fbpx
Hírlista

Visszavonulót fújt az NMHH a Hírlista oldallal szemben

 A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábban azt vélelmezte, hogy a Hírlista nevű híraggregátor oldal sajtóterméknek minősül, amit be kellett volna regisztrálni az NMHH-nál, és követelhető ellene akár sajtó-helyreigazítás is. Most „jogsértés hiányával” indokolva a hatóság levelet küldött a kiadónak: mégsem indul eljárás.

Dióslaki Gábor, a portál alapítója a Media1-hez eljuttatott leveléből kiderül, hogy az NMHH azt közölte hivatalosan a kiadóval, hogy „a hatósági ellenőrzés eredményeként további jogsértés hiányában hatósági eljárás megindítása nem indokolt”.

A portál alapítója korábban a Media1-nek azt nyilatkozta, hogy NMHH téved, mivel ők csupán összegyűjtik más hírportálok híreinek címeit egy helyre, és furcsa egybeesésnek tartja, hogy épp akkor indult hatósági eljárás, amikor a Hírlista a Médiatanácsról indított internetes szavazást.

Dióslaki Gábor, a Hírlista alapítója
Dióslaki Gábor, a Hírlista alapítója

Az ügy azért is érdekes, mert felveti a „kettős mérce” gyanúját, tekintve, hogy az NMHH korábban pusztán bemondásos alapon elfogadta azt, hogy a Vadhajtások.hu nevű honlap nem minősül sajtóterméknek, mert Bede Zsolt főszerkesztő úgy nyilatkozott a hatóságnak, hogy nem tartja a lapját annak.

Mint ismert: eltérő szabályok vonatkoznak egy sajtótermékre, mint egy sajtótermékként be nem jegyzett honlapra. Ez utóbbi a hatóságnál nem kell regisztráltassa magát.

Viszont egy internetes sajtótermék bekerül az NMHH nyilvános internetes sajtótermékek nyilvántartásába, illetve nyilvántartási számot kap, és ellene például sajtó-helyreigazítás kérhető, tehát vonatkozik rá a sajtótörvény. A regisztrációért a sajtótermék illetéket is fizet a médiahatóság számára.

Amikor a Vadhajtásokat valaki bepanaszolta korábban, amiért nem regisztrálta magát sajtótermékként és emiatt nem lehet helyreigazítást követelni a honlaptól, majd az NMHH a procedúra végén elfogadta a Vadhajtások tulajdonosának nyilatkozatát, hogy a honlapját nem tartja sajtóterméknek, ezzel kivonta magát a sajtó-helyreigazítás szabályai alól.

Az ügy előzményei, és további részletek:

Vizsgálatot indított az NMHH a Hírlista ellen – épp mikor a hírgyűjtő oldal megszavaztatta a Médiatanács működéséről a közönségét

 

További hírek érhetők el a Media1-en.

 

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások