –, a szerző megemlíti, hogy milyen filmeket köszönhet neki Hollywood, hogy az ő égisze alatt nyert Oscar-díjat a Saul fia. De nem felejtik el azt sem, Orbán-közeli üzletemberként beadományozta a tulajdonába lévő lapokat a 470 médiaterméket politikai ellenőrzés alatt tartó nonprofit alapítványba.

A halál nem ment föl tetteink igazságos megítélése alól. Már az első magyar irodalmi emlék, a Halotti beszéd is bűnökről beszél, és könyörög Istenhez a bocsánatért. És a gyászbeszéd külön műfaj, ott a szeretett ember halála után keletkező űrt szokás bemutatni.

Mindamellett a temetés is válthat ki indulatokat. Ferenc József nem engedett állami szertartást Kossuth Lajosnak, az őt utolsó útjára kísérő, százezres tömeg tiltakozás is volt az intézkedés ellen.

Az újratemetések is mindig politikai aktusok lettek: Rajké is 1956-ban, Nagy Imréé is 1989-ben, Horthyé 1993-ban.

Shakespeare pedig a világirodalom egyik legnagyszerűbb szónoklatát írta meg drámájában, ahogy a politikai helyzetet gyökeresen megváltoztatja Antonius Julius Caesar sírjánál.

De nem kell olyan messzire menni. Minden magyar iskolás olvasta, ahogy a helyi tiszteletes búcsúztatja Baradlay Kazimirt, a kőszívű embert:

„Ó, én uram, légy irgalmas azokhoz, akik életükben az irgalmat nem ismerték soha.

Ne kérdezd az előtted reszkető lélektől fölöttébb szigorún: »Ki voltál? Ki kísért idáig? Mi hangzik onnan alulról utánad?«

Ne engedd a földi párát tovább hatni a föld felhőinél; legyen az átok vagy magasztalás. Te magasan állsz mindazok fölött.

Mert ki védné meg, ha nem a te végtelen irgalmad a föld hatalmasát, midőn dicsőségéből levetkőzve előtted áll, és rettentő kérdéseidre felel:

– Segítéd-e a nyomorultat? – Nem! – Fölemelted-e az elesettet? – Nem! – Oltalmazója voltál-e az üldözöttnek?– Nem! – Hallgattál-e a kétségbeesők könyörgéseire? – Nem! –- Törülted-e le a szenvedők könnyeit? – Nem! – Kegyelmeztél-e a meggyőzötteknek? – Nem! – Szeretettel fizettél-e szeretetért? – Nem! nem! és mindörökké nem!”

Jókait is százezer ember temette el, ők még talán olvasták is, meg is értették, amit papírra vetett.

A nekrológ ráadásul nem a sírnál hangzik el. Az elfogulatlanságra fölesküdött újságíró írja a lapjába. Sokan intik, hogy légy tekintettel a gyászolókra!, de nyugodt szívvel válaszolja: – Ezt mondom én is. Mindig legyél tekintettel arra, akiről írsz és azokra, akik olvasni fogják. Nem túlozhatod el érdemeit és nem hallgathatod el bűneit sem.

Az írás méltóság, megérdemli a halott, hogy a leírt tények alapján az olvasó döntse el, mit gondol róla.

(Kelen Károly Ki a sötétségből! című, a Media1-en megjelenő sorozatát hamarosan folytatjuk. Sorozatának megelőző részét ide kattintva olvashatják. A Media1 így emlékezett meg Andy Vajna bűneit sem eltitkolva a halálát követő napon.)

Fotó: createsima (freeimages)
Teads

Tűpontos célzás a másodpercek töredéke alatt – Hogyan működik a Teads mesterséges intelligenciája? (x)

A digitális reklámpiac régóta egy nehéz választás előtt áll: minőség vagy széles elérés? Az elmúlt néhány évben, ahogy a vásárlás egyszerűbbé és gyorsabbá vált, a reklámipar konszolidálódott, a hirdetők egyre nagyobb közönséget szerettek volna megszólítani, ám mindez a minőség rovására ment. A Teads erre egy saját mesterséges intelligencia-rendszer fejlesztésével válaszolt, amely milliszekundumok alatt képes eldönteni, hogy egy adott felhasználónak mikor és milyen hirdetést jelenítsen meg a rendszer.

Tovább a részletekért »
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások