fbpx
A Salamon-szigetek egy térképen.

Adásba kerülés előtt az állami média összes anyagát ellenőriztetni fogja a Salamon-szigeteki kormány

A szigeten fontos szerepet tölt be a most cenzúra áldozatául eső állami médiaszolgáltató.

Cenzúrázza a nemzeti műsorszolgáltatót Salamon-szigetek kormánya, a kormánykritikus anyagok közzétételét is megtiltva – írta a The Guardian nyomán a 444.hu.

A döntés értelmében adásba kerülés előtt valamennyi anyagot ellenőrizni fognak.

A kormány hétfői bejelentése szerint a Salamon-szigeteki Műsorszolgáltató Társaságot (SIBC), az 1976-ban létrehozott közszolgálati műsorszolgáltatót a kormány ellenőrzése alá vonják.

A rádióval, televízióval és online portállal is rendelkező SIBC az egyetlen módja annak, hogy a távoli területeken élő emberek azonnali hírekhez jussanak, és létfontosságú szerepet játszik a természeti katasztrófák kezelésében is.

Cenzúra, szólásszabadság, sajtószabadság.
Fotó: stock / Depositphotos

A médiaszolgáltató munkatársai megerősítették, hogy hétfő óta a sugárzás előtt minden hírt és műsort ellenőrizni fog a kormány egy képviselője.

„Nagyon szomorú, hogy a médiát korlátozzák, ez azt jelenti, hogy eltávolodunk a demokratikus elvektől”

– nyilatkozta Julian Maka, Makira/Ulawa tartomány miniszterelnöke, aki korábban maga is 21 évig dolgozott a SIBC-nél, többek között programmenedzserként és az aktuális ügyek vezetőjeként.

A Nemzetközi Újságírószövetség (IFJ) úgy vélte,

„a Salamon-szigetek nemzeti műsorszolgáltatójának cenzúrázása a sajtószabadság elleni támadás, és elfogadhatatlan fejlemény az újságírók, a nyilvánosság és a demokratikus politikai rendszer szempontjából. Az IFJ a független műsorszolgáltatás azonnali visszaállítására szólít fel a Salamon-szigeteken”.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: A Salamon-szigetek egy térképen. Fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások