fbpx
Számológép, kalkuláció.

Benyújtották az új KATA törvényt – fájni fog az újságíróknak, webszerkesztőknek és szinte mindenkinek, aki cégnek számlázott eddig

Számos fontos változást tartalmaz a törvényjavaslat.

A kormány benyújtotta az új kata-törvényt – írta a Pénzügyminisztérium közleménye nyomán a hvg.hu.

Mint kiderült: a korábbi híreknek megfelelően a bevételi értékhatár 18 millió forintra emelkedik, fontos változás azonban, hogy csak azok választhatják majd az adózási formát, akik „a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók”.

Ennek értelmében a katásoknak a jövőben csak magánszemélyektől származhat bevétele,

kivételt csak a taxisok jelentenek.

Az új szabályozás komoly fejfájást okozhat majd sokaknak, így a média szakmának, hiszen így a katás szerkesztők, újságírók, webmesterek és sokan mások nem számlázhatnak majd vállalkozások részére.

Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50.000 forint lesz.

Ha az Országgyűlés megszavazza, az új kata szabályai már idén szeptember 1-jétől hatályba lépnek.

A portál hozzátette: a választásról szóló nyilatkozatokat legkésőbb szeptember 25-ig kell benyújtani az adóhivatalhoz, és akik nem élnének az új kata lehetőségével, azok választhatják az átalányadóra váltást is. Akik ezt választanák, október 31-ig kell benyújtsák az igényüket.

Nem változik a befizetési határidő, valamint a 40 százalékos adó is megmarad a meghatározott bevételi határértéket túllépő bevétel-rész után.

Ha feliratkozik a Media1 Telegram-csatornájára, sosem marad le a híreinkről!

További híreket talál a Media1-en! Csatlakozhat hozzánk a Facebookon és a Twitteren, valamint feliratkozhat a hírlevelünkre is!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások