fbpx
Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén államfõ nyilatkozik egy tévéstábnak a Bledi-tó partján 2022. július 14-én.

Novák Katalin aláírta az új kata törvényt – a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul, a Momentum a Sándor-palota előtt tiltakozik

A Jobbik szerint bár Novák Katalin aláírta a katásokat nehéz helyzetbe hozó törvényt, az nem léphet életbe.

A Jobbik a Media1-nek is megküldött hétfő esti közleményében csalódottságának adott hangot, amiért Novák Katalin aláírta azt az új kata törvényt, ami kizárja, hogy a katások számlát állítsanak ki vállalkozások számára, és ami miatt számos szakmai szervezet is kifejezte a tiltakozását.

„Bár halovány volt a remény arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnökként nem Orbán Viktor és a Fidesz szekerét fogja tolni, hanem a magyar emberekért fog dolgozni, most mégis egy nemzet csalódott benne, amiért nemrég aláírta a katásokat ellehetetlenítő törvényt” – fogalmaz a Jobbik közleményében.

„Míg elnök asszony Brazíliában futott és mosolygott, addig a magyar kormány újabb közel félmillió honfitársunk életét tette tönkre, több százezer családot sodort veszélybe. Rekordsebességgel erőszakolta át a katát kinyíró törvényt, mindezt úgy, hogy ismét semmibe vette a szakmát és a magyar emberek akaratát.

Míg Budapesten és az ország több pontján napok óta több ezer ember tiltakozik az utcán a jövőjükért, addig a kormány semmi mást nem tett, mint megemelte az államtitkárok és a miniszterek fizetését.

Míg a magyar emberek, főként kisvállalkozók azon aggódnak napok óta, hogy augusztustól miből fizetik ki a villanyszámlát, addig a kormánytagok többsége legfeljebb azon aggódik, hogy elég egy hajót bérelni az adriai nyaralásra vagy vegyenek-e egy sajátot? Végtelen arcátlanság, amit a kormány megenged magának, ezért ígéretünket betartva, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a több százezer honfitársunkat ellehetetlenítő rendelet miatt. A katatörvény nem léphet életbe!” – írja a Jobbik.

A Momentum a Sándor-palotánál tiltakozik

Ma este egyébként 20:30-kor a Momentum Mozgalom a Sándor palota előtt fejezi ki tiltakozását.

Közleményükben úgy fogalmaznak:

„A hatalom a KATA kivéreztetésével és a rezsicsökkentés eltörlésével emberek millióinak megélhetését sodorta veszélybe. A kormány áprilisban békét és biztonságot ígért, de júliusra bizonytalanságot és elszegényedést hozott. Tiltakozzunk közösen a Sándor-palota előtt a kormány hazugságai és megszorításai ellen!”

Novák Katalin sajtónyilatkozata a kata törvény kapcsán

Az alábbiakban közöljük Novák Katalin köztársasági elnöknek a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénnyel kapcsolatos sajtónyilatkozatát is, amelyet a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága juttatott el az MTI-hez.

„Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam. Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.
Érzékelem ugyanakkor a felháborodást. Azt, hogy sokak számára nehézséget jelent majd az új helyzethez való gyors alkalmazkodás. Megértem, hogy kérdéseik vannak. Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket.
Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre.
Rendkívüli időket élünk. A háború nyomában járó gazdasági válság felforgatja hétköznapjainkat. Rajtunk kívül álló erők kiszámíthatatlanná teszik a jövőt. Magyarország biztonságát az államháztartás, a költségvetés stabilitása is megalapozza. Válsághelyzetben biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség. Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.
Összefogás, kölcsönös felelősségvállalás és belátás – ez segít minket túl a nehezén. Csak így maradhatunk talpon.

Novák Katalin, köztársasági elnök“

További hírek érhetők el a Media1-en.

Borító:Bled, 2022. július 14. Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén államfő nyilatkozik egy tévéstábnak a Bledi-tó partján 2022. július 14-én. MTI/Bruzák Noémi  (archív / a kép illusztráció)
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások