fbpx
pajzs applikáció

Játékot fejlesztett a gyanús online tartalmak felismerésének segítéséhez az Idea Alapítvány

A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a gyanús posztokat.

Gyerekeknek szóló webalkalmazást készített a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány. A 13-15 éves diákoknak szánt, Pajzs nevű játék célja a gyanús online tartalmak felismerésének gyakorlása.

A közlemény szerint az applikáció egy 100 kérdésből álló teszt, mely egy fiktív közösségimédia-oldalba van beágyazva.

„A felhasználó posztokat lát, azonban ezeket nem lájkolni kell, mint más közösségi platformokon, hanem el kell dönteni, hova soroljuk őket: gyanúsnak egy adott szempont alapján, vagy megbízhatónak”

– jellemezte a játékot Marinov Iván, a játék egyik fejlesztője.

A nem létező közösségi oldal hírfolyamában a felhasználók többek között digitálisan manipulált képeket és videókat, rejtett hirdetéseket, elfogult és agresszív posztokat, eredeti kontextusukból kiemelt fotókat, valamint egyik kategóriába sem sorolható, semleges tartalmakat láthatnak. A posztok besorolásában a játékosokat fiktív szakértők segítik csetüzenetek formájában.

„Az app elsősorban olyan pedagógusoknak nyújt segítséget, akiknek még nem volt lehetőségük elvégezni az Idea Alapítvány Infogrund név alatt futó, akkreditált tanárképzését, ugyanakkor szeretnék tanítványaik médiatudatosságát egy szórakoztató és informatív játék segítségével fejleszteni”

– mondta Nagy Krisztina, az alapítvány szakmai programvezetője.

Az applikáció illeszkedik a magyar nyelv és irodalom, állampolgári ismeretek, etika, vizuális kultúra és digitális kultúra órák kerettantervekben rögzített egyes témaköreihez.

Az alkalmazás ide kattintva érhető el, a tanári útmutató pedig itt található.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások