A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) logója

Bírság az RTL-nek és a Rádió 1-nek, hiánypótlásra szorul a Gong Rádió

Összefoglaló a Médiatanács legutóbbi üléséről.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A Médiatanács e heti ülésén összesen 200 ezer forint bírságot rótt ki az RTL Klub televíziócsatorna szolgáltatójára, az RTL Magyarországra, miután az szeptember elején a Reggeli című műsorszámának egyik adásában egy villapark bemutatásával összefüggésben a grémium szerint megsértette a médiatörvény termékmegjelenítésre vonatkozó azon rendelkezéseit, melyek szerint a termékmegjelenítést tartalmazó műsorszámok nem hívhatnak fel közvetlenül áru megvásárlására vagy bérlésére, illetve szolgáltatás igénybevételére, továbbá nem adhatnak a műsor tartalmából egyébként nem következő, indokolatlan hangsúlyt a megjelenített terméknek.

A testület továbbá 50-50 ezer forint bírságot szabott ki két helyi – a Salgótarján 100,4 MHz-es és az Eger 101,3 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten a salgótarjáni rádió szolgáltatója a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a szöveg, a magyar zenei művek, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő, és a közszolgálati műsorszámok napi és heti arányára tett vállalásait is. Az egri frekvencián működő rádió szolgáltatója szintén számos esetben tett közzé eltérő szignált, mint amit a hatósági szerződése rögzít, két adásnapon is a vállaltnál kevesebb saját műsor volt hallható, illetve napi és heti vállalását is alulteljesítette a magyar zenei művek arányára vonatkozóan a szeptember közepén vizsgált adáshéten.

A Médiatanács a Baja 88,7 MHz és a Solt 94,1 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárások alaki vizsgálati szakaszában a testület hiánypótlásra szólította fel a mindkét frekvencia tekintetében egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t., a Mészáros Lőrinc által felvásárolt rádiós céget.

Bár a Médiatanács e heti összefoglalója nem tér ki rá, de a testület napirendi pontjai alapján és a Media1 forrásai alapján biztosra vehető, hogy foglalkozott a Rock Rádió Sláger FM-re történő névváltásával is, ami  a Sláger FM megmenekülésével jár.

Pénzt kapnak a helyi rádiók és tévék

A Magyar Média Mecenatúra Program közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázatának idei harmadik fordulójában további tizenhárom pályázót nyilvánított kedvezményezetté a Médiatanács. A nyertesek összesen 21,3 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a váci ES Térségi Televízió, a sárvári székhelyű Trió-TV-Dunántúl, a Füzesabonyi Városi Televízió és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A közösségi rádiók közül Budapestről a Trend FM, a Klasszik Rádió 92.1 és a Magyar Katolikus Rádió, illetve Érdről a Sola Rádió, míg a kisközösségi rádiók közül a fővárosi székhelyű Első Pesti Egyetemi Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas fejlesztheti technikai berendezéseit.

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

RTL Klub

Átalakulnak az RTL Klub estéi

Az új műsorrend életbe lépése szinte az összes hétköznap esti műsort érinteni fogja, többek között a Barátok Közt, a Fókusz, a XXI. Század és a Doktor Murphy is érintett.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!