fbpx
Guller Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését felügyelő miniszteri biztos.

Újabb gazdasági társaságok kerültek a Digitális Magyarország Ügynökséghez

Megjelent az a rendelet, amelynek értelmében további 7 gazdasági társaság a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) tulajdonosi joggyakorlása alá került, így közvetlen módon 7, míg közvetett módon már 11 társaság felett látja el a tulajdonosi jogokat a DMÜ.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését ezentúl Guller Zoltán miniszteri biztosként felügyeli. A Media1-nek megküldött csütörtöki közlemény úgy fogalmazott, ez a lépés lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását – szeptember 1-jével az ügynökség irányításával, a kapcsolódó szervezetek bevonásával megkezdődik az összehangolt munka.

Kormányzati honlapok, .gov.
Fotó: stock / Depositphotos

A DMÜ felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel. Céljai között szerepel az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása, a digitális állampolgárság megteremtése, egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozása, az adatalapú kormányzati döntés-előkészítés és döntéshozatal megvalósítása, és az összehangolt infrastruktúra működtetése. Emellett fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. Fontos szándékként jelölték meg, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

A cél, egy átlátható és kiszámítható működés, melynek érdekében a DMÜ ernyőszervezetként tevékenykedik majd, írják.

A rendelet értelmében az alábbi állami tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi jogkörgyakorlása került a Digitális Magyarország Ügynökséghez:

 • Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ)
 • Idomsoft Informatikai Zrt.
 • Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt.
 • Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.
 • Digitális Adattranzakciós Központ Kft.
 • Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.
 • Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.
 • Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.
 • Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt.
 • Digitális Jólét Nonprofit Kft.
 • Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Kft.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Guller Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését felügyelő miniszteri biztos. Fotó: EchoTV / adáskép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások