fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) logója

Bírság az RTL-nek és a Rádió 1-nek, hiánypótlásra szorul a Gong Rádió

Összefoglaló a Médiatanács legutóbbi üléséről.

A Médiatanács e heti ülésén összesen 200 ezer forint bírságot rótt ki az RTL Klub televíziócsatorna szolgáltatójára, az RTL Magyarországra, miután az szeptember elején a Reggeli című műsorszámának egyik adásában egy villapark bemutatásával összefüggésben a grémium szerint megsértette a médiatörvény termékmegjelenítésre vonatkozó azon rendelkezéseit, melyek szerint a termékmegjelenítést tartalmazó műsorszámok nem hívhatnak fel közvetlenül áru megvásárlására vagy bérlésére, illetve szolgáltatás igénybevételére, továbbá nem adhatnak a műsor tartalmából egyébként nem következő, indokolatlan hangsúlyt a megjelenített terméknek.

A testület továbbá 50-50 ezer forint bírságot szabott ki két helyi – a Salgótarján 100,4 MHz-es és az Eger 101,3 MHz-es – frekvencián, a Rádió 1 hálózatában működő rádió szolgáltatójára. Egy augusztus végén és szeptember elején vizsgált adáshéten a salgótarjáni rádió szolgáltatója a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált tett közzé számos esetben, valamint alulteljesítette a szöveg, a magyar zenei művek, a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő, és a közszolgálati műsorszámok napi és heti arányára tett vállalásait is. Az egri frekvencián működő rádió szolgáltatója szintén számos esetben tett közzé eltérő szignált, mint amit a hatósági szerződése rögzít, két adásnapon is a vállaltnál kevesebb saját műsor volt hallható, illetve napi és heti vállalását is alulteljesítette a magyar zenei művek arányára vonatkozóan a szeptember közepén vizsgált adáshéten.

A Médiatanács a Baja 88,7 MHz és a Solt 94,1 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárások alaki vizsgálati szakaszában a testület hiánypótlásra szólította fel a mindkét frekvencia tekintetében egyedüliként pályázó Gong Rádió Kft.-t., a Mészáros Lőrinc által felvásárolt rádiós céget.

Bár a Médiatanács e heti összefoglalója nem tér ki rá, de a testület napirendi pontjai alapján és a Media1 forrásai alapján biztosra vehető, hogy foglalkozott a Rock Rádió Sláger FM-re történő névváltásával is, ami  a Sláger FM megmenekülésével jár.

Pénzt kapnak a helyi rádiók és tévék

A Magyar Média Mecenatúra Program közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázatának idei harmadik fordulójában további tizenhárom pályázót nyilvánított kedvezményezetté a Médiatanács. A nyertesek összesen 21,3 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli, illetve a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a váci ES Térségi Televízió, a sárvári székhelyű Trió-TV-Dunántúl, a Füzesabonyi Városi Televízió és a sátoraljaújhelyi Zemplén TV. A közösségi rádiók közül Budapestről a Trend FM, a Klasszik Rádió 92.1 és a Magyar Katolikus Rádió, illetve Érdről a Sola Rádió, míg a kisközösségi rádiók közül a fővárosi székhelyű Első Pesti Egyetemi Rádió, a székesfehérvári Táska Rádió, a nyíregyházi Mustár Rádió, a Rádió Szentendre és a Rádió Szarvas fejlesztheti technikai berendezéseit.

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások