fbpx
A 2023-as atlétikai világbajnokság honlapja

Eldőlt, mely csatornákon lesz látható a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság

Több mint 45 európai országra megszerezte a 2023. évi budapesti atlétikai világbajnokság nem exkluzív közvetítési jogait a Warner Bros. Discovery, az Eurosport csatornák tulajdonosa.

A médiavállalat a Media1-nek megküldött hétfői közleménye szerint a Warner Bros. Discovery (WBD) megállapodott a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság jogtulajdonosaival, az Eurovision Sporttal és az ESPN-nel, hogy a jövő évi nyolcnapos eseményt csatornáin – Eurosport 1, Eurosport 2 és Eurosport App, beleértve a discovery+ digitális platformot is – nem kizárólagosan több mint 45 európai országban közvetíti.

A megállapodás a televíziós csatornák esetében nem vonatkozik az észak-európai régióra – Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország. A discovery+ szolgáltatás Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Írországban érhető el.

Újra lesz magyar atlétikai közvetítés az Eurosporton

Szabó Gábor, a magyar közvetítések vezetője örömmel ír az Eurosporthoz tartozó hosszabbitas.hu weboldalán arról, hogy újra lesz magyar atlétikai közvetítés az Eurosporton. Így fogalmazott:

„Talán azzal sem árulunk el semmi titkot, ha leírjuk: nagy kő esett le a szívünkről.  Az atlétika hosszú évtizedeken keresztül volt az Eurosport identitásának része, sőt egyik alapja. Nem nagyon lehetett elképzelni sem egy világbajnokságot, sem egy Európa-bajnokságot úgy, hogy azt mi ne mutassuk meg. Ráadásul mi itt, Magyarországon speciális helyzetben voltunk, hiszen amikor az Eurosport először megszólalt magyarul, a sportág televíziós jelenléte nálunk finoman szólva sem volt jelentős. Ráadásul – azt követően, hogy Gyulai István elhagyta a Magyar Televíziót – annak a kevéske közvetítésnek a színvonala sem verdeste éppen az egeket. Ebbe az űrbe érkeztünk meg 1996-ban, és itt nehézkedtük ki a helyünket egészen 2018-ig bezárólag. Azóta azonban csak a tokiói olimpiáról közvetíthettünk, már ami a világversenyeket illeti, és egy darabig reálisnak tűnt a fenyegetés, hogy minden idők legjelentősebb magyarországi sporteseményét “szégyenszemre” a lelátóról kell végignéznünk. Ez a veszély múlt most el, és őszintén reméljük, hogy nem csak mi örülünk ennek. Őszintén reméljük, hogy tudunk valamit segíteni a magyar adófizetőknek is. Mondjuk, ahogyan eddig, talán ezúttal is el tudjuk nekik magyarázni, mi miért történik. Tekintve, hogy a világbajnokság költségvetése több százmilliárd forint, ez talán nem is olyan kevés.”

Trojan Paillot, a Warner Bros. Discovery sportjogok megszerzéséért és szinkronizálásáért felelős alelnöke kijelentette:

„Büszkék vagyunk arra, hogy sportágak széles skáláján lehetünk a szövetségek megbízható partnerei. A Warner Bros. Discovery csatornáinak és platformjainak kiterjedt nemzetközi elérése révén egyedülálló képességünk van arra, hogy a lehető legszélesebb közönséghez juttassuk el a közvetítéseket. A nézők számára így még több lehetőséget kínálunk arra, hogy kapcsolódjanak kedvelt sportágaikhoz”.

A WBD-s alelnök hozzátette:.

„Célunk, hogy egész évben elmeséljük a világ legjobb atlétáinak történeteit, beleértve részvételüket a legnagyobb eseményeken, így az atlétikai világbajnokságon és az olimpiai játékokon is. Örülünk, hogy történetmesélő képességünket és teljes körű elérésünket kihasználva az atlétikai világbajnokságot is bemutathatjuk, ezzel is segítve a sportág és sportolóinak még nagyobb ismertségét, építkezve a 2024-es párizsi olimpiai játékokra.”

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke elmondta:

„Örülünk, hogy a Warner Bros. Discovery-t ismét a világbajnokság közvetítési partnerei között üdvözölhetjük. Az Eurosportnak nagy hagyománya van a kiemelkedő atlétikai közvetítésekben. A megállapodást szurkolóink Európa-szerte örömmel fogadják, mivel így még több lehetőséget kapnak arra, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság minden egyes csodálatos pillanatát láthassák. Nincs kétségem afelől, hogy a megállapodás segíteni fog a sportág növekedését szolgáló stratégiánk megvalósításában.”

A 2023-as atlétikai világbajnokságot augusztus 19-27. között rendezik meg Budapesten, az új Nemzeti Atlétikai Központban. Ez lesz az első alkalom, hogy az eseményre Közép-Európában kerül sor. Az Eurovision Sport és az ESPN közösen rendelkezik az atlétikai világbajnokság médiajogaival Európában és Afrikában 2023-ra.

Múlt hónapban a Warner Bros. Discovery a franciaországi Eurosporton indította el a Mon Paris Olympique című műsorát, elindulva ezzel a 2024-es párizsi olimpiai játékok felé vezető úton. A műsor a 2024. júliusi megnyitóünnepségig havonta kerül adásba, és egy sor francia sportolót mutat be, akik a hazai játékokon a saját sportágukban viharos sikert arathatnak majd – olvasható a Media1-nek megküldött közleményben.

Az Eurosport jogai nem kizárólagosak

Bár a Warner Bros. Discovery közleménye erre nem tért ki, a Media1 a vállalat egyik illetékesétől egyelőre nem hivatalosan megtudta, hogy az Eurosport nem kizárólagos jogokat szerzett. A nem exkluzív jogból arra következtethetünk, hogy ahogy például a legutóbbi olimpia esetében is volt, az Eurosport mellett az állami MTVA sportcsatornáján, az M4 Sporton is látható lesz közvetítés a 2023-as budapesti atlétikai vb-ről. Amennyiben ezzel kapcsolatban hivatalos bejelentés érkezik az MTVA-tól a későbbiekben, arról természetesen még beszámolunk. Kérdést is küldünk az állami médiaszolgáltatónak ezzel kapcsolatban.

További hírek érhetők el a Media1-en. Megtalál minket Facebookon is.

Borító: A 2023-as atlétikai világbajnokság honlapja
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások