fbpx
NAV (Nemzeti Adó és Vámhivatal)

Félmilliárdos adócsalás gyanúja miatt tartott házkutatást a NAV egy reklámügynökségnél és mintegy 20 helyszínen

A társaság az adóhatóság gyanúja szerint fiktív cégláncolatok felhasználásával csökkentette fizetendő adóját.

Félmilliárdos adócsalás gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy budapesti reklámügynökségnél – írja csütörtöki keltezésű közleményében az adóhatóság. Hozzátették: a költségvetésnek okozott kár az érintett cégeknél tartott akcióban teljes egészében megtérült.

A társaság a NAV gyanúja szerint fiktív cégláncolatok felhasználásával csökkentette fizetendő adóját. A magyarországi stróman cégeken kívül egy szlovák bukó céget is létrehoztak, és a fiktív számlák ellenértékének egy részét ide utalták, majd készpénzben felvették.

A NAV nyomozói és járőrei egyszerre 20 helyszínen kutattak és gyűjtöttek bizonyítékokat az érintett cégeknél. A költségvetésnek okozott kár megtérítésére kintlévőségeket és bankszámlákat zároltak több mint egymilliárd forint értékben.

A NAV munkatársai hat gyanúsítottat hallgattak ki költségvetési csalás miatt. Ha bűnösségük bebizonyosodik, tettükért akár tíz év szabadságvesztést is kaphatnak, áll a hatóság közleményében.

Bár a NAV közleményében nem nevesíti a nyomozásban érintett reklámügynökséget, a Media1 májusban elsőként számolt be arról, hogy a NAV házkutatást tartott az Initative Mediánál, az egyik legnagyobb hazai reklámügynökségnél: abban az ügyben éppen ekkora összeg zárolására került sor a cégnél, így ebből a körülményből is arra lehet következtetni, hogy a NAV erre a cégre céloz, de a NAV akkor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt részleteket. Az Initative Media akkori reagálásában, ami elérhető itt, annyit elismert, hogy érintett egy nyomozásban, de reményét fejezte ki, hogy az eljárás során bebizonyosodik, hogy a társaság a jogi és szakmai elvárásokat maradéktalanul betartva járt el.

Ez állt akkori közleményükben:

Az Initiative Media Kft. érintett egy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által folytatott eljárásban. A nyomozó hatóság munkáját mindenben támogatjuk. Társaságunk transzparens és a jogszabályoknak mindenben megfelelő működését a nemzetközi hálózatunknak előírt rendszeres auditok mellett az elmúlt években több adóhatósági ellenőrzés is megerősítette. Bízunk benne, hogy a most folyó eljárás rövid időn belül megerősíti, hogy társaságunk az érintett ügyben is a jogi és szakmai elvárásokat maradéktalanul betartva járt el. Az adóhatóság eljárása alatt is támaszkodhatunk munkatársaink és anyacégünk által biztosított stabil és magas minőségű szakmai háttérre, így ügyfeleink minőségi kiszolgálásához a feltételek változatlanul rendelkezésre állnak.”

Megírtuk azt is, hogy a NAV a Porsche Hungáriát és az RTL Magyarországot is megkereste az ügyben, de mindkét cég hangsúlyozta a Media1-nek, hogy ténylegesen házkutatásra nem került sor náluk, csupán adatszolgáltatásra.

További hírek érhetők el a Media1-en.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások