fbpx
népszava 150 éves

150 éves lett a Népszava

Az újság 150 évének része volt Ady Endre és Faludy György is.

Nem szokásunk megemlékezni születésnapokról, de azért 150 év az tényleg nagy idő: ennyi idős lett ugyanis ma a Népszava, az ország jelenleg egyetlen ellenzéki hangvételű napilapja. Az újság első száma 1873. január 5-én még német nyelven jelent meg, Népszava helyett pedig Munkás Heti Krónika volt a neve. Az indulásakor (is) hangsúlyosan demokratikus baloldalt támogató lap szerzői közt olyan nevek tűntek fel ez alatt a 150 év alatt mint Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Radnóti Miklós és Fejtő Ferenc, de a szerkesztőség tagja volt Faludy György is.

Utóbbi így jellemezte a lapot egy korábbi interjújában:

„Az egyetlen lap volt, amelyik Hitlert és Mussolinit is kezdettől támadta, illetve le merte írni, hogy a Horthy-korszak zsidótörvényeinek végzetes következményei lesznek. Az egyetlen lap, amit igazán dicsérni lehetett a háború alatt, csak a Népszava volt.”

Az újság jelenlegi főszerkesztője, Németh Péter saját cikkben összegezte gondolatait a kerek évfordulóról, amiről ezt írta:

„A Népszava, őrizvén 150 éve töretlen baloldaliságát, kényszerek nélkül tudja eljuttatni mondanivalóját az olvasóhoz, és ez akkor is igaz, ha a pártállam évtizedeit nehéz lenne a bal-jobboldal kategóriájaként leírni. (…) Önmagában a tény, a 150 éves Népszava nem pusztán sajtótörténeti érdekesség, hanem egyszersmind – igen is – európai érték. Értékeinket pedig óvni kell, vigyázni kell rájuk, bármelyik nagy eszmeáramlathoz kötődjenek.”

Nagyjából 14 ezer naponta eladott példánnyal a haldokló magyar lappiacon jelenleg is a Népszava a legolvasottabb újság a politikai napilapok között.

Tovább zuhant a nyomtatott sajtó

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: Ladányi András / Media1

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások