fbpx
Matilde Kimer, a DR moszkvai tudósítója.

Kiutasított egy dán újságírót Oroszország, aki háborúnak nevezte az Ukrajna elleni inváziót

Az újságíró annak ellenére nevezte háborúnak a háborút, hogy az orosz törvények alapján csak különleges hadműveletként lehetne emlegetni.

Matilde Kimer, a DR (Danmarks Radio) oroszországi tudósítója hétfőn érkezett meg egy moszkvai repülőtérre, ahol először még átment az útlevél-ellenőrzésen, majd a repülőtér egyik alkalmazottja odarohant hozzá, és arra kérte, hogy menjen vele – írja a dán DR cikkében, melyre a Media1 egyik olvasója hívta fel a figyelmünket.

Az újságírónak ezután egy irodában átadtak egy dokumentumot, miszerint „biztonsági és védelmi okokból” megtagadják számára a belépést Orosz Föderáció területére, és azonnal ki kell őt toloncolni.

Ennek értelmében az Oroszországgal 13 éve foglalkozó újságíró 2032-ig nem utazhat be az országba. Moszkva az ukrajnai háború február 24-i megindítása óta már 41 újságírót utasított ki a területéről, és számos nyugati médiumot is betiltottak. Matilde Kimer nem kapott hivatalos magyarázatot a kitiltására. Két lehetséges indok is lehet emögött, egyrészt az, hogy Dániát az oroszok „barátságtalan államnak” minősítették, másrészt az újságíró a háborút háborúnak nevezte (ezt március óta az orosz törvények szerint szigorúan tilos). Ráadásul többször Ukrajnában is járt.

A dán külügyminiszter is megszólalt

Niels Kvale, a DR külföldi szerkesztőségének vezetője közölte: Matilde Kimer kitoloncolása azt jelenti, hogy a DR nem dolgozhat tovább Oroszországban. Hozzátette: magyarázatot kértek az orosz külügyminisztériumtól, melyet nem kaptak meg.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter utasította a dán nagykövetséget, hogy vegye fel a kapcsolatot az ügyben Oroszországgal.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: Matilde Kimer, a DR moszkvai tudósítója. Fotó: dr.dk
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások