fbpx
Orbán Viktor miniszterelnök.

Utólag változtatta meg az idézetet az American Conservative, ami szerint Orbán nem szeretne az Európai Unió tagja lenni

A miniszterelnök külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetést, de az erről szóló cikket két helyen is átírták utólag.

Lehetséges, hogy Orbán Viktor nem is azt mondta, amit az American Conservative-ban Rod Dreher jobboldali véleményvezér cikkének első verziójában megírt. Dreher egy Orbán által kifejezetten külföldi újságírók számára tartott háttérbeszélgetésen vett részt, a cikk eredeti verziójában pedig az állt, amit például a HVG360 is szemlézett:

„A magyar miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha országa uniós tag lenne, ám hozzátette, hogy nincs más választása, mert a hazai kivitel 85 százaléka az Unióba irányul.”

A szöveg elérhető verziójában már nem szerepel ez az idézet, csak az, hogy Orbánnak személy szerint fájdalmas Magyarország uniós tagsága, de a gazdasági jólétünk függ ettől a tagságtól.

Mint kiderült, nem a HVG hibázott: ahogy azt megírták, ez a mondat utólag került ki a cikkből, de amikor ők fordították, még szerepelt.

Egy ideig maga Rod Dreher neve is eltűnt a cikk szerzői közül, azóta ezen már változtattak, Dreher pedig maga is hangsúlyozta, hogy Orbán valójában nem akarta elhagyni az Uniót. Arra nem adott magyarázatot, hogy az angolul jól beszélő Orbán és az anyanyelvi angol Dreher közül ki értette egymást ennyire durván félre, természetesen a baloldali média forgatta ki szerinte a szavait.

Arról is hallgatnak az érintettek, miért változtatták meg a cikkben az oroszokra vonatkozó részt:

az eredetiben Orbán többes szám első személyben állította, hogy „háborúban állunk Oroszországgal, a javított verzióban már a Nyugat áll háborúban Oroszországgal.”

Az eredeti szöveg egyébként ide kattintva olvasható archiválva, ezen érezte valamiért fontosnak Dreher javítani, és szidni miatta a baloldali médiát.

borító: Orbán Viktor / Facebook

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások