fbpx
Az Európa Tanács épülete Strasbourgban

A médiahelyzet miatt is indít megfigyelési eljárást Magyarország ellen az Európa Tanács

Jelenleg 10, jellemzően nem uniós országban zajlik hasonló megfigyelési eljárás.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerdán megszavazta, hogy teljes körű megfigyelési eljárás alá vonják Magyarországot, jogállamisági problémák miatt – írta a Tanács honlapjára hivatkozva a Telex.

A közgyűlésen a Magyarországgal kapcsolatos problémák között volt a média függetlenségének csorbítása mellett a kétharmados törvények túl széles körű alkalmazása, és ezzel a pluralizmus korlátozása; a választási törvények, amelyek nem biztosítanak egyenlő esélyeket; az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítása, illetve a 2020 óta folyamatosan érvényben levő veszélyhelyzet.

A megfigyelés gyakorlati részleteiről a Telex azt írta, hogy ezzel az Európa Tanács szakértői rendszeresen Magyarországra fognak látogatni, különféle hatóságokkal fognak együttműködni, és értékelni, hogy mennyire tartják tiszteletben az Európa Tanács kötelezettségvállalásait.

Az Országház épülete Budapesten.
Az Országház épülete Budapesten. Fotó: stock / Depositphotos.

Az ügyre már a Fidesz is reagált – elmondásuk szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen, és a nemzetközi baloldal valótlanságok alapján támadja Magyarországot.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Az Európa Tanács épülete Strasbourgban. Fotó: stock / Depositphotos.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások