fbpx
A Blokád című film egyik jelenete.

Új előzetest kapott a Blokád, a taxisblokádról és Antall Józsefről szóló film

Hamarosan, október 20-án már a mozikban lesz az 1990-es taxisblokádról és az akkori miniszterelnökről, Antall Józsefről szóló Blokád című film, melyhez most egy új, látványos előzetes is érkezett.

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila és Gáspár Tibor főszereplésével készült, tavaly ősszel forgatott film két idősíkon játszódik.

A Köbli Norbert forgatókönyvíró által jegyzett történet a kulisszák mögé tekintve vezet végig a 32 évvel ezelőtti, az egész országot megrázó politikai krízisen, illetve idézi meg az 1956-os forradalom napjait. A Blokádban a két korszakot Antall József személye köti össze, akinek az jutott osztályrészéül, hogy a barikád mindkét oldalán helytálljon. Az új előzetes nemcsak a taxisblokád eseményeit villantja fel, hanem betekintést enged a válságkezelő miniszterelnök politikai, magánéleti küzdelmeibe 1990-ben, illetve még fiatal tanárként 1956-ban – közölték az alkotók ma egy, a Media1-nek megküldött közleményben.

„A taxisblokád négy napja szimbolikus esemény. A rendszerváltás utáni korai magyar demokrácia első erőpróbája. A konfliktusban óriási dilemmák és nehéz döntési helyzetek feszítették szét a társadalmat, rendezték át a politikai valóságot, illetve forgatták fel a mindennapokat. Az akkori miniszterelnök, az egykori 1956-os forradalmár Antall József számára pedig a tét akkor is a demokrácia megvédése volt, ami a betegségével küzdve elmondhatatlanul nehéz feladatnak bizonyult. Érzelmileg megragadóbb, hitelesebb történetet kitalálni sem lehetne a rendszerváltásról, ezért is gondoltuk úgy a stábbal, hogy belefogunk ennek a hiánypótló filmnek az elkészítésébe”

– mondta Tősér Ádám, a Blokád rendezője.

A Blokád című film egyik jelenete.
A Blokád című film egyik jelenete. Fotó: Szvacsek Attila.

Tősér hozzátette: a hatalmas statisztériát, többszáz korabeli, 1990-es és 1956-os járműveket egyaránt igénylő filmet több helyszínen forgatták. Többek közt dolgoztak a lezárt Alkotmány utcában, ahol a rendőrök felvonulását örökítették meg, valamint forgattak a Magyar Tudományos Akadémián, a MOL százhalombattai telephelyén, az Erzsébet hídon, a Budaörsi laktanyában, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján, a Rózsák terén és olyan nagy múltú budapesti közintézményekben mint a Toldi Gimnázium és a Szent István Gimnázium, vagy a volt BM Kórház. A filmhez különleges díszlet is készült. A hungaroringi versenypályán életnagyságban felépítették az Árpád-hidat, ami a benzinárak ellen tüntető, a fővárost lezáró taxisok egyik legfontosabb gócpontja volt, ahol a több ezres sokadalom nem engedte át a kivonuló rendőröket.

A 95. Oscar-verseny legjobb nemzetközi film kategóriájába nevezett Blokád rendezői feladatait a tavaly bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látta el. Producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és A játszmát is jegyző Köbli Norbert volt. A film egyedi képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A film egy korábbi, előzetesét is megtekintheti, ha ide kattint.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Blokád című film egyik jelenete. Fotó: Szvacsek Attila.
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások