fbpx
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) budapesti, Ostrom utcában található épületének homlokzata

Európai és magyar műsorok előírt arányának megsértéséért bírságolt a Médiatanács

Öt évnél nem régebbi európai műsorok és magyar gyártású műsorszámok megjelenítésének előírt arányát vizsgálta a Médiatanács tévéknél, rádióknál és virtuális videotékák esetén, melyről friss közleményben számoltak be.

E szerint, mint a szakmában ismert, a televíziók és rádiók médiaszolgáltatói, valamint a virtuális videótékákat működtető szolgáltatók számára törvény írja elő, hogy tartalmaik között meghatározott százalékban európai, illetve magyar alkotások, valamint 5 évnél nem régebbi műsorszámok szerepeljenek. A Médiatanács ezeknek az előírásoknak a 2021-es teljesülését vizsgálta legutóbb.

Az európai gyártású műsorok arányára vonatkozó kötelezettséget egyébként az Európai Unió vezette be az Európán kívülről érkező médiatartalmak áradata elleni védekezésként, az európai műsorgyártás fellendítéséért és az európai kulturális identitás védelméért.

A hazai szabályozás mindezt kiegészítette a magyar tartalom közzétételére vonatkozó kötelezettséggel.

Jelenleg 112 televízió, 80 rádió és 16 virtuális videótéka üzemeltetője köteles műsoraiban a törvényben meghatározott arányok teljesítésére.

 

112 televízióból 9 volt bűnös, a rádiók közül 3

A médiatörvény a médiaszolgáltatók számára minimum a műsoridő tíz százalékában öt évnél nem régebbi európai, legalább nyolc százalékában pedig magyar művek sugárzását írja elő.

A testület kilenc televízió és három rádió médiaszolgáltatójánál tárt fel jogsértést, és szabott ki bírságot.

 

A streaming szolgáltatóknál csak egy jogsértés volt

A virtuális videotékák esetében az egy naptári évben elérhetővé tett műsorszámok legalább tíz százalékának kell magyar művekből állnia. A 16 vizsgált üzemeltető közül egy nem teljesítette jogszabályi kötelezettségét, csak 2,5 százalékban kínált magyar tartalmat, ezért a Médiatanács bírság megfizetésére kötelezte.

A közlemény nem konkretizálja a jogsértőket, így nem tudjuk, hogy pontosan mely médiumok kaptak bírságot.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások