fbpx
2021 01.13-án, a 4-es főúton, kigyulladt menet közben egy kamion. A sofőr poroltóval megpróbálta eloltani a tüzet. Miután látta, hogy esélytelen, végignézte, hogy porig ég a jármű.

Elindult a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztálya meghirdette a 41. Magyar Sajtófotó Pályázatot.

A hagyományokhoz híven a pályázatra elsősorban a hazai és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várják, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott mindenki számára. A Magyar Sajtófotó Pályázat és az anyagából összeállított kiállítás a magyar fotóriporter szakma egyik legnagyobb seregszemléje, amelyet alapítása óta minden évben megrendeznek.

„Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel” – jellemzi közleményében a versenyt a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya.

A pályázati feltételek

A pályázatra jelentkezni 2022. január 1. és december 31. között készült képekkel lehet a hírkép és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a többi sorozat-kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadnak, ám ezekben is kell, hogy szerepeljen 2022-ben készült felvétel.

A pályázatra korábbi években díjat nyert fotó nem adható be. A Magyar Sajtófotó Kiállításon már szerepelt, nem díjazott képekből négynél több nem adható be a versenyre. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül.

A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, az utóbbi legfeljebb 10 képből állhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is. A pályázat beadási határideje 2023. január 31.

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat hivatalos pályázati honlapján. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer biztosítja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

Képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2023. január 2-án, déli 12:00 órától 2023. január 31-én, déli 12:00 óráig lehet. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezési határidőn belül a pályázók szabadon módosíthatják. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára.

A pályamunkákat a kiíró által felkért zsűri előzsűrizés után bírálja el. A legjobb képekből Az év fotói címmel kétnyelvű könyv készül. A pályázat anyagából tervezett első kiállítást és díjátadót 2023-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tartják. Az év folyamán az előző évek hagyományainak megfelelően több helyszínen is bemutatják a tárlatot.
A részletes kiírást 2022. december 10-én tesszük közzé a http://sajto-foto.hu oldalon.


Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:
1. Hír-, eseményfotó
2. Képriport
3. Mindennapi élet (egyedi)
4. Mindennapi élet (sorozat)
5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
7. Művészet (egyedi)
8. Művészet (sorozat)
9. Sport (egyedi)
10. Sport (sorozat)
11. Természet és tudomány (egyedi)
12. Természet és tudomány (sorozat)
13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)


A tavalyi évi győztesekről itt írtunk.

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borítókép: 2021 01.13-án, a 4-es főúton, kigyulladt menet közben egy kamion. A sofőr poroltóval megpróbálta eloltani a tüzet. Miután látta, hogy esélytelen, végignézte, hogy porig ég a jármű. Fotó: Szabolcs László (Ripost), Országúti tragédia. 40. Magyar Sajtófotó Pályázat.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások