fbpx
Weboldal, honlap grafika.

Nagyon alacsony az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon – kampány indult a változásért

Egy vak humorista is a kezdeményezés mellé állt.

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel – tudatta a Media1.hu-val Pulay Gellért, az Országos IT Megmérettetés ötletgazdája.

Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak – jelentette ki Pulay.

Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben hiánypótló téma.

Braille írásos billentyűzet.
Braille írásos billentyűzet. Fotó: stock / Depositphotos

Nagy gondot jelent az akadálymentesítés hiánya

Pulay Gellért szerint az akadálymentes honlapok rendkívül alacsony számából az következik, hogy a legtöbb webes tartalomhoz és szolgáltatásokhoz sokan nem tudnak hozzájutni.

„Hatalmas tévhit, hogy a web-akadálymentesség csak a látásukban akadályoztatott emberek speciális igénye. Rengetegen gondolkoznak úgy, hogy csak a vakokat érinti, és pár ezer ember miatt nem éri meg a weboldalakat, digitális szolgáltatásokat rájuk szabva fejleszteni. Az igazság ezzel szemben az, hogy akár egymillió ember is érintett lehet, hiszen a diszgráfiás, diszlexiás és színtévesztő emberek is akadályoztatva vannak az online világban”

– mutatott rá Pulay.

„Nemcsak a színbeállítások és a fizetési megoldások szélesítése tesz tényleg akadálymentessé egy weboldalt, hanem számtalan más szempontnak is érvényesülnie kell hozzá. Ezek közül sokat lehet szoftveresen ellenőrizni, míg a többit manuálisan kell megvizsgálni az adott honlap esetében”

– magyarázta a verseny Akadálymentes weboldalak kategóriájának feladatait összeállító, nemzetközi minősítéssel rendelkező web-akadálymentességi szakértő, Edelényi Zsolt.

Egy vak humoristával mutatták be, miért fontos az akadálymentesítés

Pulay Gellért szót ejtett arról is, a web-akadálymentesítést illetően megfigyelhető egy általános, csendes háttérbe vonulás, a téma érzékenysége miatt ugyanis sokan nem foglalkoznak vele, kellemetlennek érzik azt. Éppen ezért a kategóriát ezúttal megpróbálták a humor oldaláról megfogni az Országos IT Megmérettetésen, és készítettek egy edukatív videót az ország egyetlen vak humoristájával. Sulyok Péter példája egyben lett vicces és figyelemfelkeltő: rámutat arra, miért egyre inkább nélkülözhetetlen, hogy egy honlap akadálymentes legyen.

Amíg a fejlettebb világban már egyre többen és többen szereznek versenyelőnyt akadálymentes weboldalaikkal és alkalmazásaikkal, addig Magyarországon gyermekcipőben járnak az erről szóló ismeretek, ugyanakkor az Országos IT Megmérettetésen egyre népszerűbb ez a kategória, tavaly már több mint 400 versenyző nevezett rá.

A téma különös aktualitását adja, hogy néhány hónapon belül nálunk is ratifikálják az Európai Akadálymentesítési Törvényt (European Accessibility Act), amely 2025-re komoly elvárásokat fog támasztani sok weboldallal szemben.

Pulay felhívta rá a figyelmet, hogy az akadálymentesítés kategóriában nem feltétlenül szükséges fejlesztői ismeret, csupán általános informatikai affinitás és a téma iránt való érdeklődés. Sőt, két évvel ezelőtt a kategóriát egy olyan fiatal versenyző nyerte meg, akinek nem voltak mély előismeretei a témában, de nagyon foglalkoztatta a terület és hajtotta a tanulási vágy, ezért a mellékelt segédanyagokat minden forduló előtt alaposan tanulmányozta. Idén egy korábbi látássérült versenyző lektorálta az kérdéseket.

A kategória nyertese egy 120 ezer forint értékű utalvánnyal lesz gazdagabb és ezzel összesítettben is bekerülhet a legjobb 100 versenyző közé, ahol újabb esélye nyílik egy még nagyobb nyereményre, ott ugyanis sorsolással döntik majd el, hogy a végső győztessel együtt ki utazhat el Brüsszelbe.

A részletek a verseny honlapján ismerhetőek meg.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Pixabay.
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások